27 Αυγ 2009

Θα απαγορεύσουν τα ψηλά τακούνια

Οι σχεδιάστριες-ες παπουτσιών τίθενται εκτός νόμου: Στην Αγγλία ετοιμάζουν την απαγόρευση των ψηλοτάκουνων παπουτσιών.

Τα τακούνια στιλέτο στα πλακάκια του διαδρόμου της τράπεζας και το λικνιστό βάδισμα των γραμματέων μπορεί να αποτελέσει ανάμνηση για τις-τους κατοίκους της Αγγλίας, οι οποίες-οι είναι έτοιμες-οι να απαγορεύσουν το να φοράς τακούνια στο γραφείο. Η σκανδαλώδης πρόταση για την απαγόρευση στις γυναίκες που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες, να φορούν τακούνια, έγινε από μέλη του Κογκρέσου των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, τα οποία έκαναν σκληρή κριτική στα αγαπημένα γυναικεία "όπλα".

Σύμφωνα με τα μέλη του Κογκρέσου (κυρίως άνδρες), τα τακούνια είναι ενοχλητικά και απειλούν την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού και πολύ περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες.

Σύμφωνα με τις συντάκτριες-ες της πρότασης, οι γυναίκες υπάλληλοι των βρετανικών δημόσιων υπηρεσιών για το καλό τες πρέπει, να επιλέξουν τακούνια λίγο πάνω από 2.5 cm ύψος. Καθώς τα "φιλικά" υποδήματα βοηθούν ώστε να αποφευχθούν οι περιττές βλάβες, φλεβίτιδες, κιρσοί, κάλλοι, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης κ. λπ. Η ιδέα των χαμηλών-τακουνιών θα συζητηθεί στο Κονγκρέσο κατά την ετήσια διάσκεψη τον επόμενο μήνα. Εκεί οι εκπροσώποι του Κογκρέσου των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα προσπαθήσουν να αποδείξουν, ότι τα υπερβολικά ψηλά τακούνια είναι κατάλληλα μόνο για το θέατρο και τις ταινίες του Hollywood.

Ωστόσο, είναι απίθανο ότι μια τέτοια θέση θα μπορούσε γίνει κατανοητή εκτός ορίων του Κογκρέσου. Η συζήτηση των εργαζομένων "Υψηλών Πτήσεων" τέθηκε στην κυβέρνηση. Εκεί, οδηγήθηκε η πρόταση πρωτοβουλίας, για να το θέσω ήπια, προκαλεί σύγχηση. Με το δικό μου ύψος, των 1.55 πόντων, χρειάζομαι κάθε πόντο των τακουνιών μου, για να κοιτώ απευθείας μέσα στα μάτια των συναδέλφων-ανδρών. Εάν, στο Αβαείο Westminster, υπήρχε μια τέτοια απαγόρευση, καμία-νεις δεν θα ήταν σε θέση να με βρει" -τόνισε με ειρωνεία το μέλος του Κοινοβουλίου-Nadine dorris.

[...]
Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε στις 13.8.2009 στην http://www.7dnews.com/fashion/news=2039.html



Προαιρετική η γόβα - στιλέτο λένε τα βρετανικά συνδικάτα

Την αντίδρασή τους στην επιβολή των ψηλών τακουνιών στις υπαλλήλους προκειμένου να θεωρηθούν καλές επαγγελματίες εξέφρασαν τα βρετανικά συνδικάτα στο ετήσιο συνέδριό τους που γίνεται στο Λίβερπουλ.

Τα συνδικάτα υιοθέτησαν "την πρόταση 81" του συνεδρίου τους που τιτλοφορείται "Ψηλά τακούνια". Η πρόταση παρουσιάστηκε από ειδικές-ούς που ασχολούνται με τα προβλήματα που δημιουργούν στα πόδια των γυναικών οι γόβες στιλέτο. "Το συνέδριό μας θεωρεί ότι οι γόβες στιλέτο είναι εξαιρετικές για τις επιδείξεις μόδας, για το Χόλιγουντ, για το μπαρ αλλά είναι εντελώς ακατάλληλα στο καθημερινό επαγγελματικό περιβάλλον" αναφέρεται στο κείμενο του συνεδρίου.

Το θέμα παρουσίασε
η εργαζομένη Λόρεν Τζόουνς. Η ίδια αναφέρθηκε στα δεινά που προκαλούν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια. Μίλησε για κάλους, πόνους σε όλο το πέλμα αλλά και στην γάμπα, φουσκάλες, προβλήματα στα γόνατα αλλά και την πλάτη από την κακή στάση του σώματος καθώς και αρτηριακά προβλήματα. "Πρέπει να δώσουμε σημασία στο ζήτημα αυτό ώστε και οι εργαζόμενες και τα πόδια τους να είναι προστατευμένα" είπε και συμπλήρωσε ότι χάνονται ετησίως δύο εκατομμύρια ημέρες εργασίας στη Βρετανία από τα προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενες που είναι υποχρεωμένες να φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια στη δουλειά τους.

Την πρόταση δεν υιοθέτησαν το συνδικάτα Πανεπιστημίων και Κολεγίων. Οι εκπρόσωποι των δύο συνδικάτων θεωρούν ότι "οι εφημερίδες θα γράψουν ότι τα συνδικάτα λειτουργούν ως μια αστυνομία κατά της μόδας".


15.9.09 Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=82818