22 Μαΐ 2009

Η Ιουλιέτα εξαφανίστηκε


Η Ιουλιέτα εξαφανίστηκε

Αυτή η Γιαπωνέζα Καπουλέτου συμπεριφέρεται σαν ο κόσμος όλος να είναι Μοντέγοι, δηλαδή εντελώς "άλλοι" και απειλητικοί. Όταν έρχεται η ώρα της να ερωτευτεί διαλέγει μια κυρία κι όταν σφίγγουν γύρω της τα πράγματα την κοπανάει προς το πίσω μέρος του εαυτού της.Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, με φόντο ένα ηλιόλουστο ελληνικό νησί.

Στα είκοσι δύο της χρόνια η Σουμίρε, δεν είχε καμιά ερωτική επιθυμία, πόσω μάλλον εμπειρία. Ατίθαση, μυστηριώδης και ατσούμπαλη, έχανε τον χρόνο της προσπαθώντας να γίνει συγγράφισσα. Αυτή ήταν η κατάστση της λιμπιντό της μέχρι που ήρθε ο έρωτας. Αντικείμενο του πόθου της μια υπέρκομψη παντρεμένη σαραντάρα, πρώην μουσικός και νυν ντίλερ ακριβών κρασιών στην Ιαπωνία. Η Μίου, με τη δωδεκακύλινδρη γαλάζια τζάγκουαρ μπήκε σα σίφουνας στη ζωή της. Την προσέλαβε στις επιχειρήσεις της, της έμαθε τι εστί, καλός μισθός, καλό κρασί, καλό φαγητό, καλό ντύσιμο, καλή και σε βάθος επικοινωνία.
[...]
Ο Κέρουακ
Σε ανταπόδοση όλων αυτών η Σουμίρε ερωτεύτηκε βαριά και μονομερώς τη Μίου χωρίς όμως να θεωρεί λεσβιακό το σκίρτημά της. Αυτό τουλάχιστον εκμυστηρεύεται στον κολλητό της και αφηγητή της ιστορίας, έναν νεαρούλη που κρύβει ο δόλιος στην καρδιά του ανομολόγητο πόθο για τη Σουμίρε.

Ο αφηγητής μας, ακούει με τις ώρες τη Σουμίρε να του μιλάει για τον παράξενο έρωτά της που σφραγίστηκε από ένα λεκτικό lapsus της αγαπημένης της. Εκείνη την εποχή η Σουμίρε διάβαζε Τζακ Κέρουακ αλλά για τη μελομανή Μίου η διαφορά μεταξύ μπίτνικ και... σπούτνικ ήταν ελάχιστη. Κάπως έτσι το love story ονομάστηκε «Σπούτνικαγαπημένη» και κάπως έτσι η Σουμίρε ταυτίστηκε με τη σκυλίτσα Λάικα του σοβιετικού δορυφόρου Σπούτνικ που από το 1957 κόβει βόλτες στο Διάστημα μακριά από την προστατευτική έλξη της Γης.
[...]


Το άρθρο το βρήκαμε στις 14.6.08 στην εφημερίδα τα Νέα γραμμένο από την Ρούλα Γεωργακοπούλου στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=71313. Στην φωτογραφία είναι η Juliet Thomson. Ευαγγελία Βλάμη