3 Ιουν 2009

Ασπίδα για τις αρκούδες

Ενισχύουν τον φράκτη-ασπίδα για τις αρκούδες στην Εγνατία

Γραπτή διαβεβαίωση από την Εγνατία Οδό Α.Ε. για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, μετά τα πρόσφατα τροχαία δυστυχήματα με θύματα αρκούδες, έλαβε η περιβαλλοντική οργάνωση "Καλλιστώ", σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της.
Ύστερα από επανειλημμένες συστάσεις και σχετικά υπομνήματα για την ακαταλληλότητα των προδιαγραφών του φράχτη, που έχει τοποθετηθεί καθ' όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου, λάβαμε γραπτή διαβεβαίωση για την άμεση έναρξη των εργασιών ενίσχυσης ή και αντικατάστασης του φράχτη, κατ' αρχάς σε ένα μήκος 15 χιλιομέτρων στο τμήμα του δρόμου Παναγιά - Γρεβενά, όπως και στον κάθετο άξονα Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή, όπου σε πολλά σημεία υπάρχει κίνδυνος διέλευσης της άγριας πανίδας, ανακοίνωσε η οργάνωση.
Τρία θανατηφόρα τροχαία με θύματα αρκούδες έχουν σημειωθεί στις περιοχές αυτές σε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών. Η αυτοψία τόσο της "Καλλιστώς" όσο και του "Αρκτούρου" είχαν δείξει πως τουλάχιστον στην τελευταία περίπτωση το ζώο είχε περάσει στο οδόστρωμα πάνω από τον προστατευτικό φράχτη, ο οποίος αποδείχτηκε εντελώς ακατάλληλος να εμποδίσει τη διέλευση ειδών της άγριας πανίδας.
Στις περιοχές αυτές διαπιστώθηκε επανειλημμένα, μέσω τηλεμετρικών αλλά και οπτικών ενδείξεων, παραβίαση του φράχτη από αρκούδες, ενώ τα ίχνη των ζώων στο οδόστρωμα υποδεικνύουν την πλήρη διάσχιση του αυτοκινητόδρομου από τα ζώα.
Η Εγνατία Οδός Α.Ε. δεσμεύτηκε ακόμη για τη λήψη μέτρων καθοδήγησης των ζώων, με την υλοποίηση φυτοτεχνικών έργων προκειμένου να χρησιμοποιούν τις υπόγειες διαβάσεις που είναι κατάλληλες για τη διέλευσή τους, για τον έλεγχο του φωτισμού όπου η χάραξη βρίσκεται εκτός ορύγματος ή σήραγγας, καθώς και για την τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων για τους οδηγούς σε περιοχές που είναι βιότοπος της καφέ αρκούδας.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 3.6.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=50676