28 Μαΐ 2009

Ψηφοφορία για την Πρόταση 8 το 2010

Υποστηρίκτριες-ες του ΛεΠΑΤ γάμου σκοπεύουν να επαναφέρουν σε ψηφοφορία την Πρόταση 8 την επόμενη χρονιά.

Στις 26.5.09 το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια επικύρωσε την πρόταση 8 και ανακάλεσε τον ΛεΠΑΤ γάμο. Η απόφαση προκάλεσε απογοήτευση αλλά όχι έκπληξη σε όσες-ους υποστηρίζουν τον ΛεΠΑΤ γάμο, οι οποίες-οι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για αυτόν.
Η απόφαση επιτρέπει στα 18.000 ζευγάρια που έχουν τελέσει γάμο να παραμείνουν έγγαμα αλλά δεν δίνει την δυνατότητα να τελέσουν γάμους καινούργεια ζευγάρια, δημιουργώντας έτσι ένα “Απαρχάιντ” στο κράτος-Πολιτεία της Καλιφόρνια.
Το σχέδιο είναι να επανέλθει το ζήτημα σε ψηφοφορία το Νοέμβριο του 2010 αντί να περιμένουμε ως το 2012, μια κίνηση που είχε την ιδιαίτερη υποστήριξη των μελών της ΜΚΟ Υποστηρικτική Καμπάνια για την Ισότητα στην Καλιφόρνια (EQCA).

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να συγκεντρωθούν περίπου 700.000 υπογραφές υποστήριξης μιας νέας ψηφοφορίας.

Τον Νοέμβριο 2008, η Πρόταση 8 έγινε αποδεκτή με την ισχνή πλειοψηφία του 52% .
Οι υποστηρίκτριες -ες του ΛεΠΑΤ γάμου πιστεύουν πως η κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει αρκετά να τις-τους δώσει την πλειοψηφία.
Ο Gavin Newsom, δήμαρχος της Πολιτείας του Σαν Φραντζίσκο, ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα στο να διαδεχθεί τον Κυβερνήτη Άρνολντ Σβατσενεγκερ την επόμενη χρονιά, δήλωσε πως θα είναι ευτυχής να τεθεί το θέμα ξανά σε ψηφοφοριά. “Τώρα είναι η ευκαιρία μας να προσεγγίσουμε όσες-ους ψηφίζουν, τόσο αυτές-ους που είναι υπέρ όσο και αυτές-ους που είναι κατά” είπε.

Ο Marc Solomon υπεύθυνος της EQCA για τον ΛεΠΑΤ γάμο είπε: “Παρά το σημερινό πισωγύρισμα, η EQCA υποχρεούται να αποκαταστήσει την ελευθερία στο γάμο. Η πλειοψηφία των μελών της EQCA πιστεύει, πως το 2010 είναι η καλύτερη στιγμή για να γυρίσουμε στη ψηφοφορία της ανάκλησης της Πρότασης 8. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία της κεκτημένης ταχύτητας που υπάρχει στο θέμα του γάμου και όσων εργάζονται για αυτή την αποστολή, αξιώνοντας την ανάκληση της Πρότασης 8.
Αποδεχτήκαμε ότι η τελική απόφαση της επαναληπτικής ψηφοφορίας θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με συνασπισμό συνεργατιδών-ων από άκρη σε άκρη της Πολιτείας-κράτους.
Η βασική εκστρατεία για την αναζήτηση ψήφων, με υποστηρικτηκά σποτ στην τηλεόραση και δωρεές έχει ήδη αρχίσει και υπάρχει το σχέδιο να προστεθούν 1000 μέλη του κλήρου-ιερείς που θα αυξήσουν την υποστήριξη για τον ΛεΠΑΤ γάμο.
Η EQCA συμπέρανε ότι: “Το να κερδίσουμε μια καταφατική ψηφοφορία για την ελευθερία του γάμου θα είναι δύσκολο και ακριβό αλλά έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι θα επικρατήσει”.

Το Σύνταγμα της Πολιτεία της Καλιφόρνια έχει την πιο μακρόχρονη Ιστορία από άλλες Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Το οποίο δέχεται κριτική ότι είναι υπερφοτωμένο από δημοκρατικές αξίες σε τέτοιο βαθμό, που να δίνει σε ακραία στοιχεία την ευκαιρία να περνούν νόμους.

Εκατοντάδες λεσβίες, αμφισεξουαλικές, τρανς, γκέι και ετερό μαζί με διάσημες καλιτέχνιδες και διάσημους καλιτέχνες όπως η Kelly Osbourne, Perez Hilton, Pete Wentz, and Emmy διαδήλωσαν την αντίθεσή τες-τους για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια. Αντίστοιχη πορεία διαμαρτυρίας έγινε στο Los Angeles χθές για να ανατραπεί η απαγόρευση με νομικά μέσα του ΛεΠΑΤ γάμου.

Αν θέλετε να υπογράψετε για την επανάληψη της ψηφοφορίας το 2010 πατήστε εδώ.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 27.5.09 στο www.pinknews.co.uk και το μεταφράσαμε.
Στις 27.5.09 το πρωί η εκπομπή του Λάρυ Κίγκ στο CNN είχε συζήτηση για τον ΛεΠΑΤ γάμο που μεταδώθηκε και στην Ελλάδα. Ευαγγελία Βλάμη