11 Μαΐ 2009

Λεσβιακοί γάμοι στην Μέιν

«Ναι» σε γάμους λεσβιών, τρανς, αμφί και στην αμερικανική πολιτεία Μέιν

ΒΟΣΤΩΝΗ. Νομοσχέδιο που επιτρέπει τους Λεσβιακούς γάμους υπέγραψε, χθες, ο κυβερνήτης της Μέιν, ανοίγοντας τον δρόμο για τη βορειοανατολική αυτή πολιτεία των ΗΠΑ προκειμένου να γίνει η πέμπτη στη χώρα που λαμβάνει την ίδια απόφαση πέντε χρόνια μετά το πρώτο βήμα της Μασαχουσέτης.

Η εφαρμογή του νόμου, όμως, μπορεί να καθυστερήσει, ακόμη και να ακυρωθεί, μέσω πανεθνικού δημοψηφίσματος, εάν οι αντίπαλες-οι του νομοσχεδίου εξασφαλίσουν επαρκή υποστήριξη μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

«Διάβασα πολλές σημειώσεις και επιστολές, εξέτασα την απόφασή μου με πολλή προσοχή», δήλωσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τζον Μπαλτάτσι. «Δεν έφθασα σε αυτήν την απόφαση αστόχαστα ή βιαστικά».

Οι γάμοι των Λεσβιών, μεγάλο μέτωπο στους πολιτιστικούς πολέμους της Αμερικής, έχουν απασχολήσει πολλάκις τις ΗΠΑ φέτος. Σε διάστημα μιας εβδομάδας, τον περασμένο μήνα, η Αϊόβα και το Βερμόντ μιμήθηκαν τη Μασαχουσέτη και το Κονέκτικατ, επιτρέποντας στα ζεύγη των Λεσβιών να ενώνουν τις ζωές τις νόμιμα.

Μόνο το Ρόουντ Αϊλαντ
Ανάλογη νομοθεσία προωθείται και στο Νιου Χαμσάιρ, όπου οι βουλευτίνες-ες υπέβαλαν το σχετικό νομοσχέδιο στον κυβερνήτη στις 6.5.09. Εάν το υποστηρίξει, το Ρόουντ Αϊλαντ θα είναι η μόνη πολιτεία που απαγορεύει αυτούς τους γάμους από τις συνολικά έξι της περιοχής της Νέας Αγγλίας.

Στην Καλιφόρνια, οι υπερασπίστριες των γάμων των Λεσβιών ελπίζουν να ανατρέψουν τη συνταγματική τροποποίηση του 2008 που τους απαγορεύει.

Η ελεγχόμενη από τις Δημοκρατικές-ους Γερουσία της Μέιν ενέκρινε, την περασμένη εβδομάδα, με ψήφους 21 έναντι 13, το νομοσχέδιο που ορίζει τον γάμο των λεσβιών ως νόμιμη ένωση «δύο προσώπων» και όχι απαραίτητα ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άνδρα. Το κοινοβούλιο της πολιτείας το ενέκρινε την Τρίτη. Για να εφαρμοστεί ένας νόμος σε αυτήν την πολιτεία του 1,3 εκατ. κατοίκων πρέπει να περάσουν 90 ημέρες από τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Αλλά εάν οι αντίπαλες-οι συγκεντρώσουν 55.000 υπογραφές για ένα «λαϊκό βέτο», μπορούν να καθυστερήσουν την εφαρμογή.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 8.5.09 στην εφημερίδα Καθημερινή που αναδημοσιεύει την είδηση από το πρακτορείο Reuters, http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_08/05/2009_313844.
Όσο κι αν καθυστερήσει η εφαρμογή της απόφασης είναι θετικό βήμα που σίγουρα θα οδηγήσει στην εφαρμογή του πολιτικού γάμου τελικά. Ευαγγελία Βλάμη