12 Ιουν 2009

Θρησκευτικός γάμος λεσβιών στην Αυστραλία

Ραβίνος τέλεσε λειτουργία στον πρώτο θρησκευτικό γάμο λεσβιών

Δύο πρώην φοιτήτριες του Moriah College στο Σύδνεϋ σχεδίασαν να γίνουν το πρώτο λεσβιακό ζευγάρι που θα δώσουν υπόσχεση δέσμευσης-γάμου η μια στην άλλη σε μια εβραϊκή τελετή που θα τελεστεί από Ραβίνο.

Η Nicky Glover και Michelle Sanders, 40 ετών αμφότερες, γιόρτασαν μια δεσμευτική τελετή-γάμο τον περασμένο μήνα κάτω από την chuppah,*1 σε ένα ανοικτό χώρο στο Byron Shire.
Στο γεγονός συμμετείχαν πάνω από 100 φίλες-οι και οι οικογένειες.

Το ζευγάρι σχεδιάζει μια δεύτερη δεσμευτική τελετή-γάμο στην Συναγωγή Emanuel στο Σίδνεϋ, πριν το τέλος της χρονιάς.

“Γυναίκες και άνδρες ρωτούν αν ο γάμος μας είναι νόμιμος αλλά αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μας. Ο γάμος μας έχει την μαρτυρία των ανθρώπων που αγαπάμε”, είπε η Sanders, η οποία είναι έγκυος στο πρώτο παιδί του λεσβιακού ζευγαριού.

“Η τελετή αγιότητας (βάπτιση) θα γίνει στην Emanuel μετά την γέννηση του παιδιού μας. Στην τελετή αγιότητας (βάπτιση) θα συμμετέχουμε οι τρεις μας”

Ο ανώτερος ραβίνος της συναγωγής Emanuel, Jeffrey Kamins, επιβεβαίωσε πως το λεσβιακό ζευγάρι μαζί με το παιδί θα αναγνωριστεί ως οικογένεια.
Αν συμβεί αυτό, το παιδί θα είναι η πρώτη Αυστραλιανή εβραία-ος που οι λεσβίες γονείς της θα επίσημα ενωμένες με γάμο από την συναγωγή.

“θέλουμε να δώσουμε με το γάμο μας δημόσια δήλωση για την αγάπη που έχουμε η μια στην άλλη και να δώσουμε στο παιδί μας μια σταθερή-στέρεη οικογενειακή δομή”, είπε η Glover, η οποία διευθύνει ένα διαδικτυακό γραφείο συμβούλων marketing.

Το ζευγάρι αποφάσισε να συμμετάσχει σε μια δεσμευτική τελετή-γάμο όταν η Ένωση του Προοδευτικού Ιουδαϊσμού επίσημα ενέκρινε τις δεσμευτικές τελετές-γάμους λεσβιακών, γκέι ζευγαριών τον περασμένο Ιούνιο. (2007)

Ο ραβίνος Kamins είπε πως "...για την Τορά υπερισχύουν οι αρχές της δικαιοσύνης και της αγάπης οι οποίες ωθούν τη συναγωγή Emanuel να τελέσει σε λεσβίες και γκέι δεσμευτικές λειτουργίες-γάμους.
Η Τορά διδάσκει πως κάθε ανθρώπινο πλάσμα είναι μοναδικό-πολύτιμο στο σύμπαν”.

“Καταλαβαίνουμε την απαγόρευση των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου να εναρμονίζεται με το περιεχόμενο του πολιτισμού 2000 χρόνια πριν, το οποίο περιελάμβανε και την πρακτική της πολυγαμίας και την εξουσία-κυριαρχία των ανδρών πάνω στις γυναίκες.”
Η Sanders είπε πως πολιτική της συναγωγής έχει αλλάξει την στάση-συμπεριφορά της στις μη-Ορθόδοξες εβραϊκές ομάδες.
“Μεγάλωσα αγνοώντας τον Προοδευτικό Ιουδαϊσμό”, είπε. “Τώρα έχω ιδιαίτερο σεβασμό σε αυτόν. Είναι κρίμα που η Ορθόδοξη συναγωγή δεν μπορεί να έρθει στο πάρτυ”

Η Glover φαίνεται αισιόδοξη για τις δυο διακλαδώσεις του Ιουδαϊσμού, λέγοντας
“Υπάρχει χώρος για την κάθε πλευρά, την Προοδευτική και την Ορθόδοξη”.
“Όσες-οι με γνωρίζουν από την Ορθόδοξη κοινότητα είναι απίστευτα υποστηρικτικές-οι”

[...]η σημερινή πρόεδρος του Αναδομητικού Ραβινικού Συμβουλίου είναι η Rav.Toba Spitzer η οποία είναι λεσβία
[...] το Ισραήλ αναγνωρίζει τους πολιτικούς γάμους ανεξάρτητα από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό μόνο αν έχουν τελεσθεί στο εξωτερικό και επιπλέον επιτρέπεται η παιδοθεσία.

Σημειώση
http://en.wikipedia.org/wiki/Chuppah
*1 Chuppah= μια τέντα-στέγαστρο συνήθως πάνινη άσπρου χρώματος όπου κάτω από αυτήν τελούνται οι τελετές δέσμευσης-γάμοι. Η chuppah συμβολίζει το σπίτι που το ζευγάρι θα χτίσει μαζί.


Το άρθρο το βρήκαμε δημοσιευμένο στις 10.7.08 στο http://www.ajn.com.au/news/news.asp?pgID=5821 και το μεταφράσαμε προσθέτοντας μία διευκρινιστική σημείωση (*1). Ευαγγελία Βλάμη