3 Ιουν 2009

Πορεία κατά της ΛεΠΑΤφοβίας

Ένα ταμπού της Επανάστασης καταρρίπτει η ανιψιά του Φιντέλ Κάστρο

Κόντρα στην ΛεΠΑΤφοβία
Ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της κουβανικής (και όχι μόνο) κοινωνίας προσπαθεί να σπάσει η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του Ραούλ και ανιψιά του Φιντέλ Κάστρο.
Η ίδια τέθηκε επικεφαλής της πρώτης πορείας που έγινε στην Αβάνα κατά της ΛεΠΑΤφοβίας, μιας εκδήλωσης που προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στις πολίτισες-ες.

Η Μαριέλα Κάστρο, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι οι επεμβάσεις διόρθωσης φύλου (απαγορευμένες από το 1998) είναι και πάλι νόμιμες.

Η είδηση αποκτά μεγάλη σημασία αν αναλογιστεί καμιά -όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της El Pais στην Κούβα- ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι ΛεΠΑΤ οδηγούνταν σε στρατόπεδα εργασίας υπό την εποπτεία του στρατού.
Σημειώνεται ότι οι επεμβάσεις αυτού του είδους -όπως και όλες οι επεμβάσεις- είναι δωρεάν στην Κούβα, ωστόσο, η διαδικασία που ακολουθείται είναι τόσο αργή και γραφειοκρατική, που αρκετες-οί από τους ενδιαφερόμενες-ους τελικώς την εγκατέλειπαν.

Υπάρχουν ζητήματα στα οποία ως χώρα κάνουμε άλματα και άλλα στα οποία κινούμαστε πολύ αργά δήλωσε η κα. Κάστρο.

Πάντως ακόμα και στις τάξεις του κουβανικού ΚΚ οι πρωτοβουλίες της Μαριέλα Κάστρο δεν αντιμετωπίζονται με θετική διάθεση, ενώ αρνητικός εμφανίστηκε και ο επίσκοπος της Αβάνα:"Πιάσαμε πάτο" είπε χαρακτηριστικά.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 3.6.09 στην εφημερίδα τα Νέα στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1020025