25 Ιουν 2009

Λεσβίες άλμπατρος

Λεσβίες άλμπατρος!

Ο Δαρβίνος υποστήριξε ότι οι σεξουαλικές προτιμήσεις μπορούν να διαμορφώσουν την πορεία της εξέλιξης και να δημιουργήσουν χαρακτηριστικά όπως οι ουρές των παγωνιών που δεν εξηγούνται μόνο από τη φυσική επιλογή. Μάλλον όμως δεν γνώριζε τις λεσβίες άλμπατρος της Χαβάης, τους αμφιφυλόφιλους πυγμαίους χιμπαντζήδες, τους σαδομαζοχιστικούς κοριούς ή τους γκέι πιγκουίνους της Νέας Υόρκης.

Η ομοφυλοφιλία είναι τόσο εκτεταμένη μεταξύ κάποιων ειδών ώστε μπορεί να αναδιαμορφώσει την κοινωνική τους δυναμική και να αλλάξει ακόμα και το DΝΑ τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Από τα θηλαστικά έως τα σαλιγκάρια ή ακόμα και τα σκουλήκια, η ομοφυλόφιλη συμπεριφορά συναντάται σε όλο το ζωικό βασίλειο και σύμφωνα με επιστήμονες στην Καλιφόρνια, θα πρέπει να θεωρείται μια επιλεκτική δύναμη από μόνη της. Τα ζώα εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα με ομόφυλά τους για πλήθος λόγων, από την ανάγκη για εναλλακτικό μεγάλωμα των απογόνων τους έως και από λάθος, όπως για παράδειγμα οι αρσενικές δροσόφιλες (μύγες) που φλερτάρουν με άλλες αρσενικές επειδή τους λείπει ένα γονίδιο που τους επιτρέπει να διαχωρίσουν τα φύλα.

Ομοφυλόφιλα δελφίνια
«Αυτό όμως είναι διαφορετικό», λέει ο καθηγητής Νάθαν Μπέιλι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, «από τα ρινοδέλφινα που κάνουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις για να ενισχύσουν τους δεσμούς της ομάδας τους ή τις θηλυκές άλμπατρος Laysan που κάνουν σχέσεις, οι οποίες διαρκούν μια ζωή και μαζί μεγαλώνουν τα μικρά άλλων ζευγαριών».
[...]
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Τάσεις στην Οικολογία και την Εξέλιξη», οι συγγραφείς προτρέπουν να μην επιβάλουμε ανθρώπινες κατηγορίες σεξουαλικού προσανατολισμού στα ζώα. «Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε», γράφουν, «τις “επιθυμίες” των ζώων. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις παρατηρούμε».

Το άρθρο το βρήκαμε στις 18.6.09 στην εφημερίδα τα Νέα, από το άρθρο του Chris Smyth στην The ΤΙΜΕS στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4522413