19 Μαΐ 2009

Σεξ στα 15

Έρευνα Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ: Έως τα 17 έτη το 95,9% των εφήβων είχε σεξουαλική επαφή.


Σεξ από τα 15 για τα Ελληνόπουλα

Τις σεξουαλικές τες-τους σχέσεις έχει ολοκληρώσει έως την ηλικία των 15 ετών το 48% των εφήβων στο Νομό Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από έρευνα που παρουσιάστηκε σε ημερίδα με θέμα «Προβλήματα εφηβικής ηλικίας», την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ.
Περίπου στην ίδια ηλικία υπολογίζεται ότι αρχίζει και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.


Καμία αντισυλληπτική προστασία το 21%

Βάσει της έρευνας, έως την ηλικία των 17 ετών η συντριπτική πλειονότητα (95,9%) των εφήβων είχε σεξουαλική επαφή, ενώ οι περισσότερες-οι από τις εφήβες-ους, σε ποσοστό 37,2%, είχαν μόνο μία-έναν ερωτικό σύντροφο (το 15% είχε 6 ερωτικές-ούς συντρόφους).
Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το 21% δήλωσε πως δεν χρησιμοποιεί κανένα αντισυλληπτικό μέσο, το 76% υποστήριξε πως έκανε χρήση προφυλακτικού, ενώ μία-ένας στους δέκα (10,6%) ανέφερε πως πριν κάνει σεξ είχε κάνει χρήση αλκοόλ ή εξαρτησιογόνου ουσίας. Από τις σεξουαλικά ενεργές-ούς έφηβες-ους το 64% δήλωσε ότι έχει καπνίσει, το 95,5% ότι έχει κάνει χρήση αλκοόλ, ενώ το 82,9% είπε ότι ήταν ενήμερο για το AIDS.

Σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή των διαφόρων παραμέτρων της σεξουαλικής συμπεριφοράς του μαθητικού πληθυσμού και η διερεύνηση της επίδρασης άλλων παραγόντων στην έναρξη της σεξουαλικής συμπεριφοράς.

«Συνυπολογίζοντας την επίδραση άλλων παραγόντων, βρέθηκε ότι η έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας των εφήβων επηρεάζεται από το φύλο, την ηλικία, τον τύπο του λυκείου και το κάπνισμα. Τα αγόρια, οι έφηβοι που φοιτούσαν σε Επαγγελματικό Λύκειο και οι μαθητές που κάπνιζαν είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα» ανέφερε η Μαγδαληνή Πατσεάδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολή του ΑΠΘ, η οποία εκπόνησε την έρευνα.

Στα 15,5 έτη η χρήση ναρκωτικών

Στα 15,5 έτη τοποθετείται κατά μέσο όρο ηλικίας η έναρξη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών για το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας, αν και το ένα τρίτο αρχίζει τη χρήση πριν από τα 15 έτη, όπως δήλωσε στην ημερίδα ο
Β. Καλαμπαλίκης, αναπληρωτής υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ», ο οποίος επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο μείωση του χρόνου έναρξης ψυχοτρόπων ουσιών, αύξηση των χρηστριών-ων και ποικιλία, δηλαδή συνεχώς νέες ανακαλύψεις ουσιών.

«Στον πληθυσμό που προσέγγισε το ΚΕΘΕΑ τα έτη 2000-2006 παρατηρείται ότι η ευρεία ουσία κατάχρησης είναι η ηρωίνη σε ποσοστό πάνω από 80%, ενώ στις έφήβες-ους θα μπορούσε να τονιστεί και η διάσταση της περιστασιακής χρήσης με ποικιλία ουσιών. Η πρώτη ουσία που χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειονότητα είναι η κάνναβη και η χρήση της από 73,9% το 2000 έφτασε στο 83,3% το 2006» είπε ο κ. Καλαμπαλίκης, ο οποίος σημείωσε πως η διακοπή από το σχολείο αποτελεί παράγοντα επικινδυνότητας για χρήση ουσιών.

Το άρθρο το βρήκαμε 18.05.09 στην εφημερίδα city press γραμμένο από τον Σπύρο Χριστόπουλο στο http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=66699. Η Πολιτεία επιμένει να μην θέτει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως μάθημα και τιμωρεί με βάση τον 347 ΠΚ την σχέση μεταξύ των ΛεΠΑΤ που δεν έχουν συμπληρώσει τα 18. Ευαγγελία Βλάμη