10 Ιουν 2009

Οπούζ, καταδίκη Τουρκίας από ΕΔΑΔ

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Εκείνη υπέφερε από τον σύζυγό της και το κράτος τής γύριζε την πλάτη

ΜΕΓΑΛΗ νομική νίκη κατά της Τουρκίας πέτυχε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) Τουρκάλα η οποία κατηγόρησε τη χώρα της επειδή δεν την προστάτευσε αποτελεσματικά από την ενδοοικογενειακή βία. «Αυτή η απόφαση θα προβληματίσει την Τουρκία», σχολιάζει η εφημερίδα «Χουριέτ». Η 37χρονη Ναχιντέ Οπούζ από την Ντιγιάρμπακιρ προσέφυγε στο ΕΔΑΔ το 2002 όταν πια απελπισμένη δεν ήξερε τι άλλο να κάνει.
Ο πρώην σύζυγός της είχε σκοτώσει τη μητέρα της και ήταν εκτός φυλακής.
Η Ναχιντέ τον είχε γνωρίσει το 1990 και το 1995 τον παντρεύτηκε. Έκαναν τρία παιδιά αλλά η Ναχιντέ υπέφερε δίπλα του. Επί τρία χρόνια την κακοποιούσε. Ακόμη και με το αυτοκίνητο προσπάθησε να την πατήσει. Αγανακτισμένη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας προστασία. Δεν κατάφερε όμως σχεδόν τίποτα ώσπου το 2001 ο σύζυγός της τής επιτέθηκε με μαχαίρι. Η Ναχιντέ προσέφυγε ξανά στη Δικαιοσύνη και αυτή τη φορά επιβλήθηκε στον πρώην σύζυγό της χρηματική ποινή 840 τουρκικών λιρών (420 ευρώ) πληρωτέων σε οκτώ δόσεις! Εκείνος συνέχισε να την απειλεί ώσπου η Ναχιντέ δεν άντεξε και μετοίκησε στη Σμύρνη. Τότε έστρεψε τη μανία του στη μητέρα της και τη σκότωσε. Παρότι καταδικάστηκε σε ισόβια, βρέθηκε εκτός φυλακής και άρχισε πάλι να απειλεί τη Ναχιντέ.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, θα πρέπει η Τουρκία να αποζημιώσει τη Ναχιντέ με το ποσό των 36.500 ευρώ επειδή δεν της προσέφερε αποτελεσματική προστασία.

στο in.gr βρήκαμε το παρακάτω:

Πρώτη απόφαση κατά κράτους
Καταδίκη-κόλαφος της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για «έγκλημα τιμής»

Αλλεπάλληλες οι καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κωνσταντινούπολη

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι η Τουρκία αρνήθηκε σε μία πολίτη της «το δικαίωμα στη ζωή» αποτυγχάνοντας να αποτρέψει τη δολοφονία της από το γαμπρό της και επιδίκασε αποζημίωση.

Είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΑΔ εκδίδει καταδικαστική απόφαση σε βάρος ενός κράτους επειδή δεν μπόρεσε να προστατεύσει μία πολίτισσα του από την οικογενειακή βία, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης Οπούζ εναντίον Τουρκίας, η Τουρκία κρίθηκε επίσης ένοχη για παραβίαση της Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία απαγορεύει τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη μεταχείριση και τις διακρίσεις, και διατάχθηκε να καταβάλει το ποσό των 36.500 ευρώ στην αιτούσα, της οποίας ο πρώην σύζυγος σκότωσε την μητέρα της.

Περίπου οι μισές γυναίκες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν τη βία στο σπίτι τους, ενώ δεκάδες γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο σε «εγκλήματα τιμής», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Η αιτούσα στην υπόθεση ενώπιον του ΕΔΑΔ και η μητέρα της είχαν κατ' επανάληψη ενημερώσει τις Αρχές ότι οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο και είχαν ζητήσει προστασία τουλάχιστον τέσσερις φορές μεταξύ των ετών 1998 και 2002 και ένα μήνα πριν η μητέρα της πρώτης πυροβοληθεί και σκοτωθεί.

Η αιτούσα και η μητέρα της υπέστησαν τραύματα επικίνδυνα για την ζωή τους κατά τη διάρκεια αρκετών περιστατικών κακομεταχείρισης από τον πρώην σύζυγο της αιτούσας.

Σε μία περίπτωση εκείνος τραυμάτισε τη συζύγό του με μαχαίρι, επίθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και πλήρωσε λίγες εκατοντάδες ευρώ πρόστιμο.

Κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης από τουρκικό δικαστήριο όταν πυροβόλησε την πεθερά του, όταν εκείνη επιχείρησε να μεταβεί σε μία άλλη πόλη με την κόρη της, αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ωστόσο, αποφυλακίστηκε επειδή εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσης που είχε καταθέσει με το επιχείρημα ότι διέπραξε τον φόνο για να προστατεύσει την τιμή» της οικογένειάς του, και επανέλαβε τις παρενοχλήσεις της πρώην συζύγου του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Το πρώτο άρθρο το βρήκαμε στις 10.6.09 στην εφημερίδα Τα Νέα στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4521184&ct=2
Θετική η απόφαση αλλά ο πρώην σύζυγος θα συνεχίσει να απειλεί την γυναίκα όσο το δικαστήριο και η αστυνομία δεν τον κρατούν μακριά της. Δυστυχώς ακόμη κι οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν αρκούν για να περιορίσουν την πατριαρχική αντίληψη περί ιδιοκτησίας των γυναικών, αν και είναι ένα εξαιρετικό βήμα που δημιουργεί δεδικασμένο. Ευαγγελία Βλάμη