3 Ιουν 2009

Οστεοαρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα: μια σοβαρή νόσος, συχνή και επώδυνη

Η οστεοαρθρίτιδα είναι εκφυλιστική νόσος του σκελετού που η συχνότητά της αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Στον ελληνικό πληθυσμό προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις στο 13% του πληθυσμού (περίπου 1.500.000 άτομα). Προσβάλλει συχνότερα τα γόνατα αλλά και άλλες αρθρώσεις, όπως τα δάχτυλα των χεριών και ποδιών, τα ισχία αλλά και τη σπονδυλική στήλη.
Νοσούν συχνά οι γυναίκες.
Παράγοντες που μπορεί να προδιαθέσουν στη νόσο είναι οι επαγγελματικές και αθλητικές καταπονήσεις, τα παλαιά τραύματα και άλλες ασθένειες των αρθρώσεων (λοιμώξεις, ρευματοπάθειες κ.λπ.).

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται από τη φθορά του αρθρικού χόνδρου, ο οποίος παρεμβάλλεται μεταξύ των οστών και παίζει ρόλο "αμορτισέρ", ώστε να μειώνεται η τριβή. Αυτό οφείλεται στη μοναδική κατασκευή του χόνδρου η οποία του προσδίδει ελαστικές και εκτατικές ιδιότητες. Πρόκειται για εκτεταμένο δίκτυο κολλαγόνων ινών διατεταγμένο σαν αψίδα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μεγάλα σύμπλοκα μόρια υαλουρονικού οξέος και πρωτεογλυκανών. Τα σύμπλοκα αυτά έχουν τη μοναδική ιδιότητα να συγκρατούν ή να αποδίδουν μόρια νερού ανάλογα με τις πιέσεις που ασκούνται στην άρθρωση και με αυτόν τον τρόπο να διακινούν τις θρεπτικές αλλά και τις βλαβερές ουσίες του χόνδρου.
Οταν με την πάροδο της ηλικίας ελαττώνεται η σύνθεση των πρωτεογλυκανών ο χόνδρος δεν τρέφεται σωστά, τα χονδροκύτταρα δεν παράγουν όλες τις απαραίτητες ουσίες και τα καταβολικά ένζυμα προκαλούν προοδευτική καταστροφή.
[...]


Γράφει ο δρ Π. ΤΡΟΝΤΖΑΣ, ρευματολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, υπεύθυνος Ρευματολογικής Κλινικής και Κέντρου Οστεοπόρωσης, 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, Αθήνα
Το άρθρο το βρήκαμε στις 2.6.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=50351
Όσο γυμναζόμαστε έστω περπατώντας τόσο καθυστερούμε την εμφάνιση ή και την επιδείνωση νόσων. Ευαγγελία Βλάμη