12 Ιουν 2009

Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας 10 Ιούνη

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών (ILO) δήλωσε πως : “Η οικονομική κρίση απειλεί να ωθήσει περισσότερα παιδιά- κυρίως κορίτσια- στην παιδική εργασία.

Παρά την πτώση του αριθμού των παιδιών που ενέχονται σε παιδική εργασία σε όλο τον κόσμο, η παρούσα οικονομική αναταραχή μπορεί να πισωγυρίσει αυτή την επιτυχή έκβαση, σύμφωνα με την νέα μελέτη με τον τίτλο “Μια ευκαιρία στα κορίτσια: Παρεμποδίζοντας την παιδική εργασία, ένα κλειδί για το μέλλον” κάνοντας λόγο για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας

Οι περισσότερες πρόσφατες εκτιμήσεις-αποτιμήσεις-υπολογισμοί δείχνουν πως πάνω από 100 εκατομμύρια κοριτσιών ενέχονται σε παιδική εργασία, με τα περισσότερα να εκτίθενται στις χειρότερες μορφές της, σύμφωνα με την αναφορά.

Σημειώνεται επίσης ο κίνδυνος τα κορίτσια να οδηγούνται δια της βίας στην παιδική εργασία σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δείχνουν πως οι οικογένειες σε πολλά έθνη προτιμούν τα αγόρια όταν αποφασίζουν για την μόρφωση των παιδιών.

Προστατεύοντας τα κορίτσια -και όλα τα παιδιά- από την παιδική εργασία καλούμε για ολοκληρωμένες απαντήσεις-αποκρίσεις που θα συμπεριλαμβάνουν εργασία για τις-τους γονείς και μέτρα κοινωνικής προστασίας που βοηθήσουν τις-τους γονείς να κρατήσουν τα κορίτσια (και τα αγόρια) στο σχολείο” είπε ο γενικός διευθυντής της ILO Juan Somavia. “ Η πρόσβαση στην βασική μόρφωση και εκπαίδευση για κορίτσια και αγόρια πρέπει να είναι μέρος της λύσης για το μέλλον”.

Δράσεις οργανώθηκαν σε 50 χώρες για την επαγρύπνηση της Παγκόσμιας Ημέρας με παραστάσεις, συναυλίες, συνεντεύξεις και άλλες δημόσιες δράσεις.

Η πλειονότητα των κοριτσιών εξαναγκάζονται να εργαστούν στο σεξ. Σε πολλές χώρες η πιθανή γέννηση ενός κοριτσιού οδηγεί στην έκτρωση. Σε άλλες πετούν τα κορίτσια στο δρόμο μόλις γεννηθούν και στην καλύτερη περίπτωση τα δίνουν σε ορφανοτροφεία. Παγκόσμια τα κορίτσια έχουν πολύ μικρότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την ιδιοκτησία. Ευαγγελία Βλάμη