5 Ιουλ 2009

Queer σπουδές στο Χάρβαντ

Ομοερωτικές σπουδές στο Χάρβαρντ

Θεσπίζεται έδρα με σκοπό την εντρύφηση στις ιδιαιτερότητες της συμπεριφοράς.

Βοστώνη. Το ονομαστό Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καθιερώνει έδρα Lgbt σπουδών με σκοπό την εντρύφηση στις ιδιαιτερότητες και τη βαθύτερη μελέτη της συμπεριφοράς των λεσβιών, αμφισεξουαλικών, γκέι, τρανς και πάσης φύσεως σεξουαλική συμπεριφορά. Η στροφή ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος με παγκόσμια ακτινοβολία προς τις ονομαζόμενες «αλλόκοτες σπουδές» *Α προκάλεσε ρίγη συγκινήσεων στις ΛεΠΑΤ οργανώσεις. Ηταν κάτι που περίμεναν από καιρό.

Η καινοτομία αυτή αποτελεί κρίσιμη καμπή στην ιστορία του πανεπιστημίου. Οπως δήλωσε ο καθηγητής Φιλοσοφίας Γουόρεν Γκόλντφαρμπ, εκ των ιδρυτών του Συνδέσμου Λεσβιών και Γκέι του Χάρβαρντ, «επί 25 χρόνια βρισκόμαστε σε αντιδικία με το πανεπιστήμιο διεκδικώντας την αναγνώριση των δικαιωμάτων των λεσβιών και των γκέι. Η θέσπιση της έδρας είναι μια νέα αρχή.

Προκειμένου να στηρίξουν την έδρα, τα 4.600 μέλη του Συνδέσμου δώρισαν 1,5 εκατομμύριο δολάρια και ανέλαβαν να καλύπτουν τα έξοδα μίας επισκέπτριας-η καθηγήτριας-η αναγνωρισμένης αξίας. Η έδρα φέρει το όνομα του Φ.Ο. Μάτιεσεν, μεγάλου φιλολόγου που δίδαξε στο Χάρβαρντ, έχοντας ξεκινήσει από την Οξφόρδη. Στη δεκαετία του 1920, μετά τον διάπλου του Ατλαντικού, γνώρισε τον αμερικανό ζωγράφο Ράσελ Τσένι. Ο φλογερός έρωτάς τους αποτελούσε κοινό μυστικό στη Βοστώνη, όπου έζησαν μαζί επί 23 χρόνια.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 5.6.09 στην εφημερίδα το Βήμα στο http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=271784&ct=2&dt=05/06/2009
Πότε οι δημοσιογραφίνες-οι θα αποφασίσουν να χρησιμοποιούν τους σωστούς, τους αντίστοιχους όρους και πότε θα αρχίσουν να μεταφράζουν σωστά είναι ένα θέμα. Γιατί αυτό το "αστείο" που όλα γίνονται γκέι κάποτε πρέπει να τελειώσει. Εδώ πρόκειται για Queer σπουδές, κάτι που σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Ευαγγελία Βλάμη