18 Φεβ 2009

Κλειτοριδοεκτομή

Στη Δανία γυναίκα κρίθηκε ένοχη για κλειτοριδοεκτομή δύο κορών της.

Για πρώτη φορά δικαστήριο της Δανίας αντιμετώπισε μια τέτοια υπόθεση.
Η μητέρα, η οποία είναι αφρικανικής καταγωγής, κατηγορήθηκε επίσης ότι σχεδίαζε με τον σύζυγό της ταξίδι στο Σουδάν για να υποβάλλει σε κλειτοριδεκτομή μία ακόμη κόρη ηλικίας πέντε ετών.
Της επιβλήθηκε ποινή δύο ετών αλλά αφέθηκε ελεύθερη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, καθώς είχε ήδη εκτίσει τέσσερεις μήνες.
Νόμος του 2003 τιμωρεί την κλειτοριδεκτομή με φυλάκιση έως 6 χρόνια.
Ο πατέρας των δύο κοριτσιών, ηλικίας 10 και 12, είπε ότι δεν ήξερε τι συνέβαινε και αθωώθηκε.
Η κλειτοριδεκτομή είναι συνηθισμένη στην Αφρική. Συνίσταται στην χειρουργική αφαίρεση της κλειτορίδας ή άλλων τμημάτων των γεννητικών οργάνων νεαρών κοριτσιών.
100 με 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανόμενων 6.5 εκατομμυρίων σε δυτικές χώρες, σύμφωνα με έρευνα του 2007 από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικής Έρευνας.

Η κλειτοριδεκτομή μπορεί να προκαλέσει θάνατο από αιμορραγία και (όσες επιβιώσουν έχουν σίγουρα)*Α αργότερα επιπλοκές στη γέννα. Επίσης ενέχει κίνδυνο μόλυνσης, προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος, και ψυχικού τραύματος.



Το άρθρο το βρήκαμε στις 24.1.09 στο http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7848503.stm
Το γράμμα με αστερίσκο είναι δικό μας *Α.
Η αλήθεια είναι ότι η κλειτοριδοεκτομή δεν γίνεται με χειρουργική μέθοδο αλλά με αυτοσχέδια "εργαλεία" σε μη αποστειρωμένο περιβάλον και οι μολύνσεις οδηγούν σε θάνατο πολλά κορίτσια αλλά και νέες γυναίκες. Γίνεται με λάμες ή κοινά ξυράφια χωρίς ούτε κάν τοπική αναισθησία και σε δημόσιους χώρους. Η "συνήθεια" κλειτοριδοεκτομής ανήκει στη χώρα της Αφρικής αλλά εξαπλώνεται όπου ζουν όσες-οι ασπάζονται αυτή την απάνθρωπη "συνήθεια". Χρησιμοποιήθηκε από γιατρούς στην Γερμανία στην περίοδο του Β' παγκοσμίου πολέμου. Σήμερα αν και προστατεύονται τα πιθανά θύματα από νόμους που ξεκάθαρα δηλώνουν πως πολιτισμικές ή θρησκευτικές συνήθειες δεν μπορούν να εφαρμόζονται όταν αυτές αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική ή/και σωματική υγεία, τα βασανιστήρια συνεχίζονται. Όσες έχουν δεχτεί κλειτοριδοεκτομή ξεχνούν τον οργασμό, πονούν ή/και αιμοραγούν σε κάθε ερωτική διείσδυση και πολλές φορές τις αφαιρούν και τον σφικτήρα της ουρήθρας (λόγω άγνοιας) με αποτέλεμα τα κορίτσια ή οι γυναίκες που είναι θύματα κλειτοριδοεκτομής να ουρούν συνεχώς. Αυτό τις αναγκάζει σε απομόνωση, εξ' αιτίας της οσμής των ούρων. Στην συνέχεια το εισπράττουν ως δικό τους λάθος και οδηγούνται στην ενοχή και την ντροπή. Ευαγγελία Βλάμη