30 Ιαν 2009

Σιγκουρνταρντοτίρ, η λεσβία ηγέτιδα της Ισλανδίας

Ισλανδία. Η πρώτη λεσβία ηγέτιδα χώρας

Η ΠΡΩΤΗ κυβερνητική κατάρρευση που οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση οδηγεί στην ανάληψη της εξουσίας στην Ισλανδία από την πρώτη λεσβία πρωθυπουργίνα. Η Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ, πρώην αεροσυνοδός, αναμένεται να ορκιστεί αυτές τις ημέρες ως μεταβατική πρωθυπουργίνα, καθώς δόθηκε η εντολή στο κόμμα της, τη Συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών αναρρώνει έπειτα από εγχείρηση για την αφαίρεση καλοήθους όγκου. Έτσι, η «Αγία Γιοχάνα», όπως την αποκαλούν, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και έτοιμη να τον αναπληρώσει, σε μια επιλογή που χαρακτηρίστηκε «αναπάντεχη αλλά εξαιρετική». Η 66χρονη πολιτικός, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, συζεί με τη συντρόφισά της Γιονίνα Λεοσντοτίρ, δημοσιογράφο και θεατρική συγγραφέα. Ενώθηκαν με πολιτικό γάμο το 2002, αλλά μην περιμένετε να δείτε φωτογραφίες τους στον Τύπο. Παρ΄ ότι η Σιγκουρνταρντοτίρ είναι πολύ γνωστή πολιτικίνα εδώ και δεκαετίες, ο γάμος της δεν αποτέλεσε σημαντικό θέμα σε αυτό το ήρεμο, προοδευτικό κράτος των 350.000 κατοίκων. «Η Γιοχάνα προστατεύει την προσωπική της ζωή», λέει κυβερνητικό στέλεχος. «Πολλές-οι δεν γνωρίζουν ότι είναι λεσβία, παρ΄ ότι η ίδια δεν το κρύβει».
Η πλέον δημοφιλής
Η Ισλανδή πολιτικός έχει δύο γιους. Μπήκε στην πολιτική μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα, εξελέγη βουλευτίνα για πρώτη φορά το 1978 και διετέλεσε για πρώτη φορά υπουργός το 1987. Αναμένεται να είναι μεταβατική πρωθυπουργός για τους επόμενους 2-3 μήνες μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών. Επανειλημμένως στις δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται ως η πιο δημοφιλής πολιτικίνα της χώρας, με ποσοστά που ξεπερνούν το 70%. «Επειδή το βασικό ζήτημα για τις πολίτισσες-ες αυτήν τη στιγμή είναι το ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, η Γιοχάνα αποτελεί την ιδανική επιλογή καθώς εκείνη εμπνέει εμπιστοσύνη», σχολιάζουν πολιτικές παρατηρήτριες-ες. «Συχνά την περιγράφουν ως τη μοναδική πολιτικίνα που πραγματικά ενδιαφέρεται για την απλή πολίτισσα-η», έγραψε η Ισλανδή δημοσιογράφισα Ίρις Έρλινγκσντοτιρ πρόσφατα. Το 1994 διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματός της αλλά απέτυχε. Τότε στην ομιλία της είχε δηλώσει: «Θα έρθει και η δική μου σειρά». Και να που ήρθε.


Κάποιες-οι δεν θέλουν να ξέρουν ότι είναι λεσβία ίσως, επειδή όντας ανοικτά λεσβία είναι σχεδόν αδύνατον να μην ξέρουν, το πιθανότερο είναι ότι δεν θέλουν να το γνωρίζουν. Ξέρουμε καλά την ταχύτητα που μεταδίδονται νέα που αφορούν τον ερωτικό-σεξουαλικό προσανατολισμό ιδιαιτέρως κάποιας. Ο ανοικτά γκέι πολιτικός είναι σχεδόν σύνηθες.
Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα τα Νέα στις 30.1.09 και είναι μεταφορά από την εφημερίδα "TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ", του Αndy ΜcSmith. Ευαγγελία Βλάμη