6 Οκτ 2008

Άθληση



Η ΑΘΛΗΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπόνησε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για την παύση της ΛεΠΑΤφοβίας στον χώρο της άθλησης κι Ελλάδα θα συνεχίσει περί άλλων να τυρβάζει.

Η άθληση είναι μια λέξη με την οποία κάθε γενιά μεγαλώνει και οι τελευταίες γενιές όλο και περισσότερο επενδύουν πάνω ή κάτω της. Εξαρτάται το άθλημα.
Λεσβίες και ποδόσφαιρο πάει, γκέι και κρίκοι πάνε, γιατί το σπορ ταιριάζει με την εικόνα που έχει η κοινωνία για μας. Αδύνατον μια λεσβία να είναι μπαλαρίνα ή ένας γκέι μποξέρ, είναι κόντρα ρόλος.
Ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε πότε ήταν η τελευταία φορά που είδαμε κάποια λεσβία αθλήτρια σε διαφήμιση. Ποτέ φυσικά, κι αν έγινε ήταν κατά λάθος και εκτός Ελλάδας σίγουρα.
Ο ετερο-σεξισμός ορίζει ποιες-οι μπορούν να γίνουν διάσημες-οι με κριτήριο αν το άθλημα αρμόζει στο ρόλο του φύλου τους. Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ετεροφυλόφιλες-οι σε αθλήματα που συμπράττουν με τον κοινωνικό ρόλο του φύλου τους. Είναι παντρεμένες-οι ή πρόκειται να παντρευτούν κάποια συναθλήτρια-η και έχουν την επιθυμία εκτός από ρεκόρ, να κάνουν παιδιά.
Μια ετεροκανονικότητα πολυποίκιλα καθορισμένη. Κοινό μυστικό και εδώ είναι πως οι λεσβίες, bi και γκέι είναι αφανείς κι όταν φτάσουν σε πρωταθλητισμό, τότε μπορεί να τις-ους δούμε για δευτερόλεπτα στο γυαλί, σαν τα αναβολικά. Για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ούτε λόγος, αυτονόητα θεωρούνται ετεροφυλόφιλες-οι.
Ένα αίσθημα ετερόφυλης υπεροχής διαπνέει τον χώρο του αθλητισμού, για ό,τι άλλο βουβαμάρα. Μπορεί στο Ολυμπιακό χωριό τα λιπαντικά-προφυλακτικά να πηγαίνουν σύννεφο άλλα δεν ομολογούμε ότι πολλά από αυτά τα χρησιμοποιούν οι λεσβίες,γκέι ή bi αθλήτριες-ες. Μπορεί στα αποδυτήρια να γίνεται χαμός αλλά κουτσομπολιά θα κάνουμε τώρα;
Α όχι, θα μας μαλώσω!





Το άρθρο γράφτηκε στις 17.12.07 από την Ευαγγελία Βλάμη και δημοσιεύτηκε στην city uncovered.