12 Σεπ 2008

Ομαλή η ανάπτυξη των παιδιών που ανατρέφονται από λεσβίες.

«Φυσιολογικό» το νέο μοντέλο
Ομαλή η ανάπτυξη των παιδιών που ανατρέφονται από λεσβίες.


Ουάσινγκτον: Τα παιδιά που μεγάλωσαν από ζευγάρια λεσβιών δεν παρουσιάζουν στην εφηβεία ψυχολογικές ή άλλου είδους διαταραχές, προκύπτει από την πρώτη έρευνα σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ.

Σε σχέση με έφηβες-ους που μεγάλωσαν σε ετεροφυλόφιλες οικογένειες, οι έφηβες-οι που εξετάστηκαν στη μελέτη δεν παρουσιάζουν διαφορές όσον αφορά τη συχνότητα κατάθλιψης, τις αγχώδεις διαταραχές, την αυτό-εκτίμηση, την βαθμολογία στο σχολείο, ή την συχνότητα των ερωτικών επαφών.

Οι ερευνήτριες-ες αναφέρουν στην επιθεώρηση Child Development ότι τα ευρήματα: «δεν δικαιολογούν περιορισμούς στην κηδεμονία των παιδιών ή στις επισκέψεις από λεσβίες μητέρες» και «δεν παρέχουν στήριξη στην ιδέα ότι οι λεσβίες ενήλικες είναι λιγότερο πιθανό να προσφέρουν καλή τεκνοθεσία ή ανατροφή».

«Θέτουμε υπό αμφισβήτηση τους υπαινιγμούς ότι το να μεγαλώνει καμιά-νεις με γονείς του ίδιου φύλου είναι με κάποιο τρόπο προβληματικό» σχολιάζει στο New Scientist.com ο Στίβεν Ράσελ, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Τούσον και επικεφαλής της μελέτης.

Ο Ράσελ και οι συνεργάτιδές του Σαρλότ Πάτερσον και Τζένιφερ Ουέινράιτ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Σάρλοτσβιλ πήραν συνεντεύξεις από 12.000 έφηβες-ους και τις οικογένειές τες-τους, οι οποίες-οι συμμετέχουν στην Εθνική Διαμήκη Μελέτη Υγείας Εφήβων, τη μεγαλύτερη έρευνα που αφορά τιςς έφηβες-ους στις ΗΠΑ.

Στο δείγμα εντοπίστηκαν 44 έφηβες-οι που ανατρέφονταν από λεσβίες σε σχέσεις που «μοιάζουν με το γάμο». Επειδή υπήρχαν μόνο έξι έφηβες-οι που μεγάλωναν με ζευγάρια γκέι, αυτή η περίπτωση αποκλείστηκε από τη μελέτη.

Κάθε έφηβη-ος της έρευνας αντιστοιχήθηκε με κάποια-ον συνομήλικη-ο της που μεγάλωνε σε διαφορετικού φύλου οικογένεια που είχε την ίδια εθνική προέλευση και το ίδιο οικογενειακό εισόδημα, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Οι ερευνήτριες-ες δεν εντόπισαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Αν και παλαιότερες, μικρότερες έρευνες είχαν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς του ίδιου φύλου είναι πιθανότερο να θέλουν να συνάψουν λεσβιακές, γκέι σχέσεις, η νέα έρευνα δεν εξέτασε αυτή την άποψη επειδή ελάχιστες-οι έφηβες-οι ανέφεραν λεσβιακές, γκέι σχέσεις.

Άλλες-οι επιστημόνισσες-ες έχουν εικάσει ότι η σεξουαλικότητα των γονιών είναι πιθανό να επηρεάσει τον προσανατολισμό των παιδιών, ή ότι τα παιδιά που ανατρέφονται από ζευγάρια του ίδιου φύλου ίσως να είναι αρνητικά προδιατεθειμένα κατά του οικογενειακού μοντέλου στο οποίο μεγάλωσαν.

Η νέα έρευνα δείχνει όμως, ότι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης για την ευημερία των παιδιών είναι η σχέση τους με τις-τους γονείς.
«Το σημαντικότερο είναι η ποιότητα της σχέσης» σχολιάζει ο Ράσελ.


16.11.04 Μεταφρασμένο κείμενο από την επιθεώρηση Child Development.