15 Ιουν 2009

Ανακάλυψη για τον καρκίνο των ωοθηκών

Σωτήρια ανακάλυψη για τις ωοθήκες

Τη μία και μοναδική γενετική μετάλλαξη που κρύβεται πίσω από την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου των ωοθηκών ανακάλυψαν οι επιστήμονες, φιλοδοξώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούν σε μια σειρά από νέες, σωτήριες θεραπείες. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη μπορεί να εστιάζει στους κοκκιοκυτταρικούς όγκους των ωοθηκών, ωστόσο δεν αποκλείεται να βοηθήσει και στην αποκάλυψη των αιτίων άλλων μορφών καρκίνων.

Ο δρ Ντέιβιντ Χάντσμαν, γενετικός παθολόγος του Πανεπιστημίου British Columbia του Καναδά και η ομάδα του χρησιμοποίησαν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας των υπολογιστών και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα νουκλεοτίδιο που βρίσκεται στο γονίδιο FOXL2. Οι περισσότεροι καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένων και των καρκίνων των ωοθηκών, παρουσιάζουν ευρεία γκάμα γενετικών ανωμαλιών, οπότε το γεγονός ότι οι κοκκιοκυτταρικοί όγκοι εμφανίζουν μόνο μία αλλοίωση θα τους καθιστά στο μέλλον πιο εύκολους στον εντοπισμό.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 12.6.09 στην εφημερίδα Εσπρέσο http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1011379&pg=1A