6 Μαρ 2009

Έρευνα υγείας αμφισεξουαλικών και λεσβιών 1

Λόγω του μεγέθους της η έρευνα χωρίστηκε σε επτά 7 μέρη, βρίσκεστε στο πρώτο 1 μέρος.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι λεσβίες και οι γκέι φορολογούμενες-οι χρηματοδοτούν 60.000 ασφάλειες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρ' όλα αυτά με μόνη την εξαίρεση της σεξουαλικής υγείας των γκέι, οι ιδιαίτερες ανάγκες της υγείας των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών είναι σχεδόν αόρατες. Η ενασχόληση της έρευνας
“Stonewall” σε δεκάδες χιλιάδες λεσβίες και αμφισεξουαλικές σε όλη την Αγγλία τα τελευταία χρόνια υποδηλώνει ότι η φροντίδα της υγείας τες είναι ιδιαίτερα παραμελημένη. Γι’ αυτό κι εμείς διεξήγαμε αυτή την εκ θεμελίων εθνική έρευνα.
Η ανταπόκριση μάς εντυπωσίασε.
Πάνω από 6.000 γυναίκες μάς είπαν για τις ανάγκες της υγείας τες και τις εμπειρίες τες, κάνοντας αυτή την έρευνα την μεγαλύτερη που διεξήχθη ποτέ σε άλλη χώρα εκτός των ΗΠΑ. Η εικόνα που δίνουν θα έπρεπε να ανησυχήσει κάθε γιατρίνα-ο.
Οι λεσβίες είναι πιθανό να κάνουν μεγαλύτερες καταχρήσεις στο κάπνισμα και στο ποτό από το γενικό γυναικείο πληθυσμό στο σύνολό τες. Σε διάφορες ηλικίες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν τεστ ΠΑΠ και πιο πιθανό να έχουν καρκίνο του μαστού. Τα ποσοστά αυτοτραυματισμών και αυτοκτονιών είναι σημαντικά υψηλότερα απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό. Οι μισές, μόνο τον τελευταίο χρόνο, είχαν αρνητικές εμπειρίες στο σύστημα υγείας και ένα παρόμοιο ποσοστό αισθάνεται αδύναμο να ανοιχτεί για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στην οικογενειακή γιατρίνα-ο του.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έκαναν αξιοσημείωτα βήματα προόδου ως καλή εργοδοσία από τότε που εισήχθησαν για πρώτη φορά τα μέτρα προστασίας για ΛεΠΑΤ το 2003.*1 Αλλά αυτή η βασική έρευνα υποδηλώνει ότι αυτή η πρόοδος δεν έχει τροφοδοτήσει τις υπηρεσίες που παρέχει τοσό το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και οι πολιτικές του συστήματος υγείας.
Αυτή η έρευνα είναι επίκαιρη. Τον Απρίλιο του 2007 κατέστη παράνομη η διάκριση κατά των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών στην παροχή των δημοσίων υπηρεσιών. Είναι σαφές ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται να κάνει πλέον κάποια πολύ σημαντικά βήματα προόδου, προς την εφαρμογή των νομικών του υποχρεώσεων.

Διευθύνων Σύμβουλος
Ben Summerskill

ΒΑΣΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ:
Τα δυο τρίτα (67%) των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών έχουν καπνίσει, σε σύγκριση με το 50 % του γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά.
Λίγο πάνω από το ένα τέταρτο(25%) συνεχίζει να καπνίζει.
9 στις 10(90%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες πίνουν και το 40 % πίνουν 3 φορές την εβδομάδα σε σύγκριση με το ένα τέταρτο(25%) του γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά.
Οι αμφισεξουαλικές και οι λεσβίες είναι 5 φορές πιθανότερο να έχουν καταναλώσει ναρκωτικά.
Πάνω από 1 στις 10 (10>%) έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης, σε σύγκριση με το 3 % του γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ:
Λιγότερο από το 50% των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών δεν έχουν εξεταστεί ποτέ για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα -ΣΜΝ.
Το μισό αυτών που έχουν εξεταστεί είχε ένα ΣΜΝ και το 25% αυτών με ΣΜΝ τα τελευταία 5 χρόνια είχαν σεξ μόνο με γυναίκες.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ:
Το 15% των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών άνω των 25 ετών δεν είχαν κάνει ποτέ τεστ ΠΑΠ, σε σύγκριση με το 7% του γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά.
1 στις 5 (20%) που δεν είχε κάνει το τεστ, της είχαν πει ότι δεν κινδύνευε.
1 στις 50 (2%) αρνήθηκε να κάνει το τεστ.
1 στις 12 (8%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες ηλικίας μεταξύ 50 και 79 ετών έχει διαγνωστεί ότι πάσχει από καρκίνο του στήθους, συγκριτικά με 1 στις 20 (5%) του γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ:
1 στις 5 (20%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες έχουν σκόπιμα αυτοτραυματιστεί τον τελευταίο χρόνο, συγκριτικά με το 0.4 % του γενικού πληθυσμού.
Το 50 % των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών κάτω των 20 ετών έχει αυτοτραυματιστεί συγκριτικά με την 1 στις 15 (7%) έφηβες-ους του γενικού πληθυσμού συνολικά.
Το 5 % του γενικού πληθυσμού έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει τον τελευταίο χρόνο και 16 % των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών κάτω των 20 έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Η Childline εκτιμά ότι 0.12 % των προσώπων κάτω των 18 έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.
1 στις 5 (20%) των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών δηλώνει ότι έχει μια διατροφική δυσλειτουργία, σε σύγκριση με το 1 στις 20 (5%) του γενικού γυναικείου πληθυσμού.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ:
1 στις 4 (25%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες έχουν βιώσει οικογενειακή βία, το ίδιο όπως και ο γενικός γυναικείος πληθυσμός συνολικά.
Στα 2/3 (67%) των περιπτώσεων η δράστρια ήταν μια άλλη γυναίκα.
4 στις 5 (80%) δεν κατήγγειλαν τα περιστατικά της οικογενειακής βίας στην αστυνομία και από αυτές που το έκαναν μόνο οι μισές ικανοποιήθηκαν από την υπηρεσία που τις παρείχαν.

ΓΕΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ:
4 στις 5 (80%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι έχουν καλή υγεία. Ο δείκτης μάζας σώματος για τις αμφισεξουαλικές και λεσβίες είναι ο ίδιος με αυτόν του γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά. Οι μισές αμφισεξουαλικές και λεσβίες της έρευνας ασκούνται 3 φορές την εβδομάδα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ:
Το 50% των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών είχε αρνητικές εμπειρίες στον τομέα της υγείας τον τελευταίο χρόνο, παρά το γεγονός ότι οι διακρίσεις κατά των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών είναι πλέον παράνομες.
Το 50 % των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών δεν έχουν δηλώσει τον σεξουαλικό τες προσανατολισμό στην οικογενειακή γιατρίνα-ο τες.
1 στις 10 (10%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες δηλώνει ότι τουλάχιστον μία-ένας από το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό τις αγνόησε όταν το έκαναν.
Μόλις 3 στις 10 (30%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες δηλώνουν ότι το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό δεν έκαναν απρεπή σχόλια όταν αυτές δήλωσαν τον σεξουαλικό τες προσανατολισμό.
Μόνο 1 στις 10 (10%) ένιωσε ότι η συντρόφισά της αντιμετωπίστηκε καλά κατά τη διάρκεια ιατρικής επίσκεψης.

1.ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
“Πιστεύω ότι πολλές λεσβίες από αυτές που πηγαίνουν σε μπαρ και κλαμπ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από τον τρόπο ζωής τες -life-style (ποτό, κάπνισμα κλπ) απ’ ότι οι ετερό γυναίκες, επειδή υπάρχουν λιγότερες εναλλακτικές έξω από αυτού του είδους τα περιβάλλοντα, όπου οι λεσβίες μπορούν να είναι μαζί (εκτός από την περίπτωση όπου έχει ενταχθεί καμιά σε ένα κοινωνικό δίκτυο) παρόλο που δεν υπάρχει στοχευμένη προαγωγή υγείας που χαρακτηρίζει τις λεσβίες”.
Victoria, 55, West Midlands

Μόνο το 1/3 (33%) των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών δεν έχουν καπνίσει ποτέ τσιγάρο, συγκριτικά με το πάνω από το 50% του γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά που δεν έχουν καπνίσει τσιγάρο ποτέ. Τα 2/3 (66%) των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών έχουν καπνίσει κάποια στιγμή στη ζωή τες. Πάνω από το 25% των λεσβιών και των αμφισεξουαλικών συνεχίζουν να καπνίζουν.

“Ενεργοποιήστε τις κοινοτικές ομάδες με αντικαπνιστικές πρωτοβουλίες και δημιουργήστε υποστηρικτικές ομάδες μόνο για τις αμφισεξουαλικές και τις λεσβίες. Νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία των λεσβιών".
Sarah, 31, London

Το 21% των αμφισεξουαλικών και των λεσβιών που καπνίζουν, καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα, συγκριτικά με το 28% του γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά που καπνίζουν.
Το 79% των ερωτηθεισών δήλωσαν ότι καπνίζουν λιγότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα. Συνεπώς, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για τις λεσβίες να έχουν καπνίσει απ’ ότι ο γενικός γυναικείος πληθυσμός συνολικά, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συνεχίζουν να καπνίζουν, και ανάμεσα σε αυτές που συνεχίζουν να καπνίζουν ένα μικρότερο ποσοστό καπνίζει 20 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα.

"Πιστεύω ότι οι περισσότερες λεσβίες πίνουν περισσότερο από τις ετερό γυναίκες καθώς δίνεται πολύ περισσότερη έμφαση στο ποτό στα περισσότερα λεσβιακά στέκια".
Michelle, 31, London

Σχεδόν 4 στις 5 (80%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες πίνουν αλκοόλ, και το 25% των ερωτηθεισών πιστεύει ότι οι λεσβίες και οι αμφισεξουαλικές γυναίκες πίνουν περισσότερο από τις ετερό γυναίκες. Μόνο 1 στις 5 (20%) ερωτηθείσες δεν είχε πιει κάτι την τελευταία εβδομάδα, συγκριτικά με 2 στις 5 (40%) του γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά.
2 στις 5 (40%) ερωτηθείσες είχαν πιει τις 3 ή περισσότερες ημέρες σε μια εβδομάδα, συγκριτικά με το 25 % του γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά.

Πόσες από τις 7 ημέρες τις τελευταίας εβδομάδας ήπιατε ένα αλκοολούχο ποτό;
Α Β

0 ημέρες 23%, 42%
1 ημέρα 18% 19%,
2 ημέρες 18% 13%,
3 ημέρες 15% 7%,
4 ημέρες 9% 5%,
5 ημέρες 7% 4%,
6 ημέρες 4% 2%,
7 ημέρες 6% 8%,

Α Αμφισεξουαλικές και λεσβίες, Β Γενικός γυναικείος πληθυσμός συνολικά.


“Είμαι νηφάλια και σε επανένταξη τα τελευταία 11 χρόνια. Παρακολουθώ συναντήσεις των Ανωνύμων Αλκοολικών και ειδικά στις συναντήσεις των Ανωνύμων ΛεΠΑΤ Αλκοολικών βρήκα τη σωτηρία μου”.
Yasmin, 45, East of England

“Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν επαρκείς-αρκετοί χώροι-στέκια για τις λεσβίες και τις αμφισεξουαλικές. Οι περισσότεροι είναι προσανατολισμένοι προς τους γκέι. Επίσης, είμαι κάπως μπουχτισμένη από την έμφαση που δίνεται στα μπαρ και στις πάμπ. Θα ήταν ωραίο να υπήρχε κάτι διαφορετικό-άλλο. Δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα τα κλάμπ και θα προτιμούσα πολύ περισσότερο ένα νέο τρόπο να γνωρίζει καμιά γυναίκες. Δουλεύω με ΛεΠΑΤ νέες-ους ως σύμβουλος νέων και ανακαλύπτω ότι πολλές λεσβίες αισθάνονται ότι πρέπει να βγουν έξω και να “σφυροκοπηθούν” (να μεθύσουν) κάθε σαββατοκύριακο΄΄
Helen, 27, Scotland


*1 εννοεί τις οδηγίες 2007 της Ε.Ε που απαγορέυουν κάθε διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Την έρευνα την βρήκαμε στο .... και την μεταφράσαμε Ευαγγελία Βλάμη