25 Δεκ 2008

Βασίλισσα της Ισπανίας

Η Ισπανία απομυθοποιεί τη Ρέινα Σοφία

Όταν η Αγγλίδα βασίλισσα στη νουβέλα του Αλαν Μπένετ «Ο ασυνήθιστος αναγνώστης» αποφασίζει να γράψει τα απομνημονεύματά της, κάνει προηγουμένως τη συνετή κίνηση να παραιτηθεί. Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας μπορεί να διερωτάται τώρα εάν και εκείνη θα έπρεπε να περιμένει από τον σύζυγό της, βασιλιά Χουάν Κάρλος, να εγκαταλείψει το αξίωμα προτού εγγυηθεί σε μια Ισπανίδα δημοσιογράφο σειρά αποκαλυπτικών συνεντεύξεων.
Το προσβλητικό βιβλίο «The Queen Up Close» προσφέρει στις Ισπανίδες μια δυσάρεστα λεπτομερή εικόνα των συντηρητικών απόψεων της βασίλισσας. Τα σχόλιά της για τον ομοερωτισμό, τους ΛεΠΑΤ γάμους , την ευθανασία και τη θρησκευτική παιδεία έχουν εξοργίσει τις φιλελεύθερες Ισπανές και ήλθαν να κηλιδώσουν τη διακριτικότητα που με προσοχή φρόντιζε επί δεκαετίες. Στην πιο φημισμένη γκάφα του βιβλίου, η βασίλισσα δηλώνει ότι σέβεται τις διαφορετικές σεξουαλικές τάσεις των γυναικών, ανδρών, αλλά δεν καταλαβαίνει «γιατί οι ΛεΠΑΤ θα έπρεπε να νιώθουν υπερήφανες» … «Επειδή ανεβαίνουν σε άρματα και παρελαύνουν; Εάν όλες εμείς που δεν είμαστε ΛεΠΑΤ, βγαίναμε στους δρόμους να παρελάσουμε, θα προκαλούσαμε κυκλοφοριακό χάος», φέρεται να δήλωσε η βασίλισσα Σοφία. Έπειτα η βασίλισσα πρόσθεσε, σύμφωνα με το βιβλίο, ότι αν και οι ΛεΠΑΤ έχουν δικαίωμα να ενώνουν τις ζωές τες, δεν θα έπρεπε να τις επιτραπεί να αποκαλούν τη συμβίωσή τες γάμο.

Στη φωτογραφία η κυρία που μιλά στο τηλέφωνο είναι η βασίλισσα Σοφία. Το άρθρο το βρήκαμε στις 19.11.08 στην εφημερίδα Καθημερινή που αναφέρει την είδηση από την International Herald Tribune. Άμα γαλουχηθείς με στενομυαλιά, αυτή θα εμφανίζεται όσο κι αν την κρύβεις. Ευαγγελία Βλάμη