11 Σεπ 2008

Ευρωπαϊκό έτος ίσων ευκαιριών για όλες-ους 2007

ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΣΩΝ-ΩΝ

Ευρωπαϊκό έτος ίσων ευκαιριών για όλες-ους
Προς μια δίκαιη κοινωνία – 2007

Στόχος του ευρωπαϊκού έτους ίσων ευκαιριών για όλες-ους είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πλεονεκτήματα μιας δίκαιης και αλληλέγγυας κοινωνίας. Προωθεί πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης με σκοπό την καταπολέμηση των νοοτροπιών και συμπεριφορών που προκαλούν διακρίσεις, καθώς και την ενημέρωση του κόσμου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το νόμο. Βασίζεται σε αρχή που καλύπτει όλες τις πτυχές της απαγόρευσης των διακρίσεων και η οποία θα επιτρέψει την ορθή και ενιαία εφαρμογή του κοινοτικού νομοθετικού πλαισίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, τονίζοντας τις κεντρικές αρχές του και αποκτώντας την ενεργό υποστήριξη του κοινού για τη νομοθεσία σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων και την ισότητα.

ΠΡΑΞΗ


Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό έτος ίσων ευκαιριών για όλες-ους (2007) - Προς μια δίκαιη κοινωνία.

ΣΥΝΟΨΗ

ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ


Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί έως σήμερα σε κοινοτικό επίπεδο όσον αφορά την εξάλειψη των διακρίσεων και την προώθηση των ίσων ευκαιριών, πρέπει να αναληφθούν περαιτέρω δράσεις. Ακόμη και η πιο προσεκτικά καταρτισμένη νομοθεσία θα μείνει νεκρό γράμμα εάν δεν υπάρξει η πολιτική βούληση που θα τη μετατρέψει σε μακροπρόθεσμη δράση και εάν δεν τύχει ευρείας λαϊκής υποστήριξης.Το ευρωπαϊκό έτος ίσων ευκαιριών για όλους θα δώσει την ευκαιρία να προωθηθεί μια πιο αλληλέγγυα κοινωνία. Θα επιδιώξει να ευαισθητοποιήσει το κοινό όσον αφορά το ουσιώδες κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα της ισότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων, καθώς και να κινητοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να προωθηθεί η νέα στρατηγική-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη διάκριση και τις ίσες ευκαιρίες και μετά το 2007.


ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ


-Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης όσον αφορά το δικαίωμα της ισότητας και της μη διάκρισης

Είναι αναγκαίο να γνωρίσει καλύτερα το κοινό την κοινοτική νομοθεσία για την ισότητα και την απαγόρευση των διακρίσεων, που αποτελούν κοινές αρχές και αξίες της Ένωσης. Το ευρωπαϊκό έτος θα επιδιώξει να μεταφέρει σε ολόκληρο τον πληθυσμό το μήνυμα ότι όλες-οι, ανεξαρτήτως φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας και σεξουαλικού προσανατολισμού, έχουν δικαίωμα στην ίση μεταχείριση.
Προώθηση του διαλόγου σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της συμμετοχής στην κοινωνία
Ενδείκνυται να πραγματοποιηθούν δημόσιες συζητήσεις και κατάλληλος διάλογος με σκοπό τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ομάδων που είναι θύματα διακρίσεων, καθώς και της ισότιμης συμμετοχής γυναικών και ανδρών.
-Θετική αντιμετώπιση και διευκόλυνση της πολυμορφίας
Στόχος του ευρωπαϊκού έτους θα είναι να καταστήσει σαφή τη θετική συμβολή του κάθε ατόμου -ανεξαρτήτως φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας και σεξουαλικού προσανατολισμού- για την κοινωνία στο σύνολό της.
-Προώθηση μιας πιο αλληλέγγυας κοινωνίας
Το ευρωπαϊκό έτος θα επιδιώξει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σημασία των καλών σχέσεων μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και ιδίως μεταξύ των νέων, καθώς και να εξαλείψει τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τη βία.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ


Στόχος των ενεργειών, είτε διεξάγονται σε κοινοτικό είτε σε εθνικό επίπεδο, είναι η επίτευξη των τεσσάρων στόχων που ορίζονται ανωτέρω και περιλαμβάνουν:

-συνεδριάσεις και εκδηλώσεις (μεταξύ άλλων, διασκέψεις για την έναρξη και τη λήξη του ευρωπαϊκού έτους, πρώτη ετήσια «σύνοδος κορυφής για την ισότητα»)•
-εκστρατείες ενημέρωσης και προβολής (λογότυπο, συνθήματα, διαγωνισμοί κ.λπ.)•
-έρευνες και μελέτες σε κοινοτική ή εθνική κλίμακα.
Ο προϋπολογισμός που προβλέπεται για το ευρωπαϊκό έτος 2007 για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2006 έως την 31η Δεκεμβρίου 2007 ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6 εκατ. προβλέπονται για την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2006.
Τα μέτρα που λαμβάνονται σε κοινοτικό επίπεδο ενδέχεται να επιδοτηθούν έως και 80% ή να οδηγήσουν στη σύναψη συμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα μέτρα που έχουν τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό χαρακτήρα ενδέχεται να συγχρηματοδοτηθούν από τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ έως και 50% κατ' ανώτατο όριο των συνολικών συγκεντρωτικών δαπανών.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ


Η Επιτροπή εξασφαλίζει τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των δραστηριοτήτων που καθορίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και των άλλων σχετικών ενεργειών σε κοινοτικό επίπεδο (Διαρθρωτικά Ταμεία, αγροτική ανάπτυξη, εκπαίδευση, ιθαγένεια, θεμελιώδη δικαιώματα κ.λπ.), καθώς και σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Συνεργασία με τις συμμετέχουσες χώρες
Η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έτος είναι ανοιχτή στα κράτη μέλη, στις χώρες της ΕΖΕΣ και του ΕΟΧ, στις υποψήφιες χώρες που υποστηρίζονται στο πλαίσιο προενταξιακής στρατηγικής, στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται βάσει των αντίστοιχων συμφωνιών, καθώς επίσης και στις χώρες που είναι εταίροι της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας.
Κάθε κράτος μέλος θεσπίζει ή ορίζει εθνικό εκτελεστικό φορέα αρμόδιο για την οργάνωση της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Έτος, τον προσδιορισμό της εθνικής στρατηγικής και των εθνικών προτεραιοτήτων καθώς και για την επιλογή των ενεργειών που θα προταθούν για κοινοτική χρηματοδότηση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ


Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008 το αργότερο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την εφαρμογή, τα αποτελέσματα και τη γενική αξιολόγηση των ενεργειών που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση η οποία άρχισε να ισχύει στις 20 Ιουνίου 2006.

Πράξη Έναρξη ισχύος Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών Επίσημη Εφημερίδα
Απόφαση αριθ. 771/2006/ΕΚ - 20 Ιουνίου 2006 - ΕΕ L 146 της 31/05/2006

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ


Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών, της 1ης Ιουνίου 2005, «Απαγόρευση των διακρίσεων και ίσες ευκαιρίες για όλους - Στρατηγική-πλαίσιο» [COM(2005) 224 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Πράσινο βιβλίο της Επιτροπής, της 28ης Μαΐου 2004, με τίτλο «Ισότητα και μη διακριτική μεταχείριση στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση» [COM( 2004) 379 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]. 7.8.2006

Μετάφραση Ευαγγελία Βλάμη