14 Μαΐ 2009

Δηλητηρίασαν 145 μαθήτριες

Δηλητηρίασαν 84 Αφγανές μαθήτριες

Τουλάχιστον 84 Αφγανές μαθήτριες μεταφέρθηκαν χθες εσπευσμένως στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης, ενδεχομένως εξαιτίας κάποιου αερίου, στο τρίτο παρόμοιο περιστατικό σε αφγανικό σχολείο το τελευταίο δεκαπενθήμερο που ερευνάται πλέον από τις αρχές ως επίθεση.
Δεκάδες μαθήτριες κατεβλήθησαν από ξαφνική αδιαθεσία, με ζαλάδες και τάση προς έμετο και λιποθυμία.
Τουλάχιστον 98 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής, 11 διδάσκοντες και δύο καθαρίστριες, ενώ πέντε από τα κορίτσια έπεσαν για λίγο σε κώμα. Οι αρχές εξετάζουν την εκδοχή του δηλητηριώδους αερίου και δείγματα αίματος έχουν σταλεί στην Καμπούλ για ανάλυση.
Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και προχθές σε πόλη της γειτονικής επαρχίας Παρβάν, όπου 61 μαθήτριες και μία δασκάλα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ άλλο ένα είχε καταγραφεί στις 26 Απριλίου. Αν και δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για επιθέσεις, οι υποψίες στρέφονται σε υποστηρικτές των Ταλιμπάν οι οποίοι αντιτάσσονται στην εκπαίδευση των κοριτσιών.
Μαχητές Ταλιμπάν στον Νότο της χώρας έχουν επιτεθεί στο παρελθόν σε μαθήτριες ρίχνοντάς τους οξύ στο πρόσωπο και καίγοντας σχολεία.
Δεν είναι λίγα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που υποχρεώθηκαν να κλείσουν εξαιτίας τέτοιων βιαιοτήτων. Το ασυνήθιστο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι τα κρούσματα εμφανίστηκαν στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, το οποίο δεν βρισκόταν ποτέ υπό τον αυστηρό έλεγχο των Ταλιμπάν.
Πάντως, οι Ταλιμπάν δεν είναι η μοναδική μουσουλμανική ομάδα στο Αφγανιστάν που δεν επιθυμεί τη μόρφωση των κοριτσιών.

Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα ελευθεροτυπία στις 13.5.09 γραμμένο από την Λήδα Παπαδοπούλου στο http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=43701 με πηγές: Ασ. Πρες-Ρόιτερς-Γαλλικό. Ευαγγελία Βλάμη