23 Ιαν 2009

Εγκυμοσύνη σε αμφισεξουαλικές, λεσβίες

Βανκούβερ

Το πανεπιστήμιο British Columbia σε έρευνες που έκανε μεταξύ 1992-2003 βρήκε ότι οι λεσβίες και αμφισεξουαλικές έφηβες-νεαρές έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες από τις ετερό έφηβες, νεαρές.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην Canadian Journal of Human Sexuality. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα η οποία αναπτύχθηκε από την εφηβική ανασκόπηση υγείας και έγινε στα σχολεία της Βρετανικής Κολομβίας στην Αμερική το 1992, 1998 και 2003.
Ο υψηλός κίνδυνος εξηγείται από διάφορες συνιστώσες, συμπεριλαμβανομένων της προσπάθειας ανάμεσα στις μη ανοικτές αμφισεξουαλικές και λεσβίες έφηβες, νεαρές να αποδείξουν ότι είναι ετερό για να αποφύγουν παρενοχλήσεις και διακρίσεις.
«Για κάποιες αμφισεξουαλικές και λεσβίες έφηβες, νεαρές είναι μια συγκάλυψη-καμουφλάζ», δήλωσε η Elizabeth Saewyc, υπεύθυνη της έρευνας και βοηθός καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο British Columbia για νοσηλεύτριες-ες, «εξ’ αιτίας του ότι αποτελεί ακόμη σημαντικό στίγμα και επειδή αντιμετωπίζουν πλήθος παρενοχλήσεων στο σχολείο».
Αποτελέσματα από τις εκτιμήσεις, μας ξεναγούν ανώνυμα ανάμεσα σε περίπου 30.000 μαθήτριες-φοιτήτριες.
Στις αξιολογήσεις-εκτιμήσεις του 1998, το 10.6% των αμφισεξοαυλικών νεαρών έφηβων γυναικών και το 7.3% των λεσβιών ανέφεραν εγκυμοσύνη. Μεταξύ των ετερό έφηβων-νεαρών γυναικών το 1.8% ανέφεραν εγκυμοσύνη.
Στο ευρύτερο σύνολο, περισσότερες ετερό έφηβες-νεαρές γυναίκες μένουν έγκυες αλλά η πιθανότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη μεταξύ λεσβιών και αμφισεξουαλικών εφήβων-νεαρών, που αποτελούν το 3.5% των γυναικών στις αξιολογήσεις-εκτιμήσεις.
Η αξιολόγηση-εκτίμηση των στοιχείων-δεδομένων αν και δεν παρέχει συμφωνία στις εξηγήσεις της Saewyc για τον εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εγκυμοσύνης μεταξύ λεσβιών και αμφισεξουαλικών εφήβων-νεαρών, αλλά είπε πως υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες.
Οι έφηβες που δεν είναι σίγουρες για τον σεξουαλικό τες προσανατολισμό θα πειραματιστούν με το ετερό σεξ δήλωσε η Saewyc.
Σε μερικές περιπτώσεις, οι έφηβες-νεαρές σκοπίμως προσπαθούν να μείνουν έγκυες σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια νέα οικογένεια ή ταυτότητα για αυτές τις ίδιες.
«Μερικές γυναίκες θα αναλάβουν τον έλεγχο για μια ταυτότητα που θα είναι περισσότερο σεβαστή και με περισσότερες θετικές αξίες στην κοινωνία μας, τι είναι με περισσότερες αξίες από την μητρότητα; Έχουμε γιορτές-αργίες για αυτήν-ες» δήλωσε η Saewyc.
«Έτσι μολονότι η εφηβική μητρότητα δεν έχει πολύ μεγάλη αξία-καταξίωση και δεν από όλες-ους σεβαστή, per se, είναι μια πιο θετική ταυτότητα σε μερικά μέρη από το να είσαι αμφισεξουαλική ή λεσβία.
Μια άλλη εξήγηση για τον υψηλό αριθμό εγκυμοσύνης είναι η σεξουαλική κακοποίηση, η οποία σημαντικά περισσότερο καταφανής- χαρακτηριστική ανάμεσα στις λεσβίες και αμφισεξουαλικές έφηβες-νεαρές.
Η Lydia Luk, συντονίστρια στη Gab υπηρεσία για έφηβες-νεαρές στο Βανκούβερ, είπε ότι ξέρει μερικές λεσβίες και αμφισεξουαλικές έφηβες νεαρές που έχουν μείνει έγγυες, αλλά αυτό πολύ απέχει από τα ευρέως διαδεδομένα προβλήματα.
Σε αντίθεση, είπε το πρόβλημα για τις λεσβίες και τις αμφισεξουαλικές έφηβες, νεαρές είναι το συνεχιζόμενο στίγμα και οι διακρίσεις-τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.
«Χρειάζεται να δούμε το θέμα και γιατί συμβαίνει αυτό», είπε. «Το στίγμα είναι ακόμη εκεί. Δεν φαίνεται-δείχνει το ίδιο αλλά είναι ακόμη εκεί».
Η Luk είπε ότι οι διακρίσεις κατά των αμφισεξουαλικών και λεσβιών εφήβων νεαρών είναι περισσότερο περίπλοκες-ύπουλα ενεργούσες από ότι ήταν και είναι ακόμη πολύ δύσκολο- ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές- να μιλήσουν στην οικογένεια και τις φίλες-ους για το σεξουαλικό προσανατολισμό.


Το άρθρο το βρήκαμε στην Vancouversun το Δεκέμβριο 2008 και το μεταφράσαμε Ευαγγελία Βλάμη.