18 Ιουν 2009

Δηλητηριάζουν αρκούδες

Κυνηγοί επικήρυξαν φονιά αρκούδας

Νέο κρούσμα «φόλας» σε αρκούδα στα Γρεβενά. Οι κυνηγοί επικήρυξαν με πέντε χιλιάδες ευρώ τον άγνωστο δράστη.

Μόλις πριν λίγες μέρες ειδοποιήθηκε η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Καλλιστώ" από για το νέο περιστατικό νεκρής αρκούδας από δηλητηριασμένο δόλωμα, αυτή τη φορά στην κοινότητα Περιβολίου. Ο μεγάλος αρσενικός αρκούδος βάρους περίπου 180 κιλών, ηλικίας 10-12 ετών βρέθηκε νεκρός στο Ρέμα Χορευτό σε υψόμετρο 1100 μέτρων περίπου.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολομάτων είναι καθόλα παράνομη, ενώ το κίνητρο των δραστών είναι τις περισσότερες φορές οι εποχικές ζημιές που προκαλούν τα ζώα σε αναζήτηση τροφής. Ο κυνηγετικός σύλλογος Γρεβενών έχει επικηρύξει τον ένοχο με το ποσό πέντε χιλιάδων ευρώ ελπίζοντας "να τελεσιδικήσει επιτέλους μια υπόθεση παράνομης εξόντωσης ζώου".

Η "Καλλιστώ" σε συνεργασία με τη νομαρχία Γρεβενών έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος LIFE στην περιοχή με στόχο τη διατήρηση προστατευόμενων ειδών και ειδικότερα της καφέ αρκούδας και του βιοτόπου της στην συγκεκριμένη περιοχή. Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις για την καταγραφή και αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά και η σύσταση ομάδας άμεσης επέμβασης, με βασικό στόχο την ενημέρωση για τη σημασία διατήρησης τους είδους στη χώρα μας.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 16.6.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=54825.
Το άθλημα των δηλητηριάσεων των ζώων ασκείται και στις πόλεις, στις οποίες δεν υπάρχουν οι ζημιές των ζώων στην αναζήτηση τροφής αλλά η αγνή κακία των ανθρώπων που μισούν τα ζώα. Ευαγγελία Βλάμη.