26 Μαΐ 2009

Συμπόσιο της “Rainbow Rose”

Το Πανευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Δίκτυο “Rainbow Rose” πραγματοποίησε στη Ρώμη στις 23-24 Μαίου 2009 το πρώτο Συμπόσιο με θέμα «Για Μια Προοδευτική Πλειοψηφία στην Ευρώπη για τα Δικαιώματα ΛΟΑΤ».

Το Συμπόσιο έγινε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Ομάδας των Σοσιαλιστριών-ων στο Ευρωκοινοβούλιο. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης όπως αυτά της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας κ.α.
Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ κα. Πωλίνα Λάμψα, η οποία ήταν μία από τις κεντρικές ομιλήτριες του Συμποσίου και το μέλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαββίδης.

Στην ομιλία της η κα. Λάμψα τόνισε ότι στη σημερινή εποχή η διαχωριστική γραμμή μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς είναι πιο έντονη και ευδιάκριτη στα θέματα των δικαιωμάτων. Εξετάζοντας την πολιτική πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέδειξε ότι οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη πολέμησαν πολλές από τις προσπάθειες των σοδιαλδημοκρατών για κατάργηση κάθε μορφής διάκρισης στη βάση του φύλου, θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνικής καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν συμμαχίες μεταξύ όλων των δυνάμεων που θέλουν να προωθήσουν την ατζέντα των δικαιωμάτων και μίλησε για την ανάγκη «αλληλεγγύης για τα δικαιώματα». Όπως είπε η κ. Λάμψα «γυναίκες, ΛΟΑΤ, μετανάστριες-ες και άλλες-οι πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν όλες οι διακρίσεις και να υιοθετηθεί η ατζέντα των δικαιωμάτων. Γι αυτό ακριβώς χρειάζεται μια προοδευτική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο η οποία να μπορέσει να υλοποιήσει τη διακήρυξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστριών-ων για μια κοινωνία της διαφορετικότητας χωρίς διακρίσεις».