14 Αυγ 2009

Υγεία στην παραλία

«Σηκωθείτε από την ξαπλώστρα» είναι η συμβουλή των ειδικών που επισημαίνουν ότι εκτός από πιο ευχάριστη, η γυμναστική στη θάλασσα είναι και πιο αποδοτική για το σώμα

Κάψτε θερμίδες στην παραλία
Χρυσή ευκαιρία για άσκηση και απώλεια βάρους είναι τα παιχνίδια των διακοπών. Υγεία,τόνωση των μυών, γράμμωση, απώλεια βάρους αλλά και βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος: αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη των καλοκαιρινών σπορ. Αρκεί, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικές-οί, οι λουόμενες-οι να αφήσουν για λίγο την ξαπλώστρα και να πιάσουν τη ρακέτα ή την μπάλα, να νοικιάσουν θαλάσσιο ποδήλατο και να βάλουν στοίχημα πως θα καταρρίψουν το ατομικό τες ρεκόρ στην κολύμβηση.

Η παραλία είναι μοναδική ευκαιρία, σύμφωνα με τις γυμνάστριες-ες, για να μυηθούν οι παραθερίστριες-ες στην καθημερινή άσκηση, βελτιώνοντας έτσι τόσο την εμφάνισή τους όσο και τη φυσική τους κατάσταση. Άλλωστε, τα μαθηματικά της άσκησης που υπολογίζουν τις καύσεις των θερμίδων ανά σπορ, προμηνύουν εμφανή αποτελέσματα. Και όλα αυτά, την ώρα που οι αθλητικές δραστηριότητες στην παραλία προσφέρουν σαφώς εντονότερες απολαύσεις εν συγκρίσει με τις μοναχικές ώρες που περνά καμιά στον τάπητα.

Έτσι, με μία μόνον ώρα ρακέτες στην άμμο μπορεί καμιά-νεις να «ξεφορτωθεί» 400 θερμίδες- ακόμη και 600 θερμίδες για εκείνες-ους που προτιμούν το δυνατό παιχνίδι. Το μπιτς βόλεϊ είναι επίσης ένα άθλημα που βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των γυμναστριών, αφού όπως και με τις ρακέτες οι παίκτριες-ες καίνε εκατοντάδες θερμίδες. Παράλληλα, το τρέξιμο στην άμμο έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας με αποτέλεσμα να βοηθά σημαντικά στη γράμμωση των κάτω άκρων!

Το κολύμπι, ωστόσο, αποτελεί το Α και το Ω των θαλάσσιων σπορ, τόσο επειδή γυμνάζει όλο το σώμα όσο και επειδή το νερό είναι το «βάλσαμο» των κουρασμένων μυών. Έτσι, όποιο στυλ κολύμβησης και να επιλέξει καμιά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το σώμα ασκείται χωρίς να καταπονείται από κραδασμούς, ενώ παράλληλα τονώνεται το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Το νερό της θάλασσας όμως αποτελεί και την καλύτερη μέθοδο αποθεραπείας, ύστερα από μια κουραστική- λόγω έντονης σωματικής άσκησης- μέρα. «Οι κινήσεις των χεριών και των ποδιών μέσα στο νερό ξεκουράζουν τους μυς, χαλαρώνοντας το μυοσκελετικό σύστημα», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών- ειδικός στην άσκηση για όλους κ. Νικήτας Νικηταράς.

Τα οφέλη όμως της άσκησης στο νερό δεν σταματούν εδώ: δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η νέα τάση είναι τα γυμναστήρια να μετακομίζουν στις πισίνες! «Στο νερό η άσκηση είναι πιο ευχάριστη αλλά και αποδοτικότερη, ιδίως λόγω της αντίστασης του νερού που προσφέρει μία φυσική ευκαιρία για να τονωθούν οι μύες σε κάθε κίνηση», προσθέτει ο κ. Νικηταράς. Το μυστικό ωστόσο, για να αρχίσει ο οργανισμός να καίει λίπος είναι η επανάληψη. Η σανίδα κολύμβησης είναι από τα σημαντικότερα αξεσουάρ εκείνων που αντιμετωπίζουν τις διακοπές ως μια καλή ευκαιρία για να χάσουν το τοπικό πάχος, αφού έτσι μπορούν να «οργώσουν» τη θάλασσα γυμνάζοντας αποκλειστικά και μόνον τα πόδια, την κοιλιά ή/και τους γλουτούς.

Σημειωτέον πως σε κάθε επανάληψη το κέρδος είναι διπλό αφού σε κάθε κίνηση γυμνάζονται δύο διαφορετικές μυϊκές ομάδες, κάτι που δεν συμβαίνει εκτός νερού. Έτσι, εάν για παράδειγμα κάποια-ος επιθυμεί να δώσει έμφαση στα χέρια, τότε πρέπει να γνωρίζει πως όταν ασκεί τους δικέφαλους, κατά την επιστροφή των χεριών στην αρχική στάση γυμνάζει (άθελά της) και τους τρικέφαλους.


Απαραίτητη η προθέρμανση για την αποφυγή τραυματισμών
Όπως στο γυμναστήριο, έτσι και στην παραλία το ζέσταμα είναι το μυστικό για να αποφύγουν οι αθλήτριες του καλοκαιριού τους τραυματισμούς: «Όσες-οι δεν γυμνάζονται κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και οι έμπειρες παίκτριες που δεν έχουν κάνει προθέρμανση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Σε ό,τι αφορά το βόλεϊ, η κίνηση που επιβαρύνει τα χέρια είναι οι μανσέτες. Στις ρακέτες πάλι, η συνηθέστερη ιατρική διάγνωση είναι η τενοντίτιδα στον αγκώνα. Και ακριβώς, επειδή οι συγκεκριμένοι μύες υποστηρίζουν βασικές λειτουργίες, τα προβλήματα που προκαλούνται είναι ιδιαίτερα σοβαρά και δεν θεραπεύονται εύκολα- συνήθως κρίνεται απαραίτητη η ακινησία ενώ συχνά μπαίνει νάρθηκας», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών- ειδικός στην άσκηση για όλους κ. Νικήτας Νικηταράς. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγουν τόσο οι ερασιτέχνιδες όσο και οι επαγγελματίες θερινές αθλήτριες την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Οι ειδικές τονίζουν πως τα ματς πρέπει να προγραμματίζονται είτε νωρίς το πρωί έτσι ώστε έως τις 11 π.μ. οι παίκτριες να αφήσουν στην άκρη τις ρακέτες και τις μπάλες ή μετά τις 4 το απόγευμα. Το αντηλιακό, τα γυαλιά ηλίου και καπέλο είναι το τρίπτυχο της προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες, γι΄ αυτό και οι λουόμενες-οι που επιθυμούν να ξυπνήσουν τους μυς τους δεν πρέπει να τα ξεχνούν ποτέ.

Προσεκτικές με τις επιλογές τους πρέπει να είναι και όσες έχουν υποστεί κακώσεις ή φθορές στη σπονδυλική στήλη, καθώς ιδιαίτερα δημοφιλείς δραστηριότητες όπως είναι οι θαλάσσιες μπανάνες και οι κουλούρες εντείνουν τους πόνους στην πλάτη εξαιτίας των δυνατών κραδασμών.

Τα αυτιά οφείλουν να προσέχουν οι λάτρεις της ιστιοσανίδας: «Όταν κάνουν σέρφινγκ πρέπει να έχουν στεγνά ή νωπά μαλλιά. Και αυτό γιατί εάν στάζει το νερό από τα μαλλιά τους είναι πιθανόν λόγω του ανέμου να μπει νερό στο αυτί τους, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπείς στην ωτίτιδα».

Το άρθρο το βρήκαμε στις 14.8.09 στην εφημερίδα τα Νέα, γραμμένο από την Μάρθα Καϊτανίδη στην http://www.tanea.gr default.asp?pid=2&ct=1&artId=4531424