12 Σεπ 2008

Σουηδικό δικαστήριο δικαίωσε λεσβίες που φιλήθηκαν σε εστιατόρειο

Ανώτατο δικαστήριο Σουηδίας, εστιατόριο και λεσβίες που φιλήθηκαν.


Στις 28 Μαρτίου 2006 το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας εξέδωσε απόφαση στην πρώτη υπόθεση διάκρισης από εστιατόριο που δικάστηκε υπό τη νέα νομοθεσία αστικού δικαίου (σε ισχύ από την 1 Ιουλίου 2003).
Ο Σουηδός Διαμεσολαβητής ενάντια στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, κ. Hans Ytterberg, είχε καταθέσει μήνυση ενάντια σε ένα εστιατόριο που είχε διώξει ένα λεσβιακό ζευγάρι, επειδή οι δύο γυναίκες είχαν φιληθεί και αγκαλιάσει η μια την άλλη σε εστιατόριο.
Το δικαστήριο της πόλης της Στοκχόλμης αποφάσισε ενάντια στη Διαμεσολαβήτρια  αλλά το Εφετείο αντέστρεψε την απόφαση αυτή, υποστήριξε την Διαμεσολαβήτρια και διέταξε την επιχείρηση του εστιατορίου να πληρώσει 50000 SEK (περ. 5500 Ευρώ) ως αποζημίωση. Το εστιατόριο απευθύνθηκε στον ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο δέχτηκε την υπόθεση.
Στην απόφαση του το ανώτατο δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η ερμηνεία των κανόνων για το βάρος της απόδειξης που υποβλήθηκε από τη Διαμεσολαβήτρια ήταν πράγματι σωστή και αποφάσισε όπως και το Εφετείο, ότι το εστιατόριο δεν είχε αποδείξει ότι υπήρξαν νόμιμοι λόγοι που είχαν σχέση με το σεξουαλικό προσανατολισμό για να εκδιώξει το ζεύγος.

Εντούτοις ως προς το ύψος της αποζημίωσης, το ανώτατο δικαστήριο αγνόησε τα επιχειρήματα της Διαμεσολαβήτριας ότι ο σουηδικός νόμος έπρεπε να ερμηνευτεί σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, το οποίο στην οδηγία 43/2000/ΕΚ, απαιτεί οι κυρώσεις να είναι αποτελεσματικές και αποτρεπτικές.


Το ανώτατο αποφάσισε ότι 15000 SEK (περ. 1500 Ευρώ) είναι επαρκής αποζημίωση.Η Διαμεσολαβήτρια σχολίασε την απόφαση, λέγοντας ότι είναι φυσικά θετικό που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκανε σαφές ότι η διάκριση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι απαράδεκτη, παραπονούμενη συγχρόνως για το γεγονός ότι το δικαστήριο αγνόησε την ανάγκη να είναι αποτελεσματική και αποτρεπτική η προστασία ενάντια σε μια τέτοια διάκριση.
Η Διαμεσολαβήτρια τέλος δήλωσε ότι τώρα σκέφτεται να προτείνει στην κυβέρνηση την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας αφ' ενός και αφ' ετέρου να απαιτήσει από τα δικαστήρια σε άλλες εκκρεμείς υποθέσεις να ζητήσουν προκαταρκτική απόφαση από το (ευρωπαϊκό) Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο ως προς το τι ακριβώς σημαίνει "αποτελεσματικά" και "αποτρεπτικά" στις οδηγίες ενάντια στις διακρίσεις, όσον αφορά το ύψος των ζημιών που απονέμονται ως αποζημίωση για τη διάκριση.
 


EURO-LETTER No.130 April 2006. www.ilga-europe.org/europe/publications/euro_letter. Μετάφραση Ευαγγελία Βλάμη