26 Ιουλ 2009

Οι τροφές προλαμβάνουν ασθένειες

Οι τροφές - θησαυρός για πρόληψη - θεραπεία (σοβαρών) ασθενειών!

Οι ασθένειες που προκαλούνται εξαιτίας της κακής διατροφής πολλαπλασιάζονται. Αυτό όμως που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι μερικοί απλοί διατροφικοί κανόνες μπορούν όχι μόνο να προφυλάξουν την υγεία μας, αλλά ακόμη και να θεραπεύσουν κάποιες παθήσεις. Ο Γερμανός διατροφολόγος και συγγραφέας Ντέτλεφ Πάπε δίνει τις δικές του συμβουλές διατροφής.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ (ισχύει μόνο για διαβήτη τύπου 2 σε αρχικό στάδιο, όπου δεν χορηγούνται φάρμακα ή ενέσεις ινσουλίνης): Για πρωινό, δύο φέτες ψωμί με μαρμελάδα ή με βούτυρο, ντομάτες και αγγουράκια τουρσί, για να ενεργοποιηθούν οι μύες και τα κύτταρα του ήπατος. Για μεσημεριανό, φιλέτο γαλοπούλας, γκούλας ή ομελέτα. Για βραδινό, γύρο με πάπρικα ή οποιοδήποτε άλλο ψητό κρέας με πάπρικα, για extreme καύση λίπους.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Συνιστά την κατανάλωση μόλις τριών γευμάτων με αυστηρό διαχωρισμό τροφών, δηλαδή το πρωινό να αποτελείται μόνο από υδατάνθρακες και το βραδινό μόνο από πρωτεΐνες. Κάπως έτσι, ο Πάπε προτείνει για πρωινό 2-3 φέτες ψωμί με γλυκό συνοδευτικό ή 12 κουταλιές μούσλι με χυμό και φρούτα. Το μεσημεριανό καλό είναι να περιλαμβάνει αμυλούχες τροφές, όπως για παράδειγμα ένα μπολ ρύζι, ένα πιάτο noodles ή ένα πιάτο πατάτες ψητές, ενώ για βράδυ συνιστά 150-250 γραμμάρια μοσχάρι, κοτόπουλο ή ψάρι με σαλάτα λαχανικών.

ΕΜΦΡΑΓΜΑ: Δύο φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητη η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός. Τα λιπαρά οξέα Ω-3 που περιέχουν θεωρούνται φύλακες-άγγελοι της καρδιάς.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Οι υπερτασικοί καλό είναι να καταναλώνουν όσο πιο συχνά μπορούν το βράδυ καθαρά πρωτεϊνούχα γεύματα, όπως πουλερικά, ψάρι, αβγά ή μοσχάρι, συνοδευόμενα από σαλάτα.

ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ: Στο μαγείρεμα καλό είναι να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο φυτικάέλαια, όπως για παράδειγμα ελαιόλαδο, ενώ η διατροφή όσων βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για θρομβώσεις πρέπει να περιλαμβάνει πολλά λιπαρά ψάρια. Τα λεγόμενα λιπαρά οξέα Ω-3 έχουν αντιπηκτική δράση, γεγονός που εξηγεί γιατί οι Εσκιμώοι δεν παθαίνουν σχεδόν ποτέ θρομβώσεις. Εξίσου σημαντική για την προστασία από τις θρομβώσεις είναι, βεβαίως, και η άσκηση.

ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ: Στην περίπτωση της αρτηριοσκλήρυνσης καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, σαν αυτά που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για πρωινό, επομένως, συνίσταται το ψωμί με μαρμελάδα ή το μούσλι με φρούτα, για μεσημεριανό μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες με συνοδεία λαχανικών και για βραδινό πρωτεϊνούχες τροφές.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Πολλές έρευνες για τον καρκίνο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία αποτελεί βασική αιτία εμφάνισής του, γι' αυτό και οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση γευμάτων χαμηλών σε λιπαρά, που δεν προκαλούν υπερπαραγωγή ινσουλίνης. Ενδείκνυνται, επομένως, οι σαλάτες εποχής με τόνο, αβγό και τυρί, καθώς και πολλά είδη μούρων, λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Προστασία των κυττάρων παρέχουν επίσης το μούσλι ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σελήνιο.

ΟΙΔΗΜΑ: Η κατανάλωση σοκολάτας ή πραλίνας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 100 γραμμάρια ημερησίως, ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται σε μία ή δύο δόσεις και μόνο το πρωί ή το μεσημέρι. Το βράδυ απαγορεύεται η κατανάλωση φρούτων, γιατί τα σάκχαρά τους ανεβάζουν την παραγωγή ινσουλίνης και προκαλούν κατακράτηση υγρών. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να καταναλώνονται φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε κάλιο μόνο τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες, ενώ ιδανικό βραδινό γεύμα αποτελούν τα σπαράγγια! Συμβουλή για το γραφείο: Ρίξτε στη σκόνη του καφέ λίγο αλάτι - βοηθά στον ανεφοδιασμό των αποθηκών αλατιού στον οργανισμό.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 25.7.09 στην εφημερίδα Εσπρέσσο, γραμμένο από την Πετρίνα Καλαμβοκίδη στη http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1033933&pg=1