16 Νοε 2008

Ο γάμος δεν αποτελεί προσβολή

"Ο γάμος λεσβιών και γκέι δεν αποτελεί προσβολή. Προσβολή αποτελεί η ποινικοποίησή του"

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την αποδοκιμασία της για το ενδεχόμενο της ποινικής δίωξης κατά του Δημάρχου της Τήλου κατόπιν της εγκυκλίου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ακόμη και εάν ουδείς μπορεί με σιγουριά να βεβαιώσει τον έγκυρο χαρακτήρα της, ο δήμαρχος Τήλου πράξη αξιόποινη δεν έκανε. Με αφορμή την υπόθεση αυτή, για μαι ακόμη φορά, ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου δίνει δείγματα μιας ανορθόδοξης αντίληψης του πολιτειακού του ρόλου.

Τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός προοδευτικά θεσμοθετεί και θωρακίζει την ένωση προσώπων αδιακρίτως φύλου, εθνοτικής καταγωγής ή άλλου διακριτού ανθρώπινου χαρακτηριστικού, κάποιοι επιθυμούν να σύρουν αυτή τη χώρα στο σκοταδισμό της χοντροκομμένης επιβολής ενός αυθαίρετου ηθικισμού και ποινικοποίησης της ανθρώπινης ελευθερίας που δεν προσβάλλει διακαιώματα άλλων. Αντιθέτως αν κάποιος προσβάλλει βάναυσα σήμερα τα δικαιώματα συμπολιτισών-ων και συνανθρώπων μας και την αξιοπρέπειά τους, είναι δηλώσεις από κατ' ευφημισμόν "πνευματικούς πατέρες" περί πορνείας και κτηνοβασίας, ανάλογα με του καθενός τις παραστάσεις περί της ανθρώπινης φύσης και κοινωνικής ζωής.

Για μια ακόμη φορά, η ελληνική πολιτεία καλείται να διαλέξει στρατόπεδο. Εάν είχε συμπεριλάβει τη δυνατότητα λεσβιακών και γκέι ζευγαριών να συνάψουν το σύμφωνο συμβίωσης, ενδεχομένως η παρούσα κατάσταση να είχε αποφευχθεί.


Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε την παραπάνω ανακοίνωση την 7η Ιουνίου 2008
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Βαλαωρίτου 12 ΤΚ 10671 Αθήνα
E -mail:hlhr@hlhr.gr, www.hlhr.gr