14 Σεπ 2008

ΛεΠΑΤ στα πανεπηστήμια;

Λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς στα πανεπιστήμια; Μπα…αποκλείεται!

Η πραγματικότητα που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των φοιτητριών-ων είναι η προβολή της ετεροφυλοφιλίας ως της μιας και μοναδικής σεξουαλικότητας που υπάρχει και κυριαρχεί. Ενώ τα πανεπιστήμια σφύζουν από λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς και φοιτήτριες και φοιτητές, η σεξουαλικότητά τους αποσιωπάται, ο ερωτικός τους προσανατολισμός προσπερνάται από τις υπόλοιπες-ους φοιτήτριες-ες και αναδύεται μόνο στις κουτσομπολίστικες συζητήσεις στα τραπεζάκια του κυλικείου και στα πολιτικά τραπεζάκια που είθισται να στολίζουν τα πανεπιστήμιά μας.
«Μπας και η-ο τάδε είναι;»
«Λες να το πάει το γράμμα η δείνα;»
Και συνεχίζονται οι εικασίες, τα κακεντρεχή σχόλια για την εμφάνιση και το περπάτημα της «δείνα» και του «τάδε», αλλά ποτέ δε σε ρωτάνε στα ίσια και εσύ ποτέ δεν τους το λες στα ίσια. Προτιμούν να πιστεύουν ότι είσαι ασεξουαλική-ος, αντιερωτική-ος, ενώ εσύ κάθεσαι στο τραπεζάκι του κυλικείου σου και ξεγυμνώνεις με τα μάτια σου όλες τις γκόμενες που περνάνε!
Που να το ήξεραν…
Το θέμα όμως αγαπητή συμφοιτήτρια και αγαπητέ συμφοιτητή είναι να το μάθουν. Μόνο έτσι θα σε δουν, θα σε αναγνωρίσουν, θα πάψουν να σε ακυρώνουν ή να επιλέγουν μονόπλευρα την προσωπικότητά σου.
Να λοιπόν ένας χώρος για να κάνεις άλλη μια φορά το coming out σου σε όσες-ους δε θέλουν να δουν τον λεσβιασμό, ομοφυλοφιλία σου, σε όσες-ους το υποψιάζονται αλλά κωλώνουν να σε ρωτήσουν και εσύ φοβάσαι να το πεις, στις συμφοιτήτριες-ες με τις-τους οποίες-ους κάθεσαι και πίνεις με τις ώρες καφέ στο κυλικείο, στις φίλες-ους που συζητάτε για την εξεταστική και κάνετε μαζί τις εργασίες για τα εργαστήρια, στις-ους πολιτικές-ους συντρόφισσες-ους που μοιράζεστε το ίδιο σταντ στη σχολή, σε όλες και όλους αυτές και αυτούς που σε πρήζουν με τα γκομενικά τους και εσύ απλά σιωπάς.
Δηλώνοντας τις ερωτικές σου προτιμήσεις και τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό στο πανεπιστήμιο όπου και περνάς τα τέσσερα έως εφτά καλύτερα χρόνια της ζωής σου, κάνεις εν τέλλει ορατή τον λεσβιασμό, ομοφυλοφιλία σου βρε άνθρωπε, οχυρώνεσαι, ενδυναμώνεσαι και ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις αύριο μεθαύριο και στον εργασιακό σου χώρο. Βλέπεις τις ρατσίτριες-ες, τις LGBTφοβικές-ους, όμως επιτέλους όταν αρχίζει το coming out, δεν έχει τελειωμό! «και εσύ;…και η άλλη-ος; Και αυτή-ος;» και κάπως έτσι γίνονται τα βήματα για την κοινωνική μας ορατότητα ξεκινώντας από τους χώρους κοινωνικοποίησής μας.
Ένα ακόμη παράπονο που έχω από τα πανεπιστήμιά μας είναι η απουσία σταντ (τα λεγόμενα πολιτικά τραπεζάκια που παρελαύνουν σε όλα τα πανεπιστήμια με άλλοτε πολύχρωμες αφίσες και άλλοτε με μονόχρωμες ανάλογα με τον πολιτικό προσανατολισμό) από LGBT ή κάποιες πρωτοβουλίες κατά της LGBTφοβίας. Αυτό είναι το βήμα δεύτερον. Αφού έχουμε κάνει το coming out μας στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. μας και αφού ως φοιτήτριες-ες έτσι και αλλιώς συνδικαλιζόμαστε και έχουμε άποψη επί παντός επιστητού (πολιτική, υγεία, ρατσισμός, ασφαλιστικό κ.λπ), γιατί να μη στήσουμε και εμείς οι λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς το τραπεζάκι μας για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να παρουσιάσουμε τα ζητήματά μας;
Το παράδειγμα της Μυτιλήνης όπου συγκροτήθηκε η Πρωτοβουλία Κατά Της LGBTφοβίας πέρυσι το Μάη με τη συμμετοχή λεσβιών, γκέι, αμφί, τρανς καθώς και αριστερών και αντιεξουσιαστριών-ων φοιτητριών-ων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποτελεί πολύ καλό πρότυπο προς μίμηση. Σταντ τα οποία ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν έντυπο υλικό από διάφορες ομάδες (Athens Pride, ΛΟΑ, ΟΛΚΕ) καθώς και τη δεκαπενθήμερη εφημερίδα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, CITY UNCOVERED, θα ήταν πολύ καλή αρχή προς ενημέρωση του LGBT κοινού αλλά και του στρέιτ κοινού που δεν μας βλέπει ή δεν θέλει να μας δει. Επίσης, τα αυτοκόλλητα της ΛΟΑ που αναγράφουν συνθήματα όπως «ο πόθος μας διεκδικεί ύπαρξη και λόγο, 100% ίσα δικαιώματα» θα μπορούσαν κάλλιστα να στολίσουν τα ψυχρά μας αμφιθέατρα και να δώσουν λίγο χρώμα ουράνιου τόξου στα άχαρα πανεπιστήμιά μας.
Άντε, ξεκινάμε μετά τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές! Άσε, που αν βγουν και οι ακαδημαϊκές-οι από τη ντουλάπα, ποιος μας πιάνει!
Έχουν ξεκινήσει και οι δικές μου ακαδημαϊκές διακοπές και εδώ που κάθομαι στο λιμάνι της Κέρκυρας περιμένοντας το πλοίο για να πάω απέναντι, βλέπω σε έναν κάδο σκουπιδιών γραμμένα τα αρχικά της Ο.Λ.ΚΕ.. Μωρέ μπράβο σκέφτηκα, ακόμη και στους κάδους αρχίσαμε να προβαλλόμαστε. Μια χαρά τα πάμε, αφού μέχρι και ο Δήμος μας υποστηρίζει… Το ομοφυλόφιλο μυαλό μου με παρέσυρε… α… δυστυχώς τελικά ο κάδος του Δήμου έγραφε Ο.Λ.ΚΕ. (Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας) και όχι Ο.Λ.Κ.Ε. (Ομοφυλόφιλη Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας).
Τι καλά που θα ήτανε…
27.12.2007 Φιλίππα Διαμάντη

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην uncovered city