13 Μαΐ 2009

Λεσβιακός γάμος στη Ρωσία

Το Ληξιαρχείο της Μόσχας απέρριψε την αίτηση τέλεσης γάμου λεσβιακού ζευγαριού, της Irina Fedotova και της Irina Shipitko με τη σκέψη πως ο γάμος ανάμεσα σε ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν μπορεί να υπάρξει με βάση το Δίκαιο της Ρωσίας. Οι δύο λεσβίες δήλωσαν από την αρχή την απόφασή τες να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να πετύχουν τον γάμο όλων των ΛεΠΑΤ στη Ρωσία.

Το Δίκαιο της Ρωσίας δεν αναφέρει φύλο για τον γάμο ζευγαριών που έχουν τελέσει γάμο σε άλλη χώρα. Η αρχική σκέψη ήταν να τελέσουν γάμο στην Νορβηγία, όμως μια από τις προϋποθέσεις είναι η μία τουλάχιστον σύζυγος να έχει άδεια παραμονής στη χώρα ως μόνιμη κάτοικος. Η Ολλανδία και ο Καναδάς δεν απαιτεί κάτι τέτοιο, έτσι το ζευγάρι των λεσβιών θα τελέσει το γάμο στον Καναδά. Επιστρέφοντας στη Ρωσία θα ζητήσει την αναγνώρισή του από το Ρωσικό κράτος.

Το λεσβιακό ζευγάρι έχει την υποστήριξη των ΛεΠΑΤ οργανώσεων της Ρωσίας αλλά και πολλών ευρωπαϊκών.
Ο λεσβιασμός δεν είναι αδίκημα στην Ρωσία από το 1993, αλλά σεξουαλική προκατάληψη-λεσβοφοβία παραμένει.
Έχοντας ουσιαστικά τον κ. Πούτιν ως “αρχηγό”, ο οποίος ήταν μέλος της KGB δεν εκπλησσόμαστε για την στάση του απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εξ' άλλου η Ρωσία επιμένει να μην προστατεύει την διοργάνωση Υπερηφάνειας των ΛεΠΑΤ, εκδίδοντας και δημόσιες ανακοινώσεις (μέσω του δημάρχου της πόλης) που δηλώνουν ευθέως ότι απαγορεύουν την πορεία Υπερηφάνειας γιατί θρησκευτικές και μεταναστευτικές οργανώσεις είναι κατά των ΛεΠΑΤ.
Παρ' όλα αυτά ήδη 500 λεσβίες, αμφί, τρανς και γκέι έχουν δηλώσει πως θα κατέβουν την Ημέρα Υπερηφάνειας στους δρόμους την μέρα Eurovision που φέτος γίνεται στην Μόσχα Ρωσία.
Τα τελευταία χρόνια οι ΛεΠΑΤ της Ρωσίας έχουν και την συμπαράσταση των Ευρωπαίων βουλευτίνων-ων με την φυσική παρουσία τες-τους στην Ημέρα Υπερηφάνειας αλλά και με δίκες.Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει όχι μόνο διακρίσεις σε ΛεΠΑΤ αλλά και βασανηστήρια τόσο από συγγενείς όσο και από τις αρχές(αστυνομία-δικαστήρια).
Όταν η Ευρώπη έκανε λόγο για τις διακρίσεις κατά των ΛεΠΑΤ στον κ. Πούτιν εκείνος απάντησε πως η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει τα δικά της.
Υπενθυμίζουμε τέλος πως και η Πολωνία επιμένει να στερεί ανθρώπινα δικαιώματα σε ΛεΠΑΤ παρ' ότι προϋπόθεση για να γίνει μέλος της ΕΕ ήταν να επιτρέψει Σύμφωνο Συμβίωσης σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια. Ενώ στην γείτονα Αλβανία αρχίζουν να συζητούν για τον ΛεΠΑΤ γάμο.


Μέρος του άρθρου το μεταφράσαμε και το βρήκαμε στις 6.5.09 http://today.reuters.co.uk/news και στις 12.5.09 στο www.gayrussia.ru.
Αν ένα ζευγάρι λεσβιών τελέσει πολιτικό γάμο στην Ολλανδία ή τον Καναδά μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα και ζητήσει την αναγνώρισή του. Οι δυο αυτές χώρες είναι οι μόνες που τελούν γάμους σε μη υπήκοες-ους και χωρίς την προϋπόθεση μία από τις δυο να είναι μόνιμη κάτοικος σε αυτές τις χώρες. Ευαγγελία Βλάμη