23 Αυγ 2009

Τις παντρεύουν πριν τις εκτελέσουν στο Ιραν

Παντρευόμουν Ιρανές κοπέλες πριν από την εκτέλεσή τους


Σε μια πρωτοφανή και συγκλονιστική συνέντευξη που εκθέτει άμεσα την απανθρωπιά του θρησκευτικού καθεστώτος του Ανώτερου Ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei, ένα ενεργό μέλος της παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής Basiji μίλησε για το ρόλο του στην καταστολή των αντιπολιτευτικών ταραχών των τελευταίων εβδομάδων.

Μίλησε επίσης λεπτομερώς για διάφορες πτυχές της πρότερης θητείας του στο σώμα συμπεριλαμβανομένης και της αναγκαστικής συμμετοχής του σε βιασμούς νεαρών κοριτσιών πριν από την εκτέλεσή τους.

Η συνέντευξη έγινε μέσω τηλεφώνου και με την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Είχε κανονιστεί από μια αξιόπιστη πηγή που επίσης δεν θέλει ν’ αποκαλύψει την ταυτότητά της.

Το σώμα εθελοντών Basiji ιδρύθηκε από τον Ayatollah Ruhollah Khomeini το 1979 ως "λαϊκή πολιτοφυλακή". Υπάγεται στους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης και είναι φανατικά πιστό στο διάδοχο του Khomeini, Khamenei.

Το μέλος των Basiji, ο οποίος είναι παντρεμένος με παιδιά, μίλησε λίγο μετά την αποφυλάκισή του από τις Ιρανικές αρχές. Κρατείτο για το "έγκλημα" της απελευθέρωσης δύο Ιρανών εφήβων - ενός 13χρονου αγοριού και ενός 15χρονου κοριτσιού που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των ταραχών που ακολούθησαν τις επίμαχες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

"Συνελήφθηκαν πολλά ακόμη μέλη της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας επειδή έδειξαν επιείκεια στις διαδηλώτριες-ες ή τις-τους άφησαν ελεύθερες-ους χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα τις ανώτερες-ους τους", εξήγησε.

Απέδωσε την ευθύνη για το μεγαλύτερο μέρος της αδίστακτης βίας που χρησιμοποιεί ο Ιρανικός μηχανισμός ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτριών-ων της αντιπολίτευσης στις – όπως τις χαρακτήρισε - "εισαγόμενες δυνάμεις ασφαλείας" – 14χρονους και 15χρονους δηλαδή νεοσύλλεκτες-ους που έρχονται από μικρά χωριά στις μεγαλύτερες πόλεις όπου επικεντρώνονται οι διαμαρτυρίες.

"Δεκατετράχρονα και δεκαπεντάχρονα αγόρια έχουν τόσο μεγάλη δύναμη που, λυπάμαι που το λέω, αλλά κάνουν κατάχρηση", παρατήρησε. "Αυτά τα παιδιά κάνουν ό, τι θέλουν – αναγκάζουν ανθρώπους ν’ αδειάζουν τα πορτοφόλια τους, παίρνουν ό,τι θέλουν από τα μαγαζιά χωρίς να πληρώνουν και αγγίζουν νεαρά κορίτσια με ανάρμοστο τρόπο. Αυτά τα κορίτσια φοβούνται τόσο που μένουν ήσυχα και τους αφήνουν να κάνουν ό, τι θέλουν".

Αυτοί οι νεαροί – όπως και άλλοι "αυτόκλητοι προστάτες της έννομης τάξης" διαπράττουν τα περισσότερα εγκλήματα στο όνομα του καθεστώτος, τόνισε.

Ερωτηθείς για το ρόλο του στις βίαιες καταστολές των διαδηλωτών, αν είχε χτυπήσει κάποιους και αν μετάνιωνε για τις πράξεις του, απάντησε με υπεκφυγές.

"Δεν επιτέθηκα σε κανέναν από τους διαδηλωτές - αλλά ακόμη κι αν το είχα κάνει - είναι καθήκον μου ν’ ακολουθώ εντολές", ξεκίνησε. "Δεν μετανιώνω για τίποτα", συνέχισε "εκτός από την περίοδο που δούλευα ως δεσμοφύλακας κατά την εφηβεία μου".

Εξηγώντας πως έγινε και εντάχθηκε στο σώμα εθελοντών Basiji, απάντησε ότι η μητέρα του τον πήγε σ’ αυτούς.

"Όταν ήμουν 16 χρονών, η μητέρα μου με πήγε σ’ ένα τμήμα των Basiji και τους ικέτεψε να με πάρουν υπό την προστασία τους καθώς δεν είχα κανέναν ούτε προβλεπόταν τίποτα ευοίωνο για το μέλλον μου. Ο πατέρας μου είχε μαρτυρήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και η μητέρα μου δεν ήθελε να μπλέξω με ναρκωτικά και να γίνω κακοποιός. Δεν είχα άλλη επιλογή".

Εξήγησε ότι έχαιρε τέτοιας εκτίμησης στο σώμα και είχε τόσο "εντυπωσιάσει τους ανωτέρους" του που, στα 18, του "δόθηκε η 'τιμή' να παντρεύεται προσωρινά νεαρά κορίτσια που θα καταδικάζονταν σε θάνατο".

Στην Ισλαμική Δημοκρατία, είναι παράνομο να εκτελεστεί μια νεαρή γυναίκα αν είναι παρθένα ανεξάρτητα από το έγκλημα που έχει διαπράξει, εξήγησε. Επομένως, το βράδυ πριν από την εκτέλεση πραγματοποιείται μια "γαμήλια" τελετή: Η νεαρή κοπέλα εξαναγκάζεται σε σεξουαλική επαφή μ’ ένα δεσμοφύλακα - ουσιαστικά βιάζεται από το "σύζυγο".

"Μετανιώνω γι’ αυτό έστω κι αν οι γάμοι ήταν νόμιμοι", πρόσθεσε.

Γιατί οι τύψεις αν οι γάμοι ήταν "νόμιμοι;"

"Επειδή", συνέχισε "μπορούσα να καταλάβω ότι τα κορίτσια φοβόντουσαν περισσότερο τη 'γαμήλια νύχτα' από την εκτέλεση που τα περίμενε το πρωί. Και επειδή πάντα πρόβαλαν αντίσταση, αναγκαζόμασταν να τους ρίχνουμε υπνωτικά χάπια στο φαγητό τους. Μέχρι να έρθει το πρωί, τα κορίτσια είχαν μια κενή έκφραση, έδειχναν σαν να ήταν έτοιμα ή να ήθελαν να πεθάνουν.

"Θυμάμαι που τις άκουγα να κλαίνε και να ουρλιάζουν μετά [τον βιασμό]", είπε. "Ποτέ δεν θα ξεχάσω πως μία κοπέλα έγδαρε με τα νύχια της το πρόσωπο και το λαιμό της. Είχε βαθιές γρατσουνιές παντού".

Επιστρέφοντας στα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και στην απόφασή του να αφήσει ελεύθερους δύο έφηβους κρατούμενους, απάντησε ότι "ειλικρινά" δεν ξέρει γιατί το έκανε, γιατί πήρε αυτήν την απόφαση που οδήγησε στη δική του σύλληψη. "Πιστεύω όμως ότι το έκανα επειδή ήταν τόσο νέοι. Έμοιαζαν με παιδιά και ήξερα τι θα τους συμβεί αν δεν τους άφηνα ελεύθερους".

Εξήγησε ότι ενώ ένας άντρας θεωρείται "υπεύθυνος για τις πράξεις του στην ηλικία των 13, για μια γυναίκα αυτό γίνεται στα 9" και, επομένως, η απελευθέρωση της 15χρονης κοπέλας ήταν αυτό που τον "έβαλε σε μπελάδες".

"Δεν με κακομεταχειρίστηκαν ούτε με ανέκριναν πραγματικά όσο ήμουν υπό κράτηση", δήλωσε. "Με έβαλαν σ’ ένα πολύ μικρό δωμάτιο και με άφησαν μόνο μου. Η απομόνωση ήταν δύσκολη γι’ αυτό πέρασα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου με προσευχές και σκέψεις για τη γυναίκα και τα παιδιά μου".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 18.8.09 από το The Jerousalem Post στις 19.7.09 της Sabina Amidi, ειδική ανταποκρίτρια της Jerusalem Post , στην http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1246443842931&pagename=JPArticle%2FShowFull
και στην http://cohen. gr/newsite/ index.php? option=com_ content&view=article&id=699:2009- 08-18-13- 38-03&catid=34:middle- east&Itemid=60