22 Ιουλ 2009

ΛεΠΑΤ θρησκευτικοί γάμοι στις ΗΠΑ

Απειλή σχίσματος για τους γάμους των λεσβιών, αμφί, τρανς και γκέι

Άνοιξε ο δρόμος για γάμους ΛεΠΑΤ ζευγαριών στις ΗΠΑ

Με την ευλογία της επισκοπής της Αγγλικανικής Εκκλησίας των ΗΠΑ θα πραγματοποιούνται πλέον οι γάμοι των λεσβιών, γκέι, αμφί και τρανς πιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από σχετική απόφαση της Αμερικανικής επισκοπής.
Η απόφαση αυτή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει σχίσμα στην Αγγλικανική Εκκλησία, όπου τα κυρίαρχα δόγματα είναι οι συντηρητικές-οι ευαγγελιστές και οι φιλελεύθερες-οι εκσυγχρονίστριες-ες, όμως από την άλλη για τις-τους Αμερικανές αγγλικανές-ους λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς αλλά και για τις-τους Lgbt που θέλουν να έχουν θρησκευτικό γάμο αποτελεί μεγάλη νίκη.
Στη Γενική Σύνοδο της Επισκοπής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 104 αγγλικανές-οί επίσκοποι ψήφισαν υπέρ της «συλλογής και ανάπτυξης θεολογικών πηγών και λειτουργιών» για την παροχή ευλογίας σε σχέσεις του ιδίου φύλου, που θα εξεταστεί στην επόμενη Σύνοδο, ενώ μόνο 30 ψήφισαν κατά.
Η απόφαση σημειώνει ότι ολοένα και περισσότερες πολιτείες και χώρες επιτρέπουν τον γάμο, τον πολιτικό γάμο και τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ Lgbt.

Το ψήφισμα αυτό έρχεται μόλις μερικές μέρες μετά την απόφαση της Επισκοπικής Εκκλησίας (με 99 ψήφους υπέρ και 45 κατά) να επιτρέπει να χρίζονται λειτουργοί της λεσβίες, γκέι και, σύμφωνα με τις αναλύτριες-ες, οι δύο αυτές εξελίξεις δίνουν τέλος στην εύθραυστη ανακωχή μετά τη χειροτόνηση του γνωστού για το σεξουαλικό του προσανατολισμό, Τζιν Ρόμπινσον ως επισκόπου του Νιου Χαμσάιρ το 2003.
Η Γενική Σύνοδος το 2006 είχε πάρει απόφαση, με την οποία καλούσε την Επισκοπική Εκκλησία να συμμορφωθεί με το μορατόριουμ στους γάμους των ΛεΠΑΤ και στη χειροτόνηση λεσβιών και γκέι κληρικών, όπως είχε ζητηθεί από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Γουίλιαμς.

Οι νέες εξελίξεις θα θεωρηθούν από τις ευαγγελικές εκκλησίες του παγκόσμιου Νότου ως κήρυξη πολέμου και το σχίσμα θεωρείται βέβαιο.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 17.7.09 στην εφημερίδα Έθνος στο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8400&pubid=4722852
Ο κόσμος αλλάζει κι η ελληνική Πολιτεία, λίγες μέρες πριν στέρησε για δεύτερη φορά στις ΛεΠΑΤ την πρόσβαση στο δικαίωμα τουλάχιστον στο Σύμφωνο Συμβίωσης. Επίσης δύο μήνες πριν το πρωτοδικείο Ρόδου θεώρησε πως οι ΛεΠΑΤ πολιτικοί γάμοι είναι σαν να μην έγιναν. Τα ζευγάρια άσκησαν έφεση και θα προχωρήσουν σε κάθε δικαστήριο όπου μπορούν να απευθυνθούν, όπως δήλωσαν από την αρχή. Ευαγγελία Βλάμη.