29 Οκτ 2008

Αντιμετωπίζοντας την «φάση»



Αντιμετωπίζοντας την «φάση» για τις αμφισεξουαλικές.


Η Lisa Diamond, βοηθός καθηγήτρια της ψυχολογίας και σπουδών φύλου στο πανεπιστήμιο της Ούτα, διεξήγε μια μελέτη-έρευνα.
Που αναφέρθηκε στην εφημερίδα USA Today πριν ένα μήνα «Γυναίκες αμφισεξουαλικότητα «ταυτότητα και όχι φάση» της Sharon Jayson. Σε συνέχεια από 79 μη ετεροσεξουαλικές, Η Lisa Diamond καθόρισε ότι: «Το να είσαι αμφισεξουαλική είναι ένας διακριτός σεξουαλικός προσανατολισμός, και όχι μια προσωρινή κατάσταση».
Περαιτέρω, η Lisa Diamond ανέφερε πως οι περισσότερες γυναίκες έχουν την ικανότητα να βιώνουν σεξουαλική επιθυμία και για τα δύο φύλα, υπό τις κατάλληλες περιστάσεις».
Το να εκδηλώνεσαι δηλώνεσαι δημόσια ως αμφισεξουαλική είναι φορτωμένο με δυσκολίες για εκείνες-ους που δηλώνουν την ταυτότητα τες. Η γενική αντίληψη είναι ότι οι γονείς που πάντα ονειρεύονταν γάμο και εγγόνια με ένα τρυφερό σύζυγο πρέπει να αναμορφώσουν τις προσδοκίες τους. Περισσότερο πιθανό είναι να θεωρήσουν το ότι η αμφισεξουαλική κόρη τους περνά μια φάση που θα τελειώσει κάποια στιγμή, επιτρέποντάς της να εκπληρώσει αυτό το πρωταρχικό, κανονιστικό όνειρο.
Πολλές αμφισεξουαλικές γυναίκες νομίζουν πως θα ήταν ευκολότερο να είναι απλά πλήρως λεσβίες πράγμα το οποίο θα ανάγκαζε τους γονείς τους να τις δεχτούν αντί να τις αμφισβητούν και να συνεχίζουν να τις ωθούν πιεστικά στην ετεροσεξουαλικότητα.
Η Lisa Diamond είχε μια απάντηση για την θεωρία της «φάσης»: «Αν ήταν μια φάση-περίοδος, αυτή θα ξεθύμαινε. Μπορεί να συμβεί μια αλλαγή στην ταυτότητα και τις σχέσεις τες αλλά ο τύπος της μη αποκλειστικής επιθυμίας παραμένει, ακόμη κι ανάμεσα σε εκείνες που έχουν τελέσει।γάμο. Αυτό καταρρίπτει αυτή την αντίληψη ότι αποτελεί φάση».
Αυτά είναι σημαντικά νέα για μια ομάδα γυναικών, ανδρών που έχουν τιμωρηθεί μέσα στη ίδια τη ΛΟΤ κοινότητα. Ακόμη στα σόου υπέρ των λεσβιών όπως το «L Word», οι αμφισεξουαλικοί χαρακτήρες καλούνται να «αποφασίσουν επιτέλους» (ευχαριστώ Ντάνα!). Οι αμφισεξουαλικές είναι συνεχώς παρεξηγημένες-δεν τις καταλαβαίνουν και πολλές φορές αόρατες. Αν μη τι άλλο, βρίσκονται σε συγκρούσεις για το εάν ταιριάζουν στη ΟΤ κοινότητα, τις λεσβίες ή τις ετερό, συχνά προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στα δύο.
«Η αμφισεξουαλική οπτική έχει υπάρξει και εκλείπει ακόμη εξαιρετικά από τον διάλογο για την δημόσια υγεία στη χώρα και σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο πρώην πρόεδρος του αμφισεξουαλικού δικτύου των ΗΠΑ, Luigi Ferrer, στην Έκθεση Υγείας για τις Αμφισεξουαλικές-ους του 2007. Αν το σκεφτεί καμιά, οι αμφισεξουαλικές-οι θα μπορούσαν θεωρητικά να αποτελέσουν την μέγιστη απειλή για την υγεία του πληθυσμού μεταφέροντας Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα και τις σχετικές αρρώστιες σε συντρόφισες-ους των δύο φύλων. (Σημείωση: Προσωπικά δεν πιστεύω στην σεξουαλική δυαδικότητα γυναικών, ανδρών). Αυτό μας φέρνει στο μυαλό το aids hiv.
Ο Ferrer συνεχίζει, ανακοινώνοντας πως «σχεδόν το 19% των γυναικών και το 6% των ανδρών δήλωσαν ότι τις-τους προσέλκυσαν και γυναίκες και άνδρες» το 1992. Δεν θα μου προκαλούσε εντύπωση εάν αυτός ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος, γνωρίζοντας πόσο φοβισμένες-οι-κρυφές-οι είναι. Η ιατρική κοινότητα θα έπρεπε να είναι ενήμερη για την παρουσία της αμφισεξουαλικότητας εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Μια αρκετά κοινή-συνήθης απάντηση τωναμφισεξουαλικών σε ότι αφορά την ερωτική έλξη είναι ότι, «Δεν είναι το βιολογικό ή κοινωνικό φύλο, αλλά ο τρόπος που με ελκύει ένα πρόσωπο». Για τα άτομα που ανήκουν στο απώτατο όριο της κλίμακας (απόλυτα λεσβία ή απόλυτα ετερό), αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Αλλά σε μια εποχή συνεχώς αυξανόμενης σεξουαλικής αποδοχής, ίσως εκείνες-οι που είναι μπερδεμένες-οι από τις αμφισεξουαλικές-ους θα ανοίξουν το μυαλό τες-ους και θα προσφέρουν λίγο παραπάνω αποδοχή στα χρόνια που θα έρθουν.



Τοάρθρο γράφτηκε στις २१.२.2008, εμείς το βρήκαμε στο διαδίκτυο και το μεταφράσαμε.
Στο άρθρο γίνεται λόγος για το πρωταρχικό, κανονιστικό όνειρο που όμως είναι όνειρο των γονειών ως απόροια μιας ετεροσεξουαλικά προσδιορισμένης κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι πολλοί γονείς πιστεύουν για τις λεσβίες κόρες τους ότι είναι κάτι περαστικό και αυτές θα επανέλθουν. Η γυναικεία σεξουαλικότητα υφίσταται μόνο στην έννοια της αναπαραγωγής και όταν αποκλίνει από αυτήν, τότε εκλαμβάνεται ως "φάση" που κάποια στιγμή θα επανέλθει σε φυσιολογική δηλαδή στην ετεροσεξουαλικότητα. Ευαγγελία Βλάμη