6 Οκτ 2008

Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη



Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη.

Οι εκλογές πέρασαν, τα αποτελέσματα βγήκαν και τα μηνύματα δόθηκαν. Φορέθηκαν πολλές ατάκες όπως, περί «μη συνεργασίας» ή το αντίθετο, «δώστε μας άλλη μια ευκαιρία», αλλά η καλύτερη όλων ήταν η ατάκα ότι «δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας», πως για άλλη μια φορά «δεν είμαστε έτοιμες-οι». Το μήνυμα της πτώσης των κομμάτων εξουσίας ελήφθη ως απλή ανευθυνότητα. Όταν τα κόμματα δεν θέλουν να χάσουν κεκτημένα απαντούν με την τσίχλα της ανωριμότητας μας. Όταν πάλι πολιτικίνες-οι φοβούμενες-οι μην χάσουν καμιά ψήφο πετάνε εκείνα τα φοβερά « προσωπικά έχω προτείνει, πει, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει …». Γενικά δημόσιες ερωτήσεις και δηλώσεις δεν έχουν την μορφή του προσωπικού αλλά του πολιτικού όταν εκφέρονται από γυναίκες ή άνδρες που ασχολούνται με τα κοινά. Ως βουλευτίνες-ες τις-τους ζητείται να απαντήσετε. Αυτό το βόλεμα, «εγώ άλλα πιστεύω αλλά το κόμμα έχει αγκιλώσεις». Αφήστε το πια, δεν μας αφορά η γνώμη σας αλλά οι δράσεις σας προς κάθε θέμα και η αποδοχή του στο κόμμα.
Εσείς δεν είστε ώριμες-οι και έτοιμες-οι να δείτε τι ζητά η κοινωνία γιατί ζείτε έξω και πέρα από αυτήν. Αν θέλετε να λέτε ότι σας αφορούν τα κοινά και δεν είστε επαγγελματίες πολιτικίνες-οι αποδείξτε το. Συμπεριλάβετε μας στα προγράμματα των κομμάτων, στις αφίσες, στα φυλλάδιά στα τηλεοπτικά μηνύματα σας. Ανοίξτε συζητήσεις εντός και εκτός των κομμάτων σας. Κάντε μας μέρος της πολιτικής σας. Δράστε ώστε τα αιτήματα μας να γίνουν πραγματικότητα, ποτέ η Πολιτεία και η κοινωνία δεν έχασαν με την εκδημοκράτησή τους. Συνεργαστείτε με τις ΜΚΟ που όχι μόνο ζουν σε αυτό τον κόσμο αλλά είναι και οι διαμεσολαβήτριες ανάμεσα σε σας και τον κόσμο που τις εμπιστεύεται.
Ξοδέψτε χρόνο και χρήμα να αφουγκραστείτε τι συμβαίνει, γιατί η κοινωνία είναι πάντα πιο ώριμη και έτοιμη από εσάς και σας ψηφίζει για να την πάρετε στα σοβαρά.




Το άρθρο γράφτηκε στις 15.9.07 από την Ευαγγελία Βλάμη και δημοσιεύτηκε στην city uncovered.