3 Ιουν 2009

Διόρθωση φύλου στην Κούβα

Eγχειρήσεις διόρθωσης φύλου, μετά από δέκα χρόνια, στην Κούβα

Την επανέναρξη των εγχειρήσεων διόρθωσης φύλου στην Κούβα, δέκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης και μοναδικής μέχρι σήμερα τέτοιας διαδικασίας, ανακοίνωσε η Μαριέλα Κάστρο, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Εκπαίδευσης και κόρη του κουβανού προέδρου, Ραούλ.

Η πρώτη διόρθωση φύλλου είχε γίνει το 1998 σε έναν άνδρα, η οποία σήμερα ζει ως γυναίκα. Οι έντονες αντιδράσεις οδήγησαν όμως στο "πάγωμα" του προγράμματος. Τον περασμένο Ιούνιο, το υπουργείο Υγείας της Κούβας ενέκρινε ψήφισμα το οποίο επέτρεπε σε 19 τρανς να υποβληθούν σε εγχείρηση διόρθωσης φύλου. Αποφασίστηκε, μάλιστα, οι εγχειρήσεις να γίνουν δωρεάν.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα φιλελευθεροποίησης μιας χώρας στην οποία οι ΛεΠΑΤ κινδύνευαν κάποτε με φυλάκιση. *Α Η Καθολική Εκκλησία της Κούβας, η οποία ήταν και αυτή στο παρελθόν υπό διωγμό, εξέφρασε την αντίθεσή της στην επανέναρξη του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι και εκείνη ήταν στο παρελθόν υπό διωγμό.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 27.5.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=48532&ref=search
*Α Δεν κινδύνευαν απλώς, φυλακίζονταν ή και αυτοεξορίζονταν πολλές φορές για να γλυτώσουν τις εκτελέσεις. Κυβερνητικά υπεύθυνος για τις φυλακές και τις διώξεις ήταν ο Τσε Κεβάρα.
Η πρώτη διόρθωση φύλου στην Ευρώπη έγινε στο Ανατολικό Βερολίνο. Ευαγγελία Βλάμη