6 Οκτ 2008

Κορίτσια, για την ώρα νομιμοποιηθήκαμε!


Κορίτσια, για την ώρα νομιμοποιηθήκαμε!

Στις 18.7.2008 το δικαστήριο αποφάσισε ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο λεσβία για να «υποδηλώνουμε την ιδιαιτερότητα μας στα σεξουαλικά δρώμενα». Δεν έγινε δεκτό ότι υπάρχει προσβολή στο όνομά των εναγουσών-ντος, γιατί ο όρος λεσβία δεν είναι όνομα που αντιστοιχεί ατομικά σε κάποια-ον όπως το Ελένη π.χ. Η προσωπικότητα και η ατομικότητα προστατεύονται αλλά ο τόπος καταγωγής δεν αποτελεί όνομα βαφτιστικό ή παραλλαγή(υποκοριστικό), οικογενειακό επίθετο, κύριο όνομα της μητέρας, του πατέρα ή ψευδώνυμο.
Η Λέσβος δεν είναι ανεξάρτητο κράτος εδώ και χιλιάδες χρόνια, έτσι οι θιγόμενες-ος λανθασμένα επικαλούνται πως ο προαναφερόμενος όρος δηλώνει την εθνική καταγωγή. Το τοπωνύμιο δεν συμπεριλαμβάνεται σε εκείνα τα χαρακτηριστικά που εξατομικεύει καμιά-νείς την προσωπικότητά, ή το όνομά της-του, δεν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ιδιότητας και δεν καθορίζει την ατομικότητα προσώπου ως κοινωνικού όντος κατά συνέπεια όσες, όσοι χρησιμοποιούμε τους όρους αυτούς δεν προσβάλλουμε καμιά-αν.
Το ότι κατά τις ενάγουσες-ντα ήταν-είναι προσβολή η σύνδεση ενός τοπωνυμίου με μια έκφανση της σεξουαλικότητας δείχνει σαφέστατα την λεσβοφοβία από την οποία κυριαρχούνται. Γιατί αν ο όρος ήταν συνδεδεμένος με έννοιες όπως η ετεροσεξουαλικότητα δεν θα ενοχλούσε. Είναι που σηματοδοτεί για αυτές-ον το μη αρεστό, το μη φυσιολογικό και άρα ο όρος είναι απαξιωτικός.
Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν μπορούν να μας το αρνηθούν. Ας χρησιμοποιήσουμε τον όρο λεσβία με τα παράγωγά του και με την άδεια του δικαστηρίου, που έδειξε σε αυτή την περίπτωση πως δεν διακατέχεται από προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και υποκρισία.
Ένας από τους ενάγοντες έγραψε στο περιοδικό του πως θα συνεχίσει τη δίωξη και εμείς προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε για άλλη μια φορά την λεσβοφοβία.




Τιάρθρο γράφτηκε στις 27.7.08 από την Ευαγγελία Βλάμη και δημοσιεύτηκε στην city uncovered.