18 Ιουν 2009

Αμφισεξουαλική η Στέφανι Τζοάν Αντζελίνα Τζερμανότα

Φορώντας ένα μπροκάρ φόρεμα ένα 16χρονο καστανό κορίτσι παίζει στο μεγάλο πιάνο που βρίσκεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του (ελιτίστικου) σχολείου της. Το κοινό, που αποτελείται από γονείς, δασκάλες-καλόγριες και συμμαθητές της χειροκροτεί χωρίς να φαντάζεται ότι μετά από επτά χρόνια δεν θα την αναγνωρίζει - τουλάχιστον όχι με την πρώτη ματιά. Το μπροκάρ φόρεμα θα γίνει εξτρίμ, τα καστανά μαλλιά θα γίνουν ξανθά και το πιάνο θα αντικατασταθεί από τραγούδια με τίτλους όπως «Poker Face», που θα μιλούν για τους πειραματισμούς της ως bisexual. Οσο για το όνομά της, το Στέφανι Τζοάν Αντζελίνα Τζερμανότα θα γίνει απλώς Lady Gaga και με αυτό θα είναι αναγνωρίσιμη ως το μεγαλύτερο μουσικό αστέρι της χρονιάς.

Η Στέφανι έπαιζε πιάνο σχεδόν από μωρό έπειτα από προτροπή του πατέρα της, ενός αυτοδημιούργητου αμερικανο-ιταλού που έπαιζε σε συγκρότημα και είχε πάντα μεγάλες κοινωνικές φιλοδοξίες για την κόρη του. Ο Τζόζεφ Τζερμανότα, που είχε βγάλει πολλά λεφτά από επιχειρήσεις στο Ιντερνετ, γνώριζε ότι οι καλύτερες καθολικές οικογένειες της Νέας Υόρκης έστελναν τις κόρες τους στο «Sacred Heart Convent», ένα σχολείο που είχαν ιδρύσει το 1881 καλόγριες που είχαν αφιερωθεί στη μόρφωση των κοριτσιών των καλών οικογενειών. Μάλιστα, οι μαθήτριες ήταν υποχρεωμένες να ντύνονται αυστηρά και ομοιόμορφα, κανόνας στον οποίο η Στέφανι αντιδρούσε. Το δρόμο της τέχνης αποφάσισε να τον ακολουθήσει όταν αποφοίτησε από το σχολείο, επειδή όπως είπε εκείνα τα χρόνια καταπίεζε τη δημιουργικότητά της. «Κάποιες κοπέλες με κορόιδευαν επειδή ντυνόμουν διαφορετικά» είπε η ίδια στην «Daily Mail». «Καταπίεζα αυτό το κομμάτι του εαυτού μου για πολλά χρόνια. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι το πραγματικό πάθος μου ήταν η μουσική».

Η Στέφανι συμμετείχε σε σχολικές παραστάσεις και σ’ ένα συγκρότημα που λεγόταν Madrigals Οταν τελείωσε το σχολείο, πήγε στην Tisch School of the Arts του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όμως σταμάτησε στα είκοσι χρόνια της για να δουλέψει για μια δισκογραφική εταιρεία γράφοντας τραγούδια για την Britney Spears, τη Fergie, τον Akon, τους New Kids On The Block και τις Pussycat Dolls. Εβαψε τα μαλλιά της ξανθά, ανέπτυξε το δικό της στιλ, άλλαξε το όνομά της, το οποίο εμπνεύστηκε από το τραγούδι των Queen «Radio Ga-Ga», δοκίμασε ναρκωτικά, αλλά συνήλθε όταν ο πατέρας της την επέπληξε έντονα. «Νόμιζε ότι είχα χάσει τα μυαλά μου» είπε η ίδια. «Η αντίδρασή του με συνέφερε. Δεν πήγα σε καμία ομάδα αποτοξίνωσης. Τα έκανα όλα μόνη μου. Φοβάμαι πολύ την αποτυχία».


«Σοκαρίστηκα όταν την είδα στη σκηνή»
Ωστόσο, σύμφωνα με μια συμμαθήτριά της, το παρελθόν της είναι καθαρό. «Η Στέφανι είναι καλό κορίτσι. Πραγματικά γλυκό και φυσιολογικό» λέει η Cristina Civetta, συγγραφέας και σχεδιάστρια μόδας από τη Νέα Υόρκη. «Δεν προέρχεται από δυσλειτουργική οικογένεια, ούτε πρόκειται να καεί όπως η Μπρίτνεϊ. Το σχολείο μάς δίδαξε να είμαστε πολύ πειθαρχημένες, πολύ δυνατές και επιτυχημένες σε ό,τι κι αν επιλέξουμε να κάνουμε επαγγελματικά. Μας βομβάρδιζαν με τη θρησκεία, όμως αποκτήσαμε καλή μόρφωση. Επίσης, συζητούσαμε πολύ για το πώς θα καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Μας ενθάρρυναν να προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Η Στέφανι επέλεξε να είναι καλλιτέχνιδα. Το σχολείο μας απευθυνόταν σε παιδιά πλούσιων οικογενειών που όμως είχαν ηθικές αξίες. Η Στέφανι ήταν πολύ καλή μαθήτρια. Φορούσε φούστα και κάλτσες μέχρι το γόνατο, όπως έπρεπε να φοράμε όλες. Κάθε βράδι είχαμε διάβασμα για τέσσερις ολόκληρες ώρες. Δεν υπήρχε χρόνος για κλάμπινγκ. Τα αγόρια δεν μπορούσαν να μας αγγίξουν. Οσο για τη Στέφανι, δεν την είδα ποτέ να παρεκτρέπεται. Ούτε μία φορά. Σοκαρίστηκα πολύ όταν την είδα στη σκηνή ως Lady Gaga. Ηταν στο κλαμπ “Slipper Room”. Της είπα ότι είχε αλλάξει πολύ, όμως όταν αρχίσαμε να μιλάμε διαπίστωσα ότι δεν είχε αλλάξει καθόλου. Ούτε καν έπινε. Ηταν ακόμη εκείνο το καλό κορίτσι του σχολείου. Είμαι σίγουρη ότι ακριβώς ίδιες είναι και οι ηθικές αξίες της».

Το άρθρο το βρήκαμε στις 19.5.09 στην εφημερίδα Εσπρέσο στο http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=14&artid=997763&pg=2