14 Αυγ 2009

Σεξιστικός νόμος στο Αφγανιστάν

Αντιδράσεις προκαλεί σεξιστικός νόμος που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση του Αφγανιστάν

Την οργή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), προκάλεσε νόμος που ψήφισε το Αφγανιστάν και ορίζει ότι ο σύζυγος έχει το δικαίωμα να στερήσει το φαγητό από τη γυναίκα του εάν αυτή αρνηθεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του.
Ο νέος αυτός νόμος προβλέπει πως ένας σύζυγος έχει το δικαίωμα να διακόψει την υλική υποστήριξη από τη σύζυγο του, συμπεριλαμβανομένου και του φαγητού, εάν εκείνη αρνηθεί να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του απαιτήσεις. Στις διατάξεις του ακόμα περιλαμβάνεται πως οι γυναίκες πρέπει να ζητούν την άδεια του άντρα τους για να εργαστούν καθώς και ότι τα παιδιά τίθενται πάντα υπό την κηδεμονία του πατέρα τους ή του παππού.
Όπως υποστηρίζει η HRW, που κάνει λόγο για προεκλογικό τέχνασμα του προέδρου Χαμίντ Καρζάι ενόψει των εκλογών της 20ης Αυγούστου, ο νόμος είναι παραλλαγή ενός προηγούμενου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο αλλά δεν τέθηκε σε ισχύ καθώς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολλές αφγανικές και διεθνείς οργανώσεις.
Για τον προηγούμενο νόμο σε δηλώσεις του κατα τη διάρκεια διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ ο Μπαράκ Ομπάμα είχε πει ότι “Θεωρώ αυτό το νόμο αποκρουστικό” ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει “ Υπολογίζουμε στην απόσυρση αυτού του νόμου, διότι είναι απαράδεκτος”.


Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 14.8.09 στην http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=73366
Ο σεξισμός και η πατριαρχία συνεχίζουν την βία. Ο ΟΗΕ έχει ήδη αναφερθεί σε αυτή την απάνθρωπη κατάστη. Ευαγγελία Βλάμη