21 Μαΐ 2009

Τρανς σε συνέδριο γυναικείων οργανώσεων

Μεξικό : Η διακήρυξη των τρανς σε συνέδριο γυναικείων οργανώσεων.

Μεταξύ 16 και 20 Μαρτίου έγινε στην πόλη του Μεξικό το 11ο Λατινοαμερικανικό Συνέδριο Γυναικείων Οργανώσεων. Ένα από τα θέματα που τέθηκε σε "εργαστήρι" ήταν " Γυναικείο κίνημα, transgenders και φονταμενταλισμός".
Σ' αυτό πήραν μέρος και transgenders γυναίκες, η Lohana Berkins από την Αργεντινή, η Vicky Yanez από την Χιλή. Επίσης η Amaranta Gomez από το Μεξικό και η Belissa Andia Perez, γραμματέας της ILGA για τρανς θέματα.

Η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά μαχητική καθώς ακούστηκαν πολλά συνθήματα κατά των κυβερνητικών πολιτικών χωρών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και κατά της Εκκλησίας. Δεν έλειψε όπως ίσως σε αρκετά συνέδρια γυναικείων οργανώσεων ο προβληματισμός για το αν οι θέσεις των transgender γυναικών είναι συμβατές με αυτές του γυναικείου κινήματος.

Το "εργαστήρι" κατέληξε από μεριάς των τρανς στην ακόλουθη διακήρυξη.

"Αγαπητές φίλες,

Όλες οι παρενδυτικές, transexual, transgender, και οι γυναίκες που μοιραζόμαστε την χαρά να βρισκόμαστε εδώ μαζί σας, όλες μας γιορτάζουμε την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης και της από κοινού παρουσίας όλων των μορφών του Γυναικείου Κινήματος και όλων των τύπων των γυναικών.

Δεν θεωρούμε ότι είναι νέα για εμάς τα θέματα του Γυναικείου Κινήματος. Εδώ άλλωστε είμαστε κι εμείς (κατά κάποιο τρόπο) όλες "διαφορετικές" παρενδυτικές, τρανσέξουαλ, transgender, crossdresses - τόσα διαφορετικά ονόματα, τόσες διαφορετικές ταυτότητες. Είμαστε εδώ επειδή, όπως και όλες εσείς, είμαστε το Γυναικείο Κίνημα, με τον δικό μας τρόπο βέβαια.

Κι εμείς, όπως κι εσείς αγωνιζόμαστε στις αξίες του Γυναικείου Κινήματος κατά του κυριαρχούντος πατριαρχικού συστήματος, το οποίο καταπιέζει όλες μας με πολλούς τρόπους, μπορεί όχι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά ο λόγος τελικά είναι ο ίδιος - δεν ταιριάζουμε στους κανόνες τους.

Σηκώνουμε και εμείς μαζί σας την σημαία: κατά της ποινικοποίησης των αμβλώσεων, για να έχουμε το δικαίωμα εμείς να αποφασίζουμε για το σώμα μας, για την ευχαρίστησή μας, την σεξουαλικότητά μας, την ιστορία μας, την ταυτότητά μας.

Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την εκμετάλευση γυναικών και παιδιών. Είμαστε όλες άνθρωποι που το πατριαρχικό σύστημα εξωθεί να εργαστούμε στο σεξ, όμως δεν αποδεχόμαστε την εξαναγκαστική εργασία στο σεξ ως το πεπρωμένο μας. Απαιτούμε να μας αναγνωριστεί το δημιουργικό δικαίωμα στην εργασία. Είμαστε όλες φεμινίστριες της "διαφορετικότητας", φεμινίστριες της ισότητας, φεμινίστριες της αυτονομίας.
Αυτονομία, της δύναμης δηλαδή να αποφασίζουμε για το σώμα μας - για το αν θα μπορούμε να το διορθώσουμε, να ζήσουμε μαζί του όπως θέλουμε. Είμαστε όλες γυναίκες που αγαπούμε την γυναίκα. Υπάρχουν ανάμεσά μας λεσβίες, ετερό, παρενδυτικές, transgender, τρανσέξουαλς, αμφισεξουαλικές, intersex. Όλες μας, μάς στραγγαλίζει το ίδιο πατριαρχικό σύστημα κάθε μέρα, σε κάθε δραστηριότητά μας.

Είμαστε διαφορετικές: μαύρες, ντόπιες, Παλαιστίνιες, Εβραίες, εργαζόμενες στο σεξ, φτωχές, αγρότισες, νέες, ηλικιώμενες. Είμαστε φεμινίστριες όλων των αποχρώσεων.

Καταδικάζουμε την ποινικοποίηση των ταυτοτήτων μας μέσω καταπιεστικών νόμων, όπως αυτή εννοείται και υπαγορεύεται από την "ηθική" και την "παράδοση",

Καταδικάζουμε κάθε φονταμενταλισμό και δογματισμό, αλλά καταδικάζουμε και τους δογματισμούς που υπάρχουν ανάμεσά μας, όλα αυτά που θέτουν ως αρχή την βιολογία και την υπαγόρευση του πεπρωμένου της. Σας καλούμε να δώσουμε την μάχη, για το σώμα μας, τα θέλω και την επιθυμία μας.

Απαιτούμε την αναγνώριση της ιστορίας μας, του ακτιβισμού-δράσης μας κατά κάθε είδους καταπίεσης, όχι μόνο όσων μας καταπιέζουν, αλλά και όσων ενώ είναι συντρόφισες-οι ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Θέλουμε έναν κόσμο που δεν θα κυριαρχείται από τον κλήρο, διότι η θρησκείες μάς καταπιέζουν. Απαιτούμε εκπαίδευση, υγεία, ασφάλιση, ελευθερία κατοικίας, ως ανθρώπινα δικαιώματα για όλες μας, λεσβίες, παρενδυτικές, transexuals, trangenders, ετερό.

Είναι δε χαρά μας, που ανάμεσά μας βρίσκονται καλλιτέχνιδες, γυναίκες των καμπαρέ αλλά και άλλες, διότι το χιούμορ και η αντίθεση πρέπει να είναι κι αυτά στοιχεία του Γυναικείου Κινήματος."



Η αρχική πηγή του άρθρου είναι το Μηνιαίο Δελτίο ILGA Απριλίου αλλά εμείς το βρήκαμε στις 20.5.09 στο http://www.transs.gr/news1.php?nid=1270
Θα χαρούμε να δούμε το εδώ Γυναικείο Κίνημα να καλεί και να συνεργάζεται με όλες τις γυναίκες. Όχι στο πλαίσιο των ετερό διεκδικήσεων τες αλλά και των αιτημάτων των λεσβιών, τρανς, παρενδυτικών, εγαζομέων στο σεξ, αμφισεξουαλικών κλπ. Αν σε κάθε δράση και αίτημα της πολιτικής αντζέντας μιλήσουν για μας, σύντομα τα θέματα όλων θα έχουν τουλάχιστον αλλάξει, θετικά. Ο χρόνος θα δείξει τον σεβαμό, την δημοκρατία όλων μας. Ευαγγελία Βλάμη