9 Μαρ 2009

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Λυρική Σκηνή

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΚΟ-ΟΜΑΔΩΝ-BLOGS ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΕΡΩΤΟΦΟΒΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΣΤΗ «ΡΟΥΣΑΛΚΑ»

Αθήνα, 08 Μαρτίου 2009

Αξιότιμε κ. Κυριακόπουλε,

Με την παρούσα θέλουμε να εκφράσουμε την οργή μας για το μεσαιωνικού περιεχομένου κείμενο, το οποίο μοίρασε το ΔΣ της ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής για τη σκηνοθεσία της όπερας Ρούσαλκα την περασμένη Παρασκευή. Εκτός των προσβολών που περιείχαν εναντίον μας, η συγκεκριμένη πράξη ήταν μια σαφής υπέρβαση καθήκοντος, κυρίως όμως ήταν ακραία πράξη λογοκρισίας στη βάση μάλιστα του τραμπουκισμού (κι ούτε καν μιας «νομιμοποιημένης» εξουσίας). Με μεγάλη θλίψη και μεγαλύτερo θυμό βλέπουμε ότι στην ελληνική επικράτεια και δη στο θέατρό σας επιτρέπονται πρακτικές ταλιμπάν εναντίον στην ελευθερία της Τέχνης.

Με την παρούσα σας θέτουμε τα ακόλουθα ερωτήματα:
Με ποια επαγγελματική αρμοδιότητα παρεμβαίνει το ΔΣ μιας ορχήστρας στη σκηνοθετική ερμηνεία της σκηνοθέτιδας;
Ποια τις-τους επιτρέπει να μοιράζουν φυλλάδια προσβλητικού περιεχομένου εναντίον συντελεστών που φιλοξενείτε από το εξωτερικό και εναντίον άλλων πολιτισσών-πολιτών;
Ποια-ος τις-τους επιτρέπει να εκβιάζουν, να μην κάνουν την εργασία για την οποία πληρώνονται από τους φορολογούμενους πολίτισσες πολίτες –μεταξύ αυτών και λεσβιών, γκέι– αποκαλώντας ένα φιλί «ακραία σκηνή».

Με την ίδια οργή απευθύνουμε σε εσάς το ερώτημα γιατί δεν κάνετε εσείς σωστά τη δουλειά σας και δεν φροντίσατε να αποτραπεί η διανομή αυτού του φυλλαδίου και να διεξαχθεί απρόσκοπτα η παράσταση, όπως η σκηνοθέτιδα την είχε φανταστεί κι όχι κατά τα γούστα κάποιων δημοσίων υπαλλήλων.

Σας εγκαλούμε για το ότι ούτε ύστερα από τη διανομή αυτού του φυλλαδίου δεν πήρατε σαφή θέση και δεν διευκολύνατε τουλάχιστον να αναγνωστεί η θέση λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ακτιβιστριών και ακτιβιστών που βρέθηκαν στη Λυρική Σκηνή το Σάββατο 07 Μαρτίου, ως ελάχιστη αποκατάσταση της λεκτικής επίθεσης που δεχτήκαμε από υπαλλήλους σας.

Θυμηθείτε και θυμίστε το και στις-στους υπαλλήλους σας μουσικούς ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός όχι μόνο δεν είναι ακραίος αλλά προστατεύεται από μια σειρά νόμων, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, Be Positive – εθελοντισμός για θέματα φύλου, ισότητας και διακρίσεων, City Uncovered (Lgbt ελληνική εφημερίδα), Ελεύθεροι Πολίτες Ενάντια Στην Ομοφοβία, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Περιοδικό 10% www.10percent.gr, Περιοδικό SCREW Σύνθεση Ενημέρωση Ευαισθητοποίηση για το HIV/AIDS, Πρωτοβουλία Νέων ΟΛΚΕ, Φεστιβάλ Υπερηφάνειας – Athens Pride, www.gayworld.gr, www.gayhellas.gr, www.lesbianbimafia.blogspot.com