22 Απρ 2009

Ανεπιθύμιτες Κυήσεις

Πολλές οι ανεπιθύμητες κυήσεις

«Μία γυναίκα πρέπει να μείνει έγκυος όταν το θέλει και όχι όταν τύχει», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικές-οι γιατροί με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης.
Οι ανεπιθύμητες κυήσεις που συνήθως οδηγούν σε εκτρώσεις εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας και «οδηγούν» κάθε χρόνο στην άμβλωση 60.000 - 70.000 γυναίκες.
Σύμφωνα με τις ειδικές-ους, οι ανεπιθύμητες κυήσεις σχετίζονται με επιπόλαιη και συχνά επικίνδυνη συμπεριφορά που έχει να κάνει με την πρόωρη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στη χώρα μας 4 στα 10 άτομα έχουν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή πριν από την ηλικία των 18 ετών), τη συχνή αλλαγή ερωτικών συντροφισσών-ων και τη χρήση αναποτελεσματικών μεθόδων αντισύλληψης. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των Ελληνίδων-ων «προτιμά» το προφυλακτικό και μόλις το 6,5% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας λαμβάνουν αντισυλληπτικό χάπι.

Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα Τα Νέα στις 26.9.08 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_26/09/2008_286227
Αφού οι νέες-οι προηγούνται και δεν ρωτούν για την πρώτη σεξουαλική επαφή.
Η Πολιτεία θα πρέπει να εντάξει στα σχολεία την σεξουαλική αγωγή, ώστε οι νέες-οι όχι μόνο να ξέρουν για το σεξ και την προφύλαξη αλλά και να έχουν πεισθεί για την διεκδίκησή της από την μεριά των κοριτσιών.
Η συμπεριφορά των νέων είναι που οφείλει να κάνει την πολιτεία να εξισοροπήσει το οριο ηλικίας για την αποπλάνση ανηλίκων για όλες τις εκφάνσεις της σεξουλικότητας στα 17 ή και τα 16.
Επειδή τα αντισυλληπτικά χάπια για τις γυναίκες έχουν κατηγορηθεί για πολλά, εμείς χωρίς να είμαστε γιατρίνες προτείνουμε την χρήση γυναικείων και ανδρικών προφυλακτικών. Επίσης υπάρχουν σπερματοκτόνα και άλλοί τρόποι αντισύλληψης για άνδρες. Η επιφόρτηση μόνο των γυναικών για την προστασία αποτελεί διάκριση με πολλά και διαφορετικά αποτελέσματα.
Πολλές ανεπιθύμιτες κυήσεις οφείλονται σε βιασμό. Ευαγγελία Βλάμη