30 Απρ 2009

Ερωτήσεις λεσβιακού ζευγαριού προς το ΕΔΑΔ αρ. 40183/07

Δύο ερωτήσεις λεσβιακού ζευγαριού προς το Ευρ. Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ, κοινή φορολογική δήλωση του ζευγαριού των λεσβιών που τέλεσαν πολιτικό γάμο στην Τήλο

Ένα λεσβιακό ζευγάρι πριν μερικά χρόνια τέλεσε πολιτικό γάμο στη Γαλλία. Ο νόμος του πολιτικού γάμου εκεί επίσης δεν διευκρινίζει το φύλο των μελλονύμφων και το λεσβιακό ζευγάρι πέρασε από όλες τις διαβαθμήσεις των γαλλικών δικαστηρίων.

Το ΛεΠΑΤ ζευγάρι θεωρώντας δεδομένη την διάκριση που δέχεται, προχωρά σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ και ρωτά:

Ερώτηση πρώτη:
Με βάση την νομολογία του Δικαστηρίου, είναι εφαρμόσιμα τα άρθρα 12 και 14 της ΕΣΔΑ στην παρούσα υπόθεση; Σε περίπτωση θετικής απόκρισης, οι προσφεύγουσες-ντες είναι θύματα λόγω του "φύλου" τους ή λόγω "άλλης κατάστασης", κατά την έννοια του άρθρου 14;

Ερώτηση δεύτερη:
Με βάση τη νομολογία του Δικαστηρίου, οι προσφεύγουσες-ντες είναι θύματα παραβίασης της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής κατά την έννοια του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, λόγω του "φύλου" τους ή λόγω "άλλης κατάστασης", κατά την έννοια του άρθρου 14;

Το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ αναφέρεται στο δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.
Το άρθρο 12 της ΕΣΔΑ αναφέρεται στο Προσωπικό δικαίωμα τέλεσης γάμου.
Το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ αναφέρεται στην απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή άλλης κατάστασης (η άλλη κατάσταση εννοεί και τον σεξουαλικό προσανατολισμό).

Το 5ο Τμήμα ουσιαστικά εκλαμβάνει ως δεδομένη την παραβίαση δικαιώματος στο πολιτικό γάμο του ΛεΠΑΤ ζευγραιού και απλώς ρωτά τον Ανώτερο Ολομελειακό Σσχηματισμό για το ποια νομική τεκμηρίωση από τις παραπάνω θα επιλέξει, όπως οφείλει.

Η υπόθεση είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν των ΛεΠΑΤ ζευγαριών που τέλεσαν πολιτικό γάμο στην Τήλο.

Το πρωτοδικείο της Ρόδου δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση για τα ζευγάρια που τέλεσαν γάμο στην Τήλο. Η εφορία δέχτηκε την κοινή φορολογική δήλωση που κατέθεσε το ζευγάρι των λεσβιών.


Από το 1948 η Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει προστατεύσει μια σειρά δικαιωμάτων έχοντάς τα αναγνωρίσει ως βασικά στοιχεία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα άρθρα που αφορούν κυρίως την ερώτηση του λεσβιακού ζευγαριού αλλά και αυτά της Τήλου είναι τα: 2,3,7,12 με κυρίαρχο το 16. Το οποίο μιλά για το δικαίωμα στο γάμο στην γυναίκα και τον άνδρα και όχι απαραίτητα μεταξύ τους. Αναγνωρίζει το δικαίωμα και των δύο στο γάμο και μόνο.
Η χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαωμάτων της Ευρ. Ένωσης στο άρθρο 5 αναφέρεται σε συζύγους χωρίς αναφορά στο φύλο των συζύγων.
Η ερώτηση που κατέθεσε το λεσβιακό ζευγάρι της Γαλλίας, βρίσκεται στη γαλλική γλώσσα στο http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=17&portal=hbkm&action=html&highlight=&sessionid=22961659&skin=hudoc-cc-en. Ευαγγελία Βλάμη