3 Μαΐ 2009

Λεσβιακοί γάμοι στο Νιού Χαμσάιρ

Η Γερουσία του Νιού Χαμσάιρ πέρασε ένα προσχέδιο νόμου στις 29.4.09 που επιτρέπει τον γάμο των λεσβιών.

Το προσχέδιο νόμου παρέμενε νομικά αδιάλλακτο-αδιαπραγμάτευτο έως ότου μια τροποποίηση προστέθηκε, η οποία επιτρέπει στον κλήρο να αρνηθεί τον θρησκευτικό γάμο σε λεσβιακά ζευγάρια. *Α
Τα Λεσβιακά ζευγάρια θα επιτρέπεται επίσης να διατηρήσουν τις λέξεις «νύφη» και «νεόνυμφη» στην άδεια του γάμου ή να χρησιμοποιούν τη λέξη νυμφεύομαι,  σύζυγοι(για γυναίκες και άνδρες) σε αναπλήρωση των προαναφερόμενων όρων-λέξεων.

Αυτές τις μέρες το προσχέδιο νόμου θα περάσει στον John Lync, κυβερνήτη των Δημοκρατικών, ο οποίος δεν έχει δώσει ακόμη «σήμα» για το κατά πόσον θα υπογράψει το προσχέδιο νόμου.
Παρότι στο παρελθόν εξέφρασε αντίθεση στον γάμο των λεσβιών, αναμένεται πως πως θα βρεθεί «υπό πίεση» να επιτρέψει το μέτρο ως μέλος των Δημοκρατικών.

Η Γερουσία ψήφισε 13 έναντι 11ψήφων με μια δεύτερη ανάγνωση, χάρη στην τροποποιημένη εκδοχή του νομοσχεδίου που πέρασε στη Βουλή τον περασμένο μήνα με 186 έναντι 179 ψήφων.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό την 1η Ιανουαρίου 2009 και επίσης ανγνωρίζει πως ο γάμος των λεσβιών και το σύμφωνο συμβίωσης πραγματοποιούνται σε άλλες Πολιτείες, κράτη.
Το Νιού Χαμσάιρ νομιμοποίησε το σύμφωνο συμβίωσης το 2007 και τα ζευγάρια που έχουν σύμφωνο συμβίωσης θα γίνουν αυτόματα νυμφευμένα, παντρεμένα ζευγάρια την 1η Ιανουαρίου 2011. Η παράταση μιάς χρονιάς σχεδιάστηκε για να δώσει το χρόνο στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια που έχουν σύμφωνο συμβίωσης να διευθετήσουν-κανονονίσουν μια επίσημη τελετή.

Αν ο John Lynch, κυβερνήτης των Δημοκρατικών υπογράψει το τροποποιημένο σχέδιο νόμου , το Νιού Χαμσάιρ θα γίνει η πέμπτη Πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών που θα επιτρέψει τον γάμο των λεσβιών μετά το Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη, την Αιόβα και το Βερμόντ.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.4.09 στο www.pinknews και το μεταφράσαμε.

*Α Με αυτό τον τρόπο υπερσκελίζεται η θέση της Εκκλησίας που υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει πως οι λεσβίες μετά τον πολιτικό γάμο θα απαιτήσουν και τον θρησκευτικό γάμο. Πως αυτό θα σημάνει την "καταστροφή" των θεσμών και των αξιών, καθώς επίσης ότι έρχεται σε σύγκρουση με το δόγμα της Εκκλησίας που θεωρεί ότι γάμος είναι μόνο ο θρησκευτικός και νοείται μόνο ανάμεσα σε γυναίκα και άνδρα. Η άποψη αυτή θυμίζει την δήλωση του κ. Άνθιμου Θεσ/νίκης.
Όταν υπάρχει πολιτική βούληση και πίεση της κοινότητας όλα μπορούν να αλλάξουν. Ευαγγελία Βλάμη.