28 Απρ 2009

Φάρμακο για τις ουλές

Νέα δραστική ουσία υπόσχεται εξάλειψη των ουλών

Λονδίνο: Ένα φάρμακο που έχει σχεδιαστεί να μειώνει τις ουλές μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμούς, παρουσιάζει υποσχόμενα αποτελέσματα στις προκαταρκτικές κλινικές μελέτες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Η δραστική ουσία αβοτερμίνη δοκιμάστηκε σε υγιείς εθελόντριες-ες με ουλές που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 12 μήνες.
Οι ουλές στις οποίες ενέθηκε η δραστική ουσία ήταν λιγότερο κόκκινες, φουσκωτές και ορατές, συγκριτικά με εκείνες που είχαν υποβληθεί σε αγωγή με εικονικό σκεύασμα.
Όπως αναφέρεται στο The Lancet, ήδη διενεργούνται κλινικές μελέτες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Μ. Βρετανίας.
Η ανακάλυψη της ουσίας έγινε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Φέργκουσον και στη συνέχεια η εταιρεία βιοτεχνολογίας Renovo ανέλαβε την περαιτέρω ανάπτυξη του σκευάσματος.

Ειδικότερα, οι ερευνήτριες-ες συγκρότησαν δείγμα εθελοντριών-ων που πήραν μέρος σε τρεις διαφορετικές μελέτες, κατά τις οποίες τις-τους έγιναν οι ίδιες ουλές πάχους 1 εκατοστού και στα δύο χέρια. Στην μια ουλή έγιναν ενέσεις με αβοτερμίνη και στην άλλη εικονική ένεση λίγο μετά την πρόκληση της ουλής και πάλι 24 ώρες αργότερα.
Οι γιατρίνες-οι κατέγραφαν την πορεία των ουλών και βαθμολογούσαν την ίαση σε μια κλίμακα 100 μονάδων, χωρίς να γνωρίζουν ποια ουλή αντιμετωπιζόταν με εικονική ένεση και ποια με ένεση αβοτερμίνης.
Οι έρευνες που έγιναν για την ασφάλεια και έδειξαν την καλύτερη δοσολογία για περισσότερα από 200 άτομα, διαπίστωσαν ότι οι ουλές που αντιμετωπίστηκαν με αβοτερμίνη είχαν την όψη σχεδόν φυσιολογικού δέρματος, συγκριτικά με τις ουλές που αντιμετωπίστηκαν με εικονικές ενέσεις.

Η αβοτερμίνη είναι το προϊόν πολυετούς έρευνας για τον εντοπισμό των ενεργών παραγόντων της δραστικής ουσίας, στην προκειμένη περίπτωση μια πρωτεΐνη-σηματοδότη του σώματος την TGF?3, που έχει ιδιότητες αντιμετώπισης των ουλών.
Οι επιστημόνισες-ες ήδη έχουν συγκροτήσει και δεύτερο δείγμα 350 ατόμων που υποβάλλονται σε διορθωτικές επεμβάσεις ουλών, όπου το σημάδι αφαιρείται και εφαρμόζεται τοπικά αβοτερμίνη στο ένα σημείο και εικονικό σκεύασμα στο άλλο άκρο της ουλής.
Αν τα αποτελέσματα επαναληφθούν, η θεραπεία μπορεί να βρει εφαρμογή στην πρώιμη αντιμετώπιση των ουλών μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.
Αυτό πάντως που καταδεικνύεται από την μελέτη είναι ότι η αβοτερμίνη πρέπει να χορηγηθεί, ότι γίνεται συρραφή του τραύματος ή της τομής, ώστε αν το άτομο τραυματιστεί η δραστική ουσία να είναι εφαρμόσιμη εντός 48 ωρών από το συμβάν.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ορισμένα άτομα κάνουν εντονότερα σημάδια από άλλες-ους. Σ' αυτήν την περίπτωση η αβοτερμίνη συμβάλλει στην μετρίαση της ουλής, ενώ στα άτομα που κάνουν ήπια σημάδια καταλήγουμε να έχουμε ένα σχεδόν αόρατο σημάδι.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 24.4.09 στο http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=155417. doctors.in.gr