1 Ιουλ 2009

Αόρατες με μεταϋλικά

Αόρατες-οι άνθρωποι με μεταϋλικά

Επιστημόνισες-ες ανά τον κόσμο, που φιλοδοξούν να κάνουν πράξη τα μαγικά κόλπα του Κόπερφιλντ καθιστώντας ανθρώπους και αντικείμενα αόρατα, βρίσκονται αρκετά κοντά στο να πετύχουν τον στόχο τους.

Το κλειδί για αυτήν την πραγματικά επαναστατική ανακάλυψη είναι μια νέα κατηγορία υλικών, τα λεγόμενα metamaterials ή μεταϋλικά. Αυτά δεν υπάρχουν στη φύση αλλά κατασκευάζονται σε εργαστήρια ως συνθετικά άλλων υλικών, όπως κράματα και συνδυασμοί από πυρίτιο, ασήμι, χαλκό και υαλοβάμβακα.

Τα τελευταία χρόνια έρευνες από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως της Καλιφόρνιας, του Ντιουκ αλλά και του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικές προόδους στην επεξεργασία και διαχείριση των μεταϋλικών, επιτυγχάνοντας μάλιστα να αναπτύξουν σε πειραματικό επίπεδο έναν «αόρατο» μανδύα, ο οποίος όταν καλύψει οποιοδήποτε αντικείμενο -έμψυχο ή άψυχο- θα το καθιστά αόρατο για το ανθρώπινο μάτι.

Θέλοντας να εξηγήσουμε με τον πιο απλό τρόπο αυτές τις εκπληκτικές ιδιότητες των μεταϋλικών, μπορούμε να πούμε ότι έχουν την ιδιότητα να εξοστρακίζουν, και πιο συγκεκριμένα να «καμπυλώνουν», το ορατό φως γύρω από το αντικείμενο που θα καλύπτει ο συγκεκριμένος μανδύας. Ετσι δημιουργούν έτσι μια οφθαλμαπάτη, που δεν επιτρέπει στο ανθρώπινο μάτι να το δει.

Γενικά είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι ακτίνες του φωτός να καμπυλώνονται όταν διέρχονται από υλικά με διαφορετικούς δείκτες διάθλασης, όπως ο αέρας και το νερό, αλλά το «λύγισμα» του φωτός γύρω από ένα αντικείμενο που μπορεί να επιτυγχάνεται με τα μεταϋλικά είναι μια νέα πρόκληση. Αν γίνει πράξη, θα φέρει πραγματική επανάσταση στις έρευνες για την «αορατότητα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις έρευνες αυτές έχουν επιδείξει πολλές υπηρεσίες του στρατού αρκετών προηγμένων χωρών, ευελπιστώντας να μπορέσουν στο μέλλον να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία με σκοπό να κάνουν αόρατα διάφορα πολεμικά οχήματα όπως τανκς, αεροσκάφη και πλοία, όχι μόνο από τα ραντάρ αλλά και από το ανθρώπινο μάτι.

Οι εφαρμογές των μεταϋλικών εκτείνονται, μεταξύ άλλων, σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής όπως η κατασκευή πιο σύγχρονων μαγνητικών τομογράφων, επίπεδων φακών στις φωτογραφικές μηχανές και γενικότερα στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών κυκλωμάτων πολύ μικρών διαστάσεων.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 28.6.09 στην εφημερίδα Εσπρέσο στο http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=11&artid=1016849&pg=3