6 Οκτ 2008

Μάτα Χάρι απ' το Ματούλα και Χαρούλα.


Μάτα Χάρι απo το Ματούλα και Χαρούλα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυρία δεν ήταν ποτέ μια αλλά δύο ή έστω δισυπόστατη. Η Μάτα παρακολουθούσε την Χάρι και το αντίθετο. Δύο κυρίες σε ένα σώμα, «ου γιγνώσκει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά».
Την ίδια στιγμή που η Χάρι ζούσε την χαρά κι άλλα πολλά, έπρεπε όχι μόνο να την αποκρύβει από την Μάτα αλλά να κάνει και ό,τι μπορεί για να μην το μάθει.
Η κάθε μια τες παρακολουθούσε πολύ στενά την άλλη εξ’ αιτίας της σωματικής τους συνάφειας. Αυτή η συνεχής παρακολούθηση τις οδήγησε στην αγρύπνια, την υστέρηση μυαλού και νέες μεθόδους παρακολούθησης.
Η πιο προφανής συνέπεια ήταν τα ψέματα. Όπως καταλαβαίνουμε ήταν ψεύτρες προσπαθώντας να πείσουν η μια την άλλη για την αλήθεια που η κάθε μια ήθελε να παρουσιάσει.
Οδηγήθηκαν να μην πιστεύουν την εαυτή τες αλλά ούτε και καμία άλλη.
Για να γίνουν πιο πιστευτά τα ψέματα έβαζαν και μέρος αλήθειας στις ιστορίες τους ή στους ρόλους τους. Αυτό κράτησε χρόνια και τις έκανε να χαθούν μέσα σε σωρεία ψεμάτων και αληθειών. Έγιναν λοιπόν αναξιόπιστες, έχασαν και την ευατή τες.
Το πρωί Ματούλα και το βράδυ Χαρούλα, έτσι γινόταν, η μια ζούσε πρωί κι άλλη βράδυ, ενίοτε και ανάποδα.
Μόνο που είχαν κοινό μυαλό και αυτό μπερδεύτηκε, δεν ήξερε τι ζούσε το πρωί και τι το βράδυ. Τι στάση να κρατήσει;
Μήπως να την «κάνει» σιγά σιγά γιατί αυτή τρέλα των μυστικών μέσα σε μυστικά, θύμιζε ρώσικες κούκλες κι ούτε ήξερε η κάθε μια τι ζούσε;
Η υπηρεσία κατέγραψε την Μάτα Χάρι ως διπλή πράκτορα, εμάς με την πολλαπλά κρυφή ζωή μάς αποκαλούν οριακές-διαταραγμένες.
Ας σκεφτούμε αυτή τη παράνοια της εναλλαγής ρόλων με ποιο τρόπο διαμορφώνει εμάς, τις σχέσεις μας κι αν αξίζει τον κόπο.


Το άρθρο γράφτηκε στις 22.7.07 από την Ευαγγελία Βλάμη και δημοσιεύτηκε στην ΛεΠΑΤ εφημερίδα city uncoverd.