12 Δεκ 2008

11 Νοέμβρη Ημέρα των Παιδιών

11 Νοέμβρη Ημέρα των Παιδιών
Θύματα των ίδιων των γονιών τους.
Το 72% των παιδιών που πέφτουν θύματα κακοποίησης είναι στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών και κάτω, ενώ ο φόβος, η άγνοια και η συγκάλυψη από τις ενήλικες-ους συντελούν ώστε τα περισσότερα περιστατικά να μη βλέπουν ποτέ στο φως δημοσιότητας.
-Συντριπτικό ποσοστό της παιδικής κακοποίησης προέρχεται από το άτομο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η ίδια η μητέρα.
-Μία στις δύο ενήλικες-ους γίνεται αυτόπτης μάρτυρας κακοποίησης παιδιού, αλλά μόλις το 25%, αποφασίζει να το καταγγείλει.
Καταγγελίες στο «1056»
Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα του «Χαμόγελο του Παιδιού», που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, το δημοσιογραφικό τμήμα ΙΕΚ ΑΚΜΗ, τον ΟΟΣΑ και με την παρουσία του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για επεξεργασία των καταγγελιών στην τηλεφωνική γραμμή sos 1056, το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως και 31η Οκτωβρίου 2006.
Η κακοποίηση ανηλίκων στην Ελλάδα με τη γλώσσα των αριθμών.
-Τους 10 αυτούς μήνες καταγράφηκαν 446 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, από τις οποίες το 95% ήταν ανώνυμες. Στο σύνολο τους οι καταγγελίες αφορούσαν 873 παιδιά, (378 κορίτσια, 422 αγόρια και 73 μη δηλωθέντος φύλου).
-Το 35% των κακοποιημένων παιδιών ήταν έως 6 ετών, το 37% από 7έως 12, το 10% από 13 έως 18 χρόνων.
-Οι μορφές κακοποίησης ποικίλουν: Το 59% από τα παιδιά αυτά ήταν παραμελημένα ή εγκαταλελειμμένα, για το 30% αναφέρθηκε βαριά σωματική κακοποίηση και για το 4% σεξουαλική κακοποίηση. Εξωθήθηκε σε επαιτεία επίσης το 4% ενώ για ποσοστό 3%, που δεν είναι καθόλου μικρό, οι καταγγελίες αφορούσαν εξώθηση σε πορνεία.
-Το τραγικό είναι ότι οι δράστριες-ες είναι κατά 90% ένας εκ των δύο ή και οι δύο γονείς. Στο 35% των περιπτώσεων θύτριες-ες ήταν και οι δύο γονείς, στο 37% η μητέρα, στο 18% ο πατέρας, ενώ το 10% κακοποιήθηκε από τρίτο πρόσωπο.
-Το πρώτο δεκάμηνο του 2006 το «Χαμόγελο του Παιδιού» αντιμετώπισε 71 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης, στα οποία έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι 14 παιδιά είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον, 7 από αυτά φιλοξενήθηκαν σε σπίτια του συλλόγου και 7 σε άλλους χώρους.
Κρυφά και ατιμώρητα
Τη γραμμή sos 1056 χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα παιδιά και ενήλικες-οι.
Οι κλήσεις τόσο από σταθερά τηλέφωνα όσο και από κινητά είναι δωρεάν, ενώ η υπηρεσία λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Η διατήρηση της ανωνυμίας συμβάλλει στην ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων της καταγγέλλουσας-ντος και στην χωρίς προκαταλήψεις αναφορά των περιστατικών, σημαντικό γεγονός ιδίως στην περίπτωση που στην άλλη άκρη του σύρματος η φωνή είναι παιδική. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού, ώστε να σπάσουν οι προκαταλήψεις.
-«Όταν τα περισσότερα περιστατικά μένουν κρυφά και άρα ατιμώρητα έχουμε συντελέσει με τη σιωπή μας στη διαιώνιση του προβλήματος», επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Γιαννόπουλος. Άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η μάστιγα της κακοποίησης ανηλίκων είναι να αντιδράσουμε και να μην κλείνουμε μάτια και στόματα.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 26.11.06 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και το άρθρο γράφτηκε από τον Δημήτρη Νανούρη.
Το φυλάξαμε επίτηδες για να το συγκρίνουμε με το σήμερα. Τα όσα λέει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι γνωστά αλλά η Πολιτεία δεν δραστηριοποιείται στο να προστατεύσει όσες και όσους κακοποιούνται. Το έργο αναλαμβάνουν συνήθως οι ΜΚΟ εθελοντικά και επαφίεται στην εκάστοτε κυβέρνηση το αν θα τις χρηματοδοτήσει και για πόσο. Η μηδενική εκπαίδευση της αστυνομίας και του νομοθετικού σώματος συμβάλουν στην διατήρηση της βίας (η πρώτη θεωρεί ότι είναι οικογενειακή υπόθεση και το δεύτερο δεν νομοθετεί προς θετική κατεύθυνση). Οι μητέρες επωμιζόμενες κατ’ αποκλειστικότητα το ρόλο της διαπαιδαγώγησης των τέκνων έχουν την εξουσία από την μια και από την άλλη το φόβο του συζύγου-πατέρα που μαζί με την κοινωνία θα τις ζητήσει το λόγο αν το τέκνο δεν «βγει» όπως απαιτούν, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς, κακοποιούν τα παιδιά για το καλό τους. Το φίλτρο της μητρότητας είναι άλλος ένας μύθος. Ευαγγελία Βλάμη