11 Ιουν 2009

"Πέφτει" το hiv aids στην Αφρική

Λιγότερα κρούσματα στις νέες-ους

Σταθεροποείται η τραγική επιδημία aids στη Νότιο Αφρική
Σχεδόν το 11% των Νοτιοαφρικανών ζουν με τον ιό του aids

Γιοχάνεσμπουργκ
Η επιδημία aids στη Νότιο Αφρική, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο από την ασθένεια, φαίνεται να σταθεροποιείται, καθώς τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά μεταξύ των νέων.
«Αν και η κατάσταση παραμένει τρομακτική, τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σαφής πρόοδος στη μάχη κατά της ασθένειας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων» αναφέρει η νέα έκθεση του Ερευνητικού Συμβουλίου Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το ποσοστό των ασθενών παραμένει περίπου στα επίπεδα του 2002, όταν το Συμβούλιο πραγματοποίησε την πρώτη έρευνα για το θέμα. Από τις-τους 48 εκατ. κατοίκους της Νότιας Αφρικής, τα 5,2 εκατομμύρια (10,6%) έχειτα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σαφής πρόοδος στη μάχη κατά της ασθένειας μολυνθεί με τον ιό hiv.
Σημαντική πτώση καταγράφεται όμως στο ποσοστό των εν ζωή ασθενών (επιπολασμός της ασθένειας) στις ηλικίες 2 έως 14 ετών: από το 5,6% το 2002 στο 2,5% το 2008. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις νέες-ους 15 έως 24 ετών επίσης μειώθηκαν από το 10,3% το 2002 στο 8,7% πέρυσι.
Η ενθαρρυντική πτώση φαίνεται να ακολουθεί την αύξηση της χρήσης προφυλακτικού από τις νέες-ους: το 73% των νέων γυναικών και το 87% των νέων ανδρών ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό στην τελευταία τες-τους σεξουαλική συνεύρεση.
Το 99% των νέων δήλωσαν ότι είχαν κάποιου είδους ενημέρωση για την ασθένεια από την κυβέρνηση.
Αύξηση καταγράφεται πάντως στο ποσοστό των εν ζωή ενήλικων ασθενών, φαινόμενο που αποδίδεται στη χορήγηση αντιρετροϊικών φαρμάκων που παρατείνουν τη ζωή.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής είχε δεχθεί δριμεία κριτική για τον χειρισμό της κρίσης με το aids. Ο τέως πρόεδρος Τάμπο Μπέκι υποστήριζε σε κάθε ευκαιρία ότι το aids δεν οφείλεται στον ιό hiv, ενώ η τότε υπουργός Υγείας Μάντο Τσαμπαλάλα-Μσίμανγκ είχε γελοιοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο όταν υποστήριξε τη χρήση σκόρδου και λαχανικών για την καταπολέμηση του aids.

Πηγή 9.6.09 Newsroom ΔΟΛ
Αυτά που υποστήριζε ο τέως πρόεδρος, τα υποστηρίζει και μια ελληνίδα δημοσιογράφος μαζί με την αντιεπιστημονική άποψη ότι δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για το hiv aids. Η εν λόγω κυρία βραβεύθηκε και ως η γυναίκα της χρονιάς από τις εκδόσεις Λυμπέρης. Ευαγγελία Βλάμη