15 Ιουλ 2009

Απόριψη του Συμφώνου Συμβίωσης

Απερρίφθη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το Σύμφωνο Συμβίωσης
Αυτή η πολυκατοικία δεν έχει λεσβιακά, αμφί, τρανς ή γκέι ζευγάρια

Ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η... διαιώνιση του είδους είναι η μόνη χρησιμότητα του γάμου

Το συντηρητικό τους πρόσωπο έδειξαν στη Βουλή οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, με αφορμή τη συζήτηση πρότασης νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τη θεσμοθέτηση συμφώνου συμβίωσης, το οποίο θα αφορά και ΛεΠΑΤ ζευγάρια. Η πρόταση, η οποία έτυχε της στήριξης μόνον του ΣΥΡΙΖΑ, από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, απορρίφθηκε.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή ανέφερε ότι η πρόταση αφορά κυρίως τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια, που δεν έχουν άλλον τρόπο για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και τα ετερόφυλα ζευγάρια που δεν επιθυμούν να παντρευτούν, αλλά θέλουν να εξομοιώσουν τη σχέση τους με εκείνη του γάμου, σε ό,τι αφορά τις νομικές συνέπειές της. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης σημείωσε ότι ο γάμος είναι μια σύμβαση, ανεξαρτήτως της θρησκευτικής σημασίας που έχει. "Επειδή είναι η ελευθερία των συμβάσεων στα φιλελεύθερα νομικά καθεστώτα και επειδή πρέπει να διαμορφώσουμε πλαίσιο προστασίας και αυτών των καταστάσεων, κάποια στιγμή, ας αποφασίσει η κυβέρνηση να συμβαδίσει με όλες τις χώρες της Ευρώπης", πρόσθεσε.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, η Κατερίνα Παπακώστα επιστράτευσε το επιχείρημα ότι η πρόταση είναι οιονεί ρατσιστική, επειδή κάνει σαφή αναφορά στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια, άρα σύμφωνα με τη βουλευτή της συμπολίτευσης τις-τους βάζει ταμπέλες. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι οι λεσβίες, τρανς, αμφί και γκέι έχουν ίσα δικαιώματα με τις υπόλοιπες-ους πολίτισες-ες λέγοντας ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία θεωρεί ότι "δεν ζουν υπό το καθεστώς ισότητας δικαιωμάτων", αλλά κάνει αναφορά στο νόμο που απαγορεύει κάθε διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στους χώρους εργασίας, είναι αντιφατική. "Δεν είναι δυνατόν μια ολόκληρη κοινωνία να κρίνεται για το αν σέβεται ή όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάλογα με τη σεξουαλική προτίμηση", ισχυρίστηκε η Κ. Παπακώστα.

Περισσότερο προσεκτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση απορρίπτει μεν την πρόταση, αλλά διερευνά το θέμα και δεν είναι διατεθειμένη να κλείσει τα αυτιά της κάθετα σ’ αυτό. "Κάθε συζήτηση είναι χρήσιμη. Κατά τα άλλα, ισχύουν όσα είπε η κ. Παπακώστα", είπε.

Η Εύα Μελά, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, διαφώνησε με τη γενική ιδέα του συμφώνου συμβίωσης, λέγοντας πως "όποιος συνειδητά θέλει να βάλει τέτοιους κανόνες στη ζωή του, μπορεί να παντρευτεί". Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι ο γάμος αφορά μόνο στη διαιώνιση του είδους και την προστασία των παιδιών.

Αντίθετος με τη σύναψη συμφώνων συμβίωσης εμφανίστηκε και ο βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξος Σ, Γιώργος Γεωργίου, λέγοντας ότι βλάπτει την οικογένεια. "Φθάσαμε να κοινωνούμε με ένα εξώδικο στην γυναίκα με την οποία συμβιώνουμε, να πορευθεί πλέον μόνη στη ζωή", είπε. Αναφερόμενος στις-στους ΛεΠΑΤ, είπε ότι αποτελούν ισότιμες-ους πολίτισες-ες και απέδωσε τις πιέσεις για τη θεσμοθέτηση συμφώνου συμβίωσης ΛεΠΑΤ ζευγαριών σε προσπάθεια διακωμώδησης των μυστηρίων με άνδρες που φορούν... νυφικά κλπ. "Εγώ, πάντως, προτιμώ να θυμώνουν μαζί μας, από το να γελούν μαζί μας", είπε.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.7.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=63937.
Ας σκεφτούμε ξανά, τουλάχιστον κάθε φορά που έρχονται οι εκλογές που θα "χαρίσουμε" την ψήφο μας. Ας προφυλαχθούμε από την δήθεν άγνοια περί ρατσισμού, το να σε αποκαλούν με το όνομά σου ποτέ δεν ήταν ρατσισμός. Η αναφορά των ΛεΠΑΤ στο Σύμφωνο Συμβίωσης του ΠαΣοΚ δεν είναι ρατσισμός αλλά διευκρίνηση ότι αφορά και εμάς. Ο ετερο-σεξισμός κι οι σεξουαλικές προκαταλήψεις αφθονούν στο κόμμα Λαϊκός Ορθόδοξος Συν. Η άρνηση του ΚΚΕ να μας συμπεριλάβει στην έννοια της ανθρώπινης οντότητας και άρα και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η βολική φωνή του ΣΥΡΙΖΑ εκ των υστέρων, ας σημειωθεί για να ξέρουμε εχθροούς και φίλες-ους. Ευαγγελία Βλάμη